Controale dese si nereguli putine-

Perturbarea activitatii Oolului Silvic Sighet

In ultimele luni la Ocolul Silvic Sighet au avut loc mai multe controale facute de reprezentanti ai ministerului de resort. Nimic iesit din comun pana aici. Anormalitatea apare insa in momentul cand aflam cu stupoare, ca toate aceste controale, realizate pe aceiasi perioada, au fost facute urmare a repetatelor plangeri ale aceluiasi cetatean.

Pe langa faptul ca nu au fost gasite mari nereguli, din cauza duratei controalelor, in unele cazuri de cinci sau opt saptamani, angajatii ocolului nu au putut sa isi desfasoare activitatea de zi cu zi, fiind nevoiti sa fie la dispozitia organelor de control. Nimeni nu pare interesat insa de faptul ca acestia nu au putut sa isi realizeze normele, sa isi duca munca la bun sfarsit.

Daca vor avea probleme din aceasta cauza, ei vor fi trasi la raspundere si nu organele de control. Acest caz demonstreaza din nou ca traim intr-o Romanie unde lucrurile nu decurg deloc normal.

Incepand inca din toamna anului trecut, inginerul Valeriu Macioca de la SC Woodex SRL, a trimis numeroase sesizari catre ITRSV Cluj Napoca prin care prezenta efectuarea unor controale urgente de fond forestier, pentru stabilirea unor eventuale prejudicii aduse prin taieri ilegale de arbori. Ca exista asemenea, am putea spune chiar, defrisari, nu poate contesta nimeni.

Ca exista cetateni care sesizeaza organele de control, este foarte adevarat. Ca organele de control vin si controleaza dand sanctiuni cand este cazul este cat se poate de normal. Anormal este insa faptul ca, la cererea aceluiasi cetatean, aceleasi organe de control, vin in repetate randuri sa controleze aceeiasi perioada si acelasi fond.

Acest lucru inseamna timp pierdut, banii cheltuiti, nervi intinsi la maxim si perturbarea activitatii de zi cu zi a angajatilor din cadrul Ocolului Silvic controlat. Deoarece aceste controale sunt efectuate pe parcursul mai multor saptamani, va puteti da seama cat de mare este atat deranjul cat si cheltuiala.

Nu ar fi insa nici in acest caz nimic anormal, daca in urma acestor controale s-ar gasi intr-adevar foarte mari neregului. Insa neregulile constatate nu au fost iesite din comun, ba mai mult, avand in vedere perioada mare in care a fost controlat acelasi ocol silvic, ne-am fi asteptat la neregului multe, mari si grave.

Seful Ocolului Sighet

Nemultumit dar cooperant

Am stat de vorba cu seful Ocolului Silvic Sighet, Gheorghe Petrovai, care ne-a explicat mai multe despre acest caz iesit oarecum din comun, dar deloc singular. “Noi, ca si ocol, am sesizat aceeiasi institutie in repetate randuri, dar acestia nu au venit. Vine insa unul ca Valeriu Macioca, un cetatean austriac, depune mai multe sesizari, organele de control de la ITRSV vin.

Anul trecut, timp de opt saptamani am avut reprezentanti de la minister care, au venit, au controlat si nu ne-au lasat nici macar un document! Au trimis doar, acum de curand, un raport la Directia Silvica Baia Mare. Si acum avem un control de acelasi fel, venit in urma acelorasi sesizari ale aceluiasi cetatean.

Nu stim cat vor sta, ce vor constata, dar noi nu ne putem desfasura activitatile zilnice din cauza ca trebuie sa fim la dispozitia organelor de control”, ne-a declarat Gheorghe Petrovai.

De asemenea el ne-a aratat si un dosar care contine zeci si zeci de sesizari din partea “reclamantului” Valeriu Macioca, trimise atat Ocolului Silvic, prin care cerea sa i se puna la dispozitie diverse informatii, cat si sesizari trimise ITRSV Cluj Napoca, prin care cerea controale. Gheorghe Petrovai a mai precizat ca acest Valeriu Macioca are 36 de dosare pe rol cu Primaria Remeti.

Valeriu Macioca, un cetatean preocupat de activitatea Ocolului Sighet

Iata o parte dintr-o sesizare adresata ITRSV Cluj Napoca, in atentia inspectorului sef adjunct, director inginer Grigore Avram.

“Stimate domnule inspector sef, avand in vedere dispozitiile si sarcinile trasate atat RNP- DS Baia Mare cat si Primariei Remeti de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale in urma controalelor efectuate in luna noiembrie 2006 privind delimitarile suprafetelor proprietate publica in districtul I Huta- Ocolul Silvic Sighet, va solicit sa dispuneti de urgenta efectuarea unui

control de fond pentru stabilirea eventualelor prejudicii aduse prin taieri ilegale de arbori.

Totodata, va solicit sa verificati daca a fost respectat amenajamentul silvic privind lucrarile silvice de ingrijiri, curatiri si degajarti, si sa ne comunicati daca aceste lucrari au fost executate in perioada cand Ocolul Silvic Sighet a inceput administrarea padurii primariei Remeti, cine le-a executat si cand, precum si care au fost costurile de executare a lor.

La efectuarea inspectiei doresc sa particip si eu in calitate de asistent” este scris in sesizarea inginerului Valeriu Macioca, inregistrata la ITRSV Cluj Napoca cu numarul 2.670 in data de 16 mai 2007, aceasta fiind cea mai recenta dintre sesizari.

Par ciudate aceste numeroase sesizari, ce este insa si mai ciudat e doleanta lui Valeriu Macioca de a participa la aceste controale in calitate de asistent. Cu ce drept?!

Dupa opt saptamani de control au fost gasite nereguli... nesemnificative

In raportul intocmit dupa efectuarea acelui control de opt saptamani de catre reprezentanti ai MAPDR si de catre Directia Generala de Control Silvic si Cinegetic, inregistrat la Directia Silvica Baia Mare cu numarul 4.674 din 14 mai 2007, s-au gasit putine neregului. Nu spunem ca neregulile gasite sunt normale sau nu sunt importante.

Avand insa in vedere durata acestor controale, ne-am fi asteptat la neregului mari, nu la cele gasite, care puteau fi depistate si sanctionate intr-un timp mult mai scurt.

“S-au sesizat o serie de neregului in cadrul districtului I Huta din cadrul Ocolului Silvic Sighet, in urma controalelor efectuate pe baza unei reclamatii. S-au constatat nereguli la punerea in valoare a masei lemnoase, in exploatarea masei lemnoase de catre agentii comerciali din zona si in modul de asigurare a pazei padurilor de catre personalul silvic” se arata in raport.

Pana aici insa nimic relevant. Important de mentionat este faptul ca s-au constatat neregului la exploatarea masei lemnoase de catre agenti comerciali, ei nefiind una si aceiasi cu Ocolul Silvic. Dar iata si nereguli mai concrete: “S-au verificat cinci cantoane silvice, gasindu-se probleme pe linie de paza a padurilor in cantonul numarul doi Sugatag.

Padurarului titular peste acest canton, Petrica Andreica , i s-a gasit un volum de 37,48 de metri cubi de material lemnos taiat in delict, imputandu-i-se un prejudiciu de 3.619 lei.

De asemenea, in cantonul silvic numarul patru Teceu, s-a gasit un volum total de materiale lemnoase taiate in delict de 114 metri cubi, justificate prin procese verbale de infractiune silvica peste 90 % din materiale”. Din cele prezentate mai sus, reiese clar ca in afara de cantonul silvic Huta, neregulile gasite sunt infime.

In urma celor constate de organele de control, seful de district, inginerul Ioan Mois a demisionat, iar padurarul Petrica Andreica a fost sanctionat prin diminuarea retributiei cu 10 % pentru o luna.

Faptul ca seful districtului a demisionat, nu il putem contesta, fiind decizia lui, insa, ni s-ar fi parut mai normal ca demisionarul sa fie padurarul si eventual sefului de district sa i se diminueze salarul pe o luna.

Probleme la Remeti si Agenti economici sanctionati

Din raport reiese faptul ca, la cantonul numarul cinci din Remeti au fost gasite nereguli mai mari decat la celelalte cantoane controlate. “Au fost gasite 24 de cioate provenite de la arbori taiati in delict avand un volum total de 7,023 de metri cubi, 2,014 metri cubi fiind justificati prin acte de constatare a contraventiilor silvice. Valoarea prejudiciului este de 404, 404 lei.

Titularul cantonului este padurarul Vasile Pop. Au fost constatate astfel, taieri ilegale de arbori in pasunea din padurea apartinatoare de Primaria Remeti. Se confirma aspectele sesizate de petent, in sensul ca, pe suprafata ocupata de pasuni in padure, s-au constatat cioate provenite de la arbori nepusi in valoare” arata raportul.

Doi agenti economici din aceasta zona au fost sanctionati, Agromec Sapanta SA cu 5.000 de lei, respectiv SC Czifrac SRL cu 400 de lei. Acest raport realizat in urma controalelor efectuate a fost trimis Regiei Nationale a Padurilor Romsilva care trebuie sa comunice in termen de 30 de zile, raportul cu masurile care vor fi aplicate.

Primarul din Remeti disperat din cauza reclamantului

Am luat legatura cu primarul comunei Remeti, Toader Dumnici, pentru a afla si parerea dansului in legatura cu numeroasele sesizari si cereri de care are parte si el din plin.

Iata ce ne-a raspuns: “Suntem foarte stresati! Nu mai intelegem nimic din legea asta a transparentei! Credeti-ma primim si cate trei cereri pe zi! Este ceva unicat, nu doar pentru judetul nostru ci chiar pentru intreaga tara! Avem deja vreo sase- sapte dosare pe rol cu acest om. Nu le mai stim randul.

Am avut cereri in baza legii de la el, la care raspunsul a fost de 500 de pagini! Ne distruge deja aparatura faptul ca trebuie sa ii raspundem zilnic pentru ceva! Nu mai putem lucra nimic in beneficiul celorlalti cetateni, stam toata ziua sa solutionam cererile lui Valeriu Macioca! Nu stiu ce sa fac deja, ca nu mai fac altceva mai nou decat sa ii rezolv lui cererile! Este un abuz! Nu stiu ce sa

ma fac. Sa-l dau in judecata sau ce? Primim aproape zilnci cate doua- trei cereri din partea lui. Imi mananc cota de benzina de la primarie doar plimbandu-ma pe la tribunal din cauza lui! Ca si primar al comunei Remeti, am de lucrat si in folosul celorlalti cetateni, nu doar in folosul acestui om!”.

Legea 544:

Salvarea unora, teroarea altora

Este incredibil, dar adevarat. Un cetatean reuseste de unul singur sa le faca zile fripte la doua institutii: Ocolul Silvic Sighet si Primaria Remeti. Trimite cereri si sesizari zilnic, la care vrea raspuns. Acestor oameni nu le ramane altceva de facut decat sa ii raspunda lui Valeriu Macioca, chiar daca din aceasta cauza nu isi pot desfasura activitatea zilnica.

Toate acestea pentru ca legea o permite. Legea 544 privind liberul acces la informatiile de interes public, aparuta in 21 octombrie 2001 vine in ajutorul cetatenilor permitandu-le accesul liber si neingradit la orice informatie de interes public.

Din pacate insa, unii ca si Valeriu Macioca, abuzeaza de prevederile acestei legi, folosindu-se zi de zi de ea, cerand diverse informatii de la Primaria Remeti si de la Ocolul Silvic Sighet.

In cazul in care acesta nu va renunta la aceasta “teroare” la care ii supune pe reprezentantii celor doua institutii, primarul Dumnici si cei de la Ocolul Silvic sunt hotarati sa il actioneze in judecata. Motive au cu siguranta multe!