Caldura si lipsa de precipitatii risca sa transorme in scrum multe dintre suprafetele agricole ale judetului nostru. Autoritatile lucreaza in regim de stare de necesitate, dar nu pot face mai mult decat sa urmareasca culturile calamitate. Daca nu ploua in maxim zece zile, sefii agriculturii prahovene sunt de parere ca mai toate zonele ar putea fi parjolite.

In Prahova nu sunt probleme in legatura cu panza freatica dar culturile de paioase, in special din zona de sud a judetului, incep sa fie afectate de lipsa indelungata a precipitatiilor. Potrivit lui Aurel Anghel, directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Prahova, aceste probleme pot deveni grave, daca nu va ploua in urmatoarele zece zile.

De asemenea se inregistreaza o rasarire neuniforma a culturilor insamantate in primavara, datorate tot lipsei de precipitatii. Chiar daca ritmul de insamantare este bun, fiind insamantate peste 81% din culturile de primavara, ele pot fi declarate in curand calamitate in lipsa apei din sol.

Inca nu sunt semne de afectare a pomilor fructiferi si a vitei de vie, dar acestea pot aparea daca precipitatiile vor intarzia sa apara in urmatoarele doua saptamani, a mai precizat directorul DADR Prahova. Oficiul de Studii Pedologice si Agrochimice Prahova a efectuat determinari de sol din zonele agricole din judet pe care sunt culturi agricole de toamna.

Rezerva de apa din sol este, in medie, 1000 mc/hectar. Determinarile s-au efectuat pe adancimea 0,6 metri.

Lista neagra a calamitatilor

In primii 20 de centimetri solul este uscat, iar pana la aceasta data au fost calamitate urmatoarele culturi:

Grau

Din 28.646 ha, 146 ha au fost calamitate 100%, 16.502 ha- sub 50% si 12.000 ha - peste 50 la suta. 41% din cultura a fost asigurata.

Orz

Intreaga cultura, in suprafata de 1760 ha, este afectata peste 50 la suta. Doar pentru 4% din suprafata fermierii au incheiat asigurare.

Orzoaica de toamna

Intreaga cultura, in suprafata de 226 ha, este afectata peste 50 la suta. Doar pentru 9% din suprafata fermierii au incheiat asigurare.

Rapita de toamna

Din 5819 ha, a fost calamitata 100% o suprafata de 121 ha, restul culturii-afectata peste 50 la suta. Cultura de rapita de toamna este asigurata in proportie de 66,6 la suta.