Fenomenul de incalzire globala a inceput, in sfarsit, sa-i ingrijoreze si pe cercetatorii romani. Dupa ce ani intregi au lasat studiile din domeniu in grija statelor evoluate, expertii climatologi au inceput sa se implice in tot mai multe proiecte care vizeaza lupta impotriva schimbarilor climaterice. Din pacate, lucrurile au fost facute in stilul neaos romanesc, adica doar pe jumatate.

Avem experti, avem studii, participare internationala, dar nu putem sa realizam o evaluare a efectelor schimbarilor climaterice pe regiuni. Tot ce se stie este ca sudul si estul tarii sunt si vor fi cele mai afectate.

Una dintre concluziile expertilor climatologi, care ar trebui sa ne ingrijoreze este ca incalzirea globala - care se datoreaza in procent de 90% interventiei umane - se va accentua in urmatorii 20 de ani, indiferent de cat de dornici sunt acum cercetatorii sa stopeze fenomenul.

Studiile realizate de expertii de la Sectia de Climatologie, din cadrul Administratiei Nationale de Meteorologie, dar mai ales de omologii lor de peste hotare, au evidentiat un aspect ingrijorator: in Romania, in perioada 1901 - 2000, temperaturile au crescut cu o medie de 0,3 grade Celsius, in vreme ce in sudul si estul tarii s-a inregistrat o crestere alarmanta de 0,8 grade Celsius.

Mai mare chiar si decat media inregistrata la nivelul Europei, care a fost de 0,7 grade Celsius.

Consecintele au fost dramatice, numai in ultimii ani inregistrandu-se, in Dobrogea, fenomene extreme: seceta - la ora actuala ingrijorarea cea mai mare fiind iminenta transformarii regiunii intr-un mare desert, inundatii, dar si tornade care au creat practic, potrivit specialistilor, un culoar intre Slobozia si malul marii.

Astfel, au fost inregistrate tornade la Brezoaiele, Olimp, Cernavoda, Nicolae Balcescu, Topolog si Alexandria, iar expertii preconizeaza ca „sezonul” tornadelor va continua. Toate aceste aspecte au fost dezbatute si cu expertii straini, in cadrul proiectelor in care sunt implicati si specialistii climatologi romani. Unul dintre acestia este si dr. Aristita Busuioc, seful Sectiei de Climatologie de la ANM.

Temperaturile vor creste cu 5 grade Celsius

Scenariile climaterice preconizate de experti anunta modificari si mai pronuntate. Potrivit dr. Aristita Busuioc, seful Sectiei de Climatologie, secolul 21, omul si-a facut-o cu mana lui, iar acum este nevoit sa suporte consecintele. „Incalzirea globala a fost cauzata in principal de actiunea factorului uman si abia apoi de cauzele naturale.

In functie de evolutia emiterii gazelor cu efect de sera si chiar daca ar fi stopata emisia, temperaturile vor creste cu aproximativ 5 grade Celsius in urmatorii 20 de ani”, a subliniat dr. Busuioc. Ne asteapta astfel zile din ce in ce mai calduroase, cu temperaturi peste 40 de grade Celsius, in detrimentul zilelor racoroase, care se vor reduce considerabil. Mai mult, dr.

Aristita Busuioc a atras atentia ca oricat ar incerca oamenii sa refaca ecosistemul, efectele incalzirii globale se vor face in continuare resimtite. Tot ce se poate realiza este o incetinire a fenomenului, dar care, in opinia expertilor, este putin probabila. Iar efectele vor fi devastatoare, pentru situatia socio- economica, agricultura si chiar si pentru sanatatea oamenilor.

"Schimbarile climaterice influenteaza aspectele legalte de starea de sanatate a populatiei, cel mai important aspect fiind stresul termic”, a mai aratat dr. Aristita Busuioc. Pentru a veni in ajutorul autoritatilor, in scopul prevenirii dezechilibrului s-ar fi impus realizarea unor scenarii climatice per regiune, asemanatoare celor care se realizeaza peste hotare.

Cu toate acestea, expertii s-au vazut, si de aceasta data, pusi la colt. Si asta pentru ca specialistii de la Sectia de Climatologie au fost anuntati, in stilul neaos romanesc, de faptul ca nu beneficiem de suficiente fonduri pentru achizitionarea aparaturilor necesare si pentru realizarea studiilor.

Drept pentru care, expertilor romani nu le ramane decat sa se implice in tot mai multe proiecte internationale, pentru a putea „invata” de la britanici, francezi sau americani ce se mai intampla si prin tara noastra.