Greva declansata la Santierul Naval Daewoo Mangalia este departe de a se incheia. O noua zi de proteste si o noua incercare de a se ajunge la consens vineri, 11 mai a.c., nu a adus nici o schimbare, ba, din contra, vicepresedintele DMHI, Eugen Pricopie a depus, in numele societatii, o plangere penala impotriva grevistilor.

Pe de alta parte, demn de mentionat este faptul ca „nebunia” de la DMHI a adus, pentru patronii coreeni, o pierdere de peste 1,8 milioane de euro. Cu toate acestea, coreenii nu par dispusi sa ajunga la un pact cu muncitorii care solicita o crestere a salariului cu minim 400 RON, oferind doar 205 RON, cu amenintarea ca, daca mai continua protestele, oferta se va micsora.

Pe parcursul ultimei saptamani de greva generala, cei 2.000 de membri ai Sindicatului Liber Navalistul (S.L.N.) si-au manifestat nemultumirea prin fluieraturi si batai in tobe si bidoane. De vineri insa, grevistii s-au reorientat, presedintele S.L.N., Florian Marin dand tonul la...

muzica! „Pentru ca patronii nu au fost impresionati de mitingul de protest, de greva japoneza si de greva generala, si pentru ca au intrerupt negocierile cu noi, am trecut la o forma de protest inedita: greva romaneasca.

In loc de fluiere si tobe, am incins o hora si ne-am pus pe cantat”, ne-a declarat Florian Marin, liderul sindicalistilor de la DMHI, care ne-a mai spus ca este pregatit sa stea in greva atat timp cat legea ii permite, adica 90 de zile.

Revenind insa la plangerea pe care Eugen Pricopie a depus-o impotriva sindicalistilor, de mentionat ca, pana acum, Tribunalul Constanta a dat de doua ori dreptate sindicalistilor, hotarand ca greva este legala.

De data aceasta insa, situatia este putin altfel, in sensul ca, potrivit vicepresedintelui DMHI, Eugen Pricopie, plangerea a venit ca urmare a manifestarilor jignitoare de care au dat dovada protestatarii. „S-au manifestat turbulent, adresand injurii personalului TESA”, a explicat Eugen Pricopie, care a precizat insa ca cele scandate de sindicalisti au fost inregistrate.

„Nici nu stiu cum sa va zic... dar cand a iesit personalul TESA, la ora 17.00 pe poarta, grevistii au strigat: <>, <>”, a spus Eugen Pricopie, adaugand ca „legea interzice astfel de manifestari. Putem spune ca greva a degenerat in altceva. In fine, astazi (n.r.

vineri, 11 mai a.c.) lucrurile s-au mai calmat si am trecut la negocieri din nou, numai ca tot nu s-a ajuns la un consens”, a precizat Pricopie. Vicepresedintele DMHI a dat de inteles ca, cel mai probabil, plangerea penala impotriva celor care s-au manifestat turbulent nu va fi retrasa.

Pe de alta parte, Florian Marin, presedintele Sindicatului Liber Navalistul, a declarat: „Nu ne este teama de hotararea Tribunalului Constanta. Noi am parcurs toate etapele luptei sindicale si pana acum magistratii au fost de acord cu noi in doua randuri. Mai mult, va pot spune ca prima saptamana de greva s-a desfasurat fara nici un incident, lipsita de violenta”.