Ciudateniile pe care le semnalam de mai multa vreme in sistemul judiciar din zona Viseu - Borsa nu reprezinta un fenomen singular. Anomalii de tot soiul se pot intalni si in alte domenii, cele mai multe avand la baza neglijenta sau nepasarea functionarilor publici. Vreme de patru ani, o femeie din Moisei a beneficiat de pensie, desi era... decedata.

Cine si cum a incasat acesti bani? Mai multe institutii judetene au fost puse in alerta, pentru ca, in final, sa aflam ca este vorba de incompetenta unor angajati platiti degeaba. Lucica Pop, directorul Casei de Pensii, considera ca vorbim despre lucruri normale si nimeni nu poate fi gasit vinovat.

In urma cu cateva saptamani, surse din Moisei ne informau despre un caz ciudat, care ii are in prim plan pe factorii postali din localitate si angajatii Casei Judetene de Pensii (mai precis, ai Casei de Pensii Sighet). Ca intr-o poveste fara final, o femeie decedata de ani buni primeste in continuare pensia de care a beneficiat. Pe hartie, evident.

Practic, mai multi functionari ai statului lucreaza fara ca munca lor sa aiba un minim de eficienta, din moment ce trimiti, avizezi si returezi (a returna, n.red.) o suma de bani fara sa te intereseze ce se intampla. Un cerc vicios din care nu se iese din cauza de indolenta.

Un caz incredibil care ne arata, la scara mica, o Romanie aflata la „mana” unor indivizi numiti pe criterii politice in functii de raspundere. Dirigintele fantasticului Ileana Coman, din Moisei, Izvorul Negru, s-a pensionat la inceputul anilor 1990 (pentru limita de varsta), beneficiind de ajutorul de pensie pana in prezent.

Acum, pensia ei a ajuns la 155 lei, bani care sunt trimisi cu regularitate la adresa respectivei. Toate bune si frumoase, numai ca Ileana Coman a... decedat in urma cu patru ani. Acest aspect ne-a fost confirmat de membrii familiei, care ne-au spus ca femeia a murit in august 2003. Insa ei ne-au aratat faptul ca dupa acea data, postasul nu a mai adus vreodata pensia.

Am pornit pe firul acestei povesti pentru a vedea cine si-a insusit pensia Ilenei Coman, in ultimii patru ani. In primul rand, am solicitat Casei Judetene de Pensii confirmarea faptului ca pensia femeii este trimisa luna de luna la adresa celei care a fost Ileana Coman...

Informatia s-a dovedit a fi reala, Ileana Coman figurand in evidentele institutiei ca beneficiind de ajutorul de pensie, fara alte mentiuni. Nu exista niciun indiciu care sa duca cu gandul la imposibilitatea ca femeia sa ridice pensia, pentru diferite motive (schimbare de domiciliu, deces etc).

In mod normal, postasul era cel care trebuia sa anunte Casa de Pensii de faptul ca a survenit un deces, iar pensia va fi returata din aceasta cauza, urmand ca virarea ei sa se sisteze.

Legat de acest aspect, reprezentantii Casei Judetene de Pensii ne-au declarat ca intre institutia respectiva si Posta Romana exista incheiat un protocol, care prevede obligatia postasului de a anunta Casa de Pensii in cazul in care titularul pensiei nu mai poate ridica banii. Dupa trei returnari, pensia este suspendata pana se afla motivul pentru care nu a fost ridicata.

In cazul nostru nu s-a intamplat asa! Casa de Pensii Sighet a confirmat faptul ca Ileana Coman beneficiaza de pensie si a declarat nu sunt probleme legate de acest caz. Toate indiciile duceau spre Posta din Moisei, unde apele erau cat se poate de tulburi. In prima faza, l-am contactat telefonic pe dirigintele Oficiului Postal Moisei, Stefan Coman. „Dom’le, nu stiu ce sa zic.

Este ceva pensie de handicapat sau ce? Fiecare factor postal preia pensiile pentru zona care ii este arondata. Pentru zona de care spuneti, am avut in ultimii ani mai multi postasi. Nici nu stiu ce informatii sa va dau. Habar nu am. E ceva de domeniul fantasticului”, a declarat Coman.

Apoi, l-am sunat pe Vasile Tomoiaga, un factor postal din Moisei, care a acoperit pentru o vreme (in 2006) si strada Izvorul Negru. „Eu am avut acea zona doar pentru putina vreme, cand i-am inlocuit pe colegi. Dar nu stiu de un astfel de caz. Nu-mi amintesc sa fi dus pensia la persoana de care spuneti. Probabil, ea a fost returnata. Nu cred sa-si fi insusit cineva banii.

Ar fi absurd”, a spus Tomoiaga. In final, am sunat-o si pe Sosica Hojda, postasul actual, insa nici la domiciliu si nici pe mobil nu a fost de gasit. Vicele, Onet Pe parcursul mai multor zile am continuat sa cautam unde se duc bani. Pensia era trimisa de Casa de Pensii spre Moisei, ajungea acolo, insa postasul nu ii ducea familiei (in acest fel putandu-se pune capat erorii).

Ceva lipsea din ancheta noastra. O veriga... Intre timp, a fost depusa o plangere penala pe numele dirigintelui de posta din Moisei si al angajatilor din subordine, deoarece „din datele detinute, respectivele persoane si-au insusit fara temei legal drepturile de pensie ale femeii”, desi aceasta era decedata de patru ani.

Toate indiciile duceau spre o falsificare a semnaturii decedatei. Dintr-un calcul sumar, a rezultat faptul ca s-a creat un prejudiciu de 100 de milioane de lei vechi (cu dobanda cu tot). Cum a fost posibil asa ceva, nici Vlad Onet, proaspat numitul sef adjunct al Oficiului Judetean de Pensii Maramures, nu a fost in stare sa ne explice.

„Eu sunt mai nou pe aici, de aceea nu va pot spune multe. Vom cere o ancheta interna, sa verificam cum s-a intamplat. Daca vor fi gasite persoane vinovate, ele vor raspunde conform legii”, a spus Onet.

In ziua ce a urmat discutiei, Onet ne-a sunat pentru a ne anunta faptul ca timp de patru ani, pensia nu a fost incasata de nimeni si ca ea a fost returata catre Casa de Pensii, in acest sens existand borderouri justificative.

Lucica, indignata

Lucrurile au luat o intorsatura ciudata. In varianta in care cineva isi insusea ilegal o pensie era simplu: „Iata hotul, sa plateasca!”. Dupa ce Onet ne-a spus ca pensia nu este incasata de nimeni, ci returnata celor de la Pensii, am ramas fara glas.

Se poate ca vreme de patru ani angajatii Postei sa duca un talon de pensie la Oficiul din Moisei si sa fie returnat fara vreun motiv si fara ca cineva sa se sesizeze de absurdul situatiei? Se poate! Sa mai ai incredere in functionarii de aici si de la Pensii? O intrebare retorica. In cazul celor doua institutii, fiecare spunea altceva.

Cei de la Casa de Pensii Sighet ca pensia este virata fara nicio problema, iar cei de la Posta ca ea este returnata de patru ani. Conducerea Casei de Pensii Sighet, in frunte cu Ileana Sofinet, continua sa sustina ca titularul beneficiaza de pensie in conditii normale (ce horror).

Insa, dupa o verificare „mai atenta”, de cateva minute, aceasta a aflat ca... pensia a fost returata in lunile pe care le-a verificat. Urmeaza sa primim un raspuns oficial daca luna de luna, an de an, pensia era returnata, iar in borderourile respective se opera „anomalia”.

Iata cate complicatii produce incompetenta oamenilor din subordinea lui Sofinet : statul vireaza niste bani (care pot fi folositi in alte scopuri) intr-o zona in care nu vor fi utilizati, umbland pe ruta Bucuresti - Moisei, fara a produce nimic ; niste oameni sunt platiti sa calculeze vesnicele indexari ale pensiei si sa completeze sute de formulare pana aceasta ajunge la destinatarul

decedat; alti oameni isi pierd vremea completand alte hartoage si trimit inapoi pensia; Oficiul Judetean de Posta demareaza anchete interne pentru a gasi vinovatii, desi acestia erau angajatii altei institutii. Unde au ajuns in final acei bani, nimeni nu stie precis, din moment ce acest aspect nu este evidentiat in baza de date a Casei Judetene de Pensii.

Poate ca toata povestea este un bluf si cineva incaseaza totusi acesti bani. Urmeaza ca oamenii lui Sofinet sa dea cu subsemnatul si sa fie sanctionati conform legii pentru faptele lor.

Sau asa ar fi normal, desi, in legatura cu aceasta crasa incompetenta a propriilor subordonati, directorul Casei Judetene de Pensii, Lucica Pop, a avut o atitudine pe masura capacitatii sale de a intelege gravitatea problemei. „Ce ma intrebati pe mine? Luati legatura cu domnul Micle, el era director in 2003. Eu sunt de vina? Nu s-a produs prejudiciu, deci nu e nimeni vinovat.

Atata tot le intoarceti! Asta e buna! Sa sanctionez pe cineva... Banii s-au returnat, gata !”, a spus indignata directoarea Casei Judetene de Pensii. Oare cate astfel de cazuri mai sunt? Tot fiind vorba de pensionari, ii sugeram Lucicai sa se mai gandeasca si la varianta asta.