Conducerea Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime SA Constanta analizeaza in aceasta perioada mai multe propuneri venite din partea unor companii private de construire in cea mai mare facilitate portuara din Romania a unui terminal pentru operarea de materii prime si produse finite de biocombustibili, se precizeaza intr-un comunicat al Administratiei Portului Constanta.

In acest sens, CN APMC a primit recent propuneri din partea companiilor internationale United Biofuels, Beam Plus Pflanzenoltechnik GMBH si Ibcol Technical Services GMBH. De asemenea, Administratia Portuara mai are in studiu si alte variante similare.

In privinta ultimelor propuneri, comunicatul CN APMC mentioneaza faptul ca terminalul va facilita atat primirea si depozitarea materiei prime - plante, seminte diverse, uleiuri vegetale cat si asigurarea intregului sistem logistic specific operarii produselor lichide inflamabile. Depozitul va avea o capacitate de 25.000 tone.

Terminalul se doreste a fi conectat la o fabrica de biocombustibili care va fi construita in zona portuara, cu legaturi directe pe calea ferata sau prin conducte subterane. Capacitatea de productie a fabricii va fi de 800.000 tone de combustibil pe an, iar valoarea investitiei este estimata la 20 milioane de euro.

Totodata, in comunicat se mai arata ca proiectul companiilor internationale face parte dintr-un program mai larg de dezvoltare a investitorilor privati multinationali in productia de surse de energie alternativa.