O sedinta de Consiliu Local aproape obisnuita, ieri dupa-amiaza. Proiectele au trecut fara prea multe comentarii, ca de obicei. Intre un saleu si un pahar de apa minerala, consilierii si-au dat acordul pentru toate punctele de pe ordinea de zi. O singura aparitie a contrazis tinuta oficiala a celor prezenti.

La o sedinta linistita

Asezata in spatele salii de sedinte de la mansarda primariei, imbracamintea viu colorata a unei femei a iesit in evidenta printre costumele sobre ale consilierilor locali. Si daca ar fi fost doar imbracamintea... Ridicarea sistematica a mainilor celor care votau au cam plictisit-o pe femeie.

Din punga portocalie de langa scaun a scos un pumn de seminte de dovleac si a inceput sa le sparga agale intre dinti, destul de silentios. Doar baticul verde innodat sub ceafa o mai deranja din cand in cand. Se oprea din spartul semintelor, rasturna cojile stranse in palma stanga in plasa, isi innoda din nou baticul si isi continua nestingherita mancatul semintelor.

Ca i s-au terminat semintele, ca s-a plictisit de ele, doar ea poate sti... Cert este ca dupa vreo 15 proiecte aprobate, femeia a a schimbat semintele Pe o bucata de paine. La proiectul de hotarare cu numarul 35, un consilier s-a abtinut, iar doi au votat impotriva. Femeia a terminat bucata de paine, a bagat din nou mana in punga si a scos o sticla cu apa.

A baut apa, a sughitat de cateva ori. S-a incruntat, nedumerita ca monotonia aprobarilor in unanimitate a fost intrerupta. Doar pret de cateva secunde, dupa care privirea femeii a ramas pironita in gol. Nimic nu i-a mai distras atentia, iar pana la proiectul 43 a si atipit putin. Si-a redresat cu greu de cateva ori capul, care cadea cand in stanga, cand in dreapta. Un blitz a parut ca o trezeste.

Doar o parere. Consilierii au obosit-o. Adormita de-a binelea, a cazut peste tanarul din stanga ei. Surprins, tanarul nu a avut altceva de facut decat sa zambeasca. Sedinta aproape ca se termina. Femeia s-a trezit, si-a aranjat din nou suvitele iesite de sub batic. Picior peste picior, s-a pus pe asteaptat.

„Domnilor consilieri, sunt Mariana Aspra”

Sedinta a juns la momentul in care “invitatii” iau cuvantul. “Domnilor consilieri, sunt Mariana Aspra. Sunt de aici, din Sibiu. Stau unde-or fost toaletele la Cedonia. Stau patru metri sub pamant cu un nepot al lu’ o sora de-a mea care a murit de cancer. Sunt bolnava de cancer de sapte ani. Stau cu un sobolan, intr-un focar de infectie. Vreau un cuib, cat de cat.

Sa nu mai fiu nevoita sa bat la usile bisericilor sa cer lumanari. Sa fiu si eu in randul Uniunii Capitale. Va rog din suflet, doamna presedinte si domnul primar”, a spus femeia din spatele salii si de-abia atunci reprezentantii municipalitatii si-au dat seama de prezenta mai putin obisnuita in sala de sedinte. “Mariana Aspra este in evidenta Comisiei Sociale.

Este cunoscut faptul ca locuintele sociale sunt foarte putine. Daca nepotul ar putea sa realizeze venituri pana reusim sa rezolvam situatia...”, a luat cuvantul Marianne Fritzmann, presedintele Comisiei Sociale din cadrul Primariei Municipiului Sibiu. Aspra a incercat o ultima lamurire: “sa-mi spuneti cat mai asteptam, sa stiu si eu”.

I s-a reluat ca este in evidentele Comisiei Sociale. Femeia a multumit, a lasat privirea in pamant si s-a asezat.

Poate la anul...

Dupa sedinta, Aspra s-a indreptat catre presedintele Comisiei Sociale. Marianne Fritzmann i-a spus sa revina la primarie saptamana viitoare. “Mariana Aspra vine aproape saptamanal. Asteapta de multe ori si in fata primariei. Acum un an a aparut nepotul cu care sta. Am rugat-o sa vina cu actele de identitate ale tanarului, are in jur de 25-30 de ani.

Daca nepotul ar realiza venituri, ar putea sa o ajute. Famuilia Aspra a avut o locuinta, dar s-a instrainat, asa a ramas doamna Aspra fara locuinta. Este pensioanara, are o pensie mica, de 170 lei. Primaria nu are, deocamdata, posibilitati sa ii dea o locuinta anul acesta. Este un deficit foarte mare de locuinte.

Avem inca 700 de cereri nesolutionate depuse de tineri si 250 de la cetatenii evacuati. Speram sa se construiasca mai repede cartierul Resita II. In prezent nu este nicio locuinta disponibila”, explica Marianne Fritzmann.