Cinema Republica a gazduit vineri deschiderea Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) 2007. Intre show-ul Sensor si premiera filmului „4 luni, 3 saptamini si 2 zile“, sala arhiplina a avut parte de discursuri savuroase si de noutati.

Invitati de seama

Gala de deschidere a TIFF 2007 si mai ales premiera nationala a productiei „4 luni, 3 saptamini si 2 zile“ au stirnit un interes fara precedent din partea publicului clujean si nu numai, astfel ca biletele s-au epuizat inaintea manifestarii, iar multi spectatori au ajuns sa stea pe scari sau sprijiniti de pereti.

Spectacolul a inceput cu un show al percutionistilor clujeni din trupa Sensor. „Nu sint Cristian Mungiu, desi aseara o doamna mi-a cerut un autograf crezind asta...“, si-a inceput discursul Tudor Giurgiu, directorul onorific al festivalului. „Revin dupa un traseu care mi-a demonstrat pe viu si destul de dureros ca viata bate, de multe ori, filmul“, a continuat acesta.

A mai anuntat prezenta la aceasta editie a peste 400 de invitati si a unor jurnalisti de la celebre publicatii internationale precum „The Guardian“, „Le Figaro“ sau „Frankfurter Algemeine Zeitung“.

A mai salutat prezenta in sala a lui Choi Il Song, ambasadorul Coreei de Sud, a regizorului roman Andrei Serban si a celui britanic Nicholas Roeg, precum si a actritelor Oana Pellea si Alexandra Maria Lara. „TIFF-ul a inceput ca eveniment de Cluj, a ajuns un brand al orasului, apoi unul national si acum chiar european.

Sper ca va ajunge in curind sa fie considerat un festival de talia celor de la Cannes, Rotterdam, Toronto sau Berlin“, a rostit pe scena primarul Emil Boc.

„Cea mai mare onoare si bucurie“

„Cred ca am in fata cea mai plina sala pe care am avut-o vreodata la deschidere“, a apreciat Mihai Chirilov, directorul TIFF. „Boc mi-a zis ca arat foarte bine si asta ma face sa nu mai simt ca am peste 40 de ore de nesomn...“, a mai spus acesta.

Aventura manifestarilor simultane de la Sibiu, precum si cele doua premiere mondiale a fost apoi rezumata prin expresia „cea mai ambitioasa editie“. Aparitia regizorului Cristian Mungiu, eroul de la Cannes, a stirnit aplauze care au durat minute in sir.

„Pentru orice cineast, acesta este momentul adevarului, cind filmul tau ajunge sa se intilneasca cu publicul la care te-ai gindit“, a declarat regizorul. „Este cea mai mare onoare si bucurie sa am o asemenea sala plina la premiera“, a adaugat Mungiu.

Lesinuri si aplauze

Cei aproximativ 1.300 de spectatori au avut apoi parte de proiectia in premiera nationala a filmului „4 luni, 3 saptamini si 2 zile“.

Se regasesc tulburator in film imagini familiare multor romani, de la interioarele de camin identice cu cele din campusurile clujene, la mijloacele de transport in comun, hotelul comunist, la personaje ca militieni, functionari publici verosi sau lumea „buna“ a intelectualitatii romanesti, la slagare ale Angelei Similea, ale lui Cornel Constantiniu, ale grupurilor Savoy sau Compact.

Experienta socanta a studentelor Otilia si Gabita, avortul si incredibila prestatie a medicului Bebe au fost urmarite cu sufletul la gura de spectatori, cu lesinuri si chicoteli infundate la replici familiare si, in final, cu aplauze prelungi