Planul Urbanistic General al localitatii Vama Veche da batai de cap inspectorilor de constructii. Localitatea are un PUG, dar este prea vechi pentru a putea fi considerat de actualitate. Din aceasta cauza, autoritatilor locale li s-a suspendat in anul 2003 dreptul de a mai elibera autorizatii de construire.

Acest lucru nu s-a intamplat, primaria din Limanu eliberand mai multe autorizatii, ilegale, ceea ce face ca toate constructiile cu astfel de documente eliberate dupa anul 2003 sa fie ilegale si in pericol de a fi demolate.

O autorizatie ilegala a fost eliberata anul acesta si catre o firma, printre ai carei actionari se pare ca se numara si sotia comisarului sef Victor Popescu, fostul inspector sef al Inspectoratului Judetean de Politie Constanta.

In urma cu cinci ani, Guvernul a alocat bani pentru actualizarea unui plan, licitatia fiind castigata de o firma din Cluj, care a facut aceasta lucrare. „Autoritatile locale din Limanu nu vor sa aprobe planul urbanistic general realizat de firma din Cluj, nu vor sa-l treaca prin Consiliul Local, din varii motive.

Pe noi nu ne deranjeaza insa ca nu vor sa aprobe acest plan, daca doresc pot sa intocmeasca ei unul, pe noi ne intereseaza ca acest plan sa existe”, a declarat Nicolae Ciocanel, seful Inspectoratului Teritorial de Constructii Constanta.

In lipsa Planului Urbanistic General al localitatii Vama Veche, in data de 7 noiembrie 2003 Inspectoratul Teritorial de Constructii a interzis autoritatilor locale sa mai emita autorizatii de construire, pana la reglementarea situatiei, adica pana la aprobarea unui PUG in care sa se reglementeze regimul de constructii din zona.

„Mai mult, autoritatile locale nu au delimitat domeniul public de plaje, care sunt in administrarea Directiei Apelor Dobrogea Litoral, si au continuat sa emita autorizatii ilegale”, a mai declarat inspectorul sef Ciocanel.

Deci, din aceste afirmatii se poate spune ca toate constructiile care au obtinut autorizatii de construire si au fost ridicate dupa data de 7 noiembrie 2003 sunt ilegale si trebuie daramate, proprietarii fiind pacaliti de autoritatile locale. „Respectivele autorizatii au certificate de urbanism in care nu se cer avizele si acordurile necesare pentru aceasta zona.

Pentru Vama Veche sunt necesare avizul Ministerului IMM-urilor, Comertului si Turismului, al Ministerului Apararii Nationale, pentru ca este o zona de frontiera, si a Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile, pentru ca este o zona protejata”, sustine Nicolae Ciocanel.

Locuinta personala cu iz de pensiune

Printre autorizatiile emise in mod ilegal de catre autoritatile locale din Limanu sunt si cele cu numarul 111/3.11.2005, catre societatea comerciala Agio Grup SRL Prahova, si 34/12.04.2007, catre societatea comerciala Rovi Con Impex SRL Mangalia.

In autorizatie, prima societate, respectiv SC Agio Grup SRL, a declarat ca destinatia locuintei este de locuinta personala si trebuia sa aiba demisol, parter si un etaj. La un control al inspectorilor de constructii s-a constatat insa ca societatea Agio Grup SRL Prahova nu a respectat autorizatia de construire, adaugand si o terasa la ultimul nivel.

Mai mult, scopul evident al cladirii nu era acela de locuinta personala, cum a fost trecuta in acte, ci de pensiune, la parter cladirea avand sase camere cu sase grupuri sanitare, iar la etaj opt camere, cu opt grupuri sanitare, ceea ce demonstreaza ca adevarata destinatie este cea de pensiune turistica.

Pentru neregulile descoperite, societatea a fost amendata cu suma de trei mii de lei si s-a dispus sistarea lucrarilor si intrarea in legalitate. In ceea ce priveste a doua autorizatie emisa, aceasta este pentru o pensiune turistica si se afla situata chiar langa constructia primei societati.

Se pare ca, potrivit reprezentantilor Inspectoratului de Constructii, printre actionarii acestei societati se numara si Rada Popescu, sotia comisarului sef Victor Popescu, fostul inspector sef al Inspectoratului Judetean de Politie Constanta. „Societatea Rovi Con Impex SRL nu a inceput inca lucrarile la cladire.

Trebuie sa mentionez faptul ca, pe langa faptul ca primaria nu avea dreptul de a elibera autorizatiile de constructie, cele doua autorizatii cu pricina au fost emise pentru terenuri din zona costiera, unde sunt restrictii la construire.

Noi am facut o sesizare la Prefectura Constanta, prin care am solicitat trimiterea de catre aceasta institutie in contencios administrativ a autorizatiilor ilegale emise de catre autoritatile locale din Limanu si anularea lor, pana la aprobarea unui plan urbanistic general.

As mai dori sa mentionez, deoarece se fac tot mai multe confuzii in acest sens, ca noi nu avem autoritatea de a demola constructiile ilegale. Acest drept revine autoritatilor locale, care dupa ce au constatat ilegalitatea constructiei, pot trece la demolarea ei, fara a mai fi nevoie de nici o alta etapa intermediara.

Noi controlam legalitatea constructiilor, dar trimitem sesizarile noastre primariilor, care dupa aceea fie demoleaza constructiile, fie le pun in legalitate”, a mai afirmat Nicolae Ciocanel. La randul sau, primarul localitatii Limanu, Nicolae Iustin Urdea, neaga aceste acuzatii. „Avem planul urbanistic general, cel intocmit de firma clujeana, aprobat inca din anul 2003.

Nu este nici vorba de autorizatii ilegale, toate autorizatiile pe care le-am emis sunt perfect legale”, a declarat Urdea.