Peste hotare, imaginea Romaniei este in pericol

Numarul politicienilor si al oamenilor de afaceri interesati de Sibiu creste considerabil. Totodata, criticile la adresa actualei situatii din Romania se inmultesc.

Sosit intr-o vizita oficiala la Sibiu, Matthias Platzeck, primul-ministru al landului german Brandenburg, s-a intalnit miercuri cu prefectul Ion Ariton si cu subprefectii Rodica Tarlea si Marin Craciun. Platzeck a fost insotit de Thomas Gerlach, consulul general al Germaniei la Sibiu, si de Martin Bottesch, presedintele Consiliului Judetean Sibiu. Ieri a fost randul Consiliului Judetean Sibiu sa gazduiasca delegatia germana.

“Din delegatia condusa de premierul Brandenburgului fac parte politicieni si oameni de afaceri interesati de situatia generala din Romania si, in particular, de cea din Regiunea 7 Centru, cu care landul Brandenburg intretine relatii de parteneriat economice si de consultanta incepand din anul 2002”, a explicat Dorin Teodorescu, purtatorul de cuvant al Institutiei Prefectului Sibiu.

Fonduri europene

Matthias Platzek a tinut sa sublinieze ca imaginea tarii noastre are nevoie de mai multe eforturi pentru reabilitare. „Dorim ca aceasta vizita sa ne ajute sa intelegem bine ce se intampla in Romania, despre care, in ultima perioada, atat la Berlin, cat si la Bruxelles, se manifesta o oarecare ingrijorare.

De altfel, am observat ca au revenit sloganurile vechi, “tara corupta”, “tara slab dezvoltata”, care, in urma cu putin timp, nu mai circulau in presa occidentala. Pentru acest motiv dorim ca, la intoarcere, sa facem tot posibilul sa refacem imaginea despre Romania”, a declarat premierul Platzeck.

Primul ministru al landului german a apreciat ca sunt „foarte importante relatiile interregionale”, in perspectiva cresterii absorbtiei fondurilor europene. „Avem o experienta bogata in acest sens.

Regiunea 7 Centru poate beneficia de acest lucru, la fel ca in multe alte domenii de activitate, cum ar fi problema amenajarii rampelor ecologice pentru deseuri”, a adaugat Platzeck.

Copsa Mica trebuie decontaminata

Discutiile oaspetilor cu Martin Bottesch, presedintele CJ Sibiu, au vizat si zona Copsa Mica. “La nivelul managementului deseurilor, suntem pregatiti sa va ajutam pentru a ajunge in acest domeniu la nivelul cerintelor europene.

Terenurile existente trebuie decontaminate pentru a fi puse la dispozitia investitorilor, iar decontaminarea trebuie facuta la costuri avantajoase”, a fost sfatul lui Platzeck. Presedintele CJ Sibiu a spus ca recuperarea zonelor contaminate industrial la Copsa Mica a inceput, iar in prezent exista in pregatire proiecte in acest sens, dupa ce anul trecut s-au efectuat studiile preliminare.

Etapa urmatoare va consta in accesarea fondurilor europene pentru reabilitarea solului din zona Copsa Mica.

Magda CACE