Sa realizezi un interviu cu Adrian Paunescu e greu. Oricat de stapan ai fi pe situatie, personalitatea lui te copleseste. Nu conteaza ce parere ai despre el, nici cate poezii i-ai citit. Te fixeaza si esti mort. Cand ii spune Paunescu unui pusti, „excelenta”, pustiul e adormit.

Intrebarile incomode sunt pierdute, iar orice incercare de a-l intrerupe se opreste in cap cu o piedica: „ai grija, nu fii mitocan cu Paunescu”. La rece realizezi. E suparat ca nu mai e bagat in seama de conducerea partidului din care face parte. E suparat ca nu e bagat in seama de ministrii. Tanjeste dupa putina atentie si ne spune cat de satul e de incertitudine. Adrian Paunescu s-a oprit la Bazna, printre geniile jocului de sah.

Reporter: Ati facut acum cateva minute o comparatie intre politica si sah. Mai ramane valabila?

Adrian Paunescu: La mine raman valabile si optiuni de acum 30 de ani.

Rep.: Sunteti sigur?

A. P.: Foarte sigur.

Rep.: Ce se intampla in PSD la ora actuala?

A. P.: Nu, nu... nu sunt eu lider politic

Rep.: Din punctul dumneavostra de vedere.

A. P.: Nu am niciun amestec. Sunt un membru simplu al unui partid de stanga. Singurul care exista si singurul credibil. Atat. In rest, din pacate, nu sunt respectat la rangul pe care mi l-am facut in cultura.

Rep.: Nici macar in propriul partid?

A. P.: Sunt respectat omeneste, dar nu sunt intrebat. De exemplu: sunt sef al Departamentului pentru Cultura. Dar nu ma intreaba nimeni pe cine sa numim la televiziune.

Rep.: Pe cine ati numi?

A. P.: Nu in anecdotica. Nu punctual, ci ca principiu. Pentru ca daca mai ai un Adrian Paunescu il mai si intrebi.

„Ministrul Sanatatii este un apucat”

Rep.: Avem sau nu guvern?

A. P.: Avem.

Rep.: Se descurca?

A. P.: Se descurca, dar avem domenii in care mai mult se incurca. De exemplu, in cultura, in sanatate, unde lucrurile merg foarte prost. Nu foarte prost. Rau. De exemplu in cultura functioneaza un fapt imoral. De exemplu, un ministru pe care parlamentul nu l-a audiat niciodata. La Comsia de Cultura a Senatului, pe care eu o conduc, Iorgulescu nu a venit niciodata.

Rep.: Cum?

A. P.: A fost numit pe parcusrs in locul Monei Musca si a fost numit de premier si presedinte.

Rep.: De Cioroianu sunteti multumit, daca tot ajungem la ministri?

A. P.: Despre Cioroianu eu am o alta parere, decat cea de acum ce a aparut in mass-media. Dar lasati-ma sa raspund la intrebarea pe care tocmai mi-ati pus-o. Va deranjeaza ca raspund la intrebari?

Rep.: Nu

A. P.: Asadar, atunci a fost o exceptie. Si a fost numit asa. Acum, la al doilea guern, s-a trecut iar peste. Daca a fost ministru, nu a mai venit la comisie. Dar si inainte a fost ministru fara a fi audiat. Acestea sunt abuzuri, sunt erori care se razbuna, pentru ca oamenii nu au masura. Eu cred ca pot convinge un om, un presedinte sau un prim-ministru si e destul. Dar nu e asa. O comisie reprezinta tot spectrul politic din parlament, e mai greu.

Rep.: E chiar asa dificil sa treci de o comisie parlamentara?

A. P.: Nu e dificil.

Rep.: Toti au trecut.

A. P.: Nu chiar toti. Mai sunt si oameni care au cazut. Amintiti-va ca au fost doi ministri care au cazut. Dar aici ei trebuie sa vina cu o platforma. Ei ignora acest lucu si se vede. In sanatate este un dezastru. Ministrul Sanatatii este un apucat. Nu e un om care sa se poata stabili un dialog durabil.

De exemplu, imi raspunde la o interpelare care se refera la darea afara a singurului neurochirug care pe toata distanta Timisoara-Bucuresti, si anume doctoul Camenita din Craiova. Si il da afara pe criterii politice.

Rep.: L-a dat afara din functia de director?

A. P.: Nu, nu, nu era director. L-a dat afara directoarea pusa de ministru. Probabil liberala. Ori aia nu e nimeni. E o amarata. Un pion. Nu un pion, ca e mult. O papusa. Nu gonflabila, dirijabila.

Rep.: Marioneta.

A. P.: Da, marioneta. Corect. Aici ai dreptate. Ei bine, marioneta l-a dat afara pe Carmenita care eu un om de super calitate. A mai dat afara inca 16 oameni. Mi-a raspuns ca asa e legea. Ca e liber sa-i dea afara. Ce e liber? Ne jucam cu specialistii, cand Romania are cateva mii de absente? Justitia i-a pus la loc. Luni, acum in Senat, o sa-l intreb. Cum vine asta cetatene? Contabil Nicolaescu? Aberatii.

Rep.: A avut alaltaieri o conferinta in care a spus ca va cere, ca o ironie, ca ministerul sanataii sa treaca in subordinea ministerului justitiei, pentru ca tot ce hotareste el e contestat si se castiga in justitie.

A. P.: Mi-e teama ca el a prevazut altceva, si anume ca ministrul sanatatii ar putea trece la un capitol al justtiei, pentru ca acestea sunt abuzuri si ilegalitati. Nimeni nu poate face orice. Nici patronii nu pot face orice.

M-ati intrebat de Cioroianu. Am vazut si eu. Este speculata o anumita timiditate, care nu inseamna ca a facut o gafa, pentru ca noi nu stim ce a facut in convorbire. El acolo a fost timorat. Era greu sa stai acolo cu Condoleeza Rice, cand te gandesti ca si George Bush sta cu Condoleeza Rice. Politic vobind. Cioroianu e un baiat foarte destept. Eu am lucrat cu el. El a mai fost victima unor manipulari politice.

„Noi nu putem face acum ce s-a facut in alte timpuri”

Rep.: O situatie de genul asta ar fi fost posibil de supotat in perioada anilor 90, sa zicem? Acum se spune ca viata economica merge inaine si politicul conteaza prea putin.

A. P.: Nu cred. Spun asa, chiar daca nu avem guvern, viata economica merge la fel de prost.

Rep.: Credeti?

A. P.: Sunt convins.

Rep.: Anul trecut a fost considerat cel mai bun din istoria recenta a Romaniei.

A. P.: Fata de ce? Sa va spun cum fac studiul. E ca si afisarea unui pret de catre un negustor particular, un pret aberant si crearea de posibilitati ca sa scada. Pestele la el e 200 de milioane si pana la urma il da cu 15 lei. Asa e si cu situatia asta. Fata de ce e viata economica e mai buna? Pentru ca viata economica reala consta in rezolvarea problemelor sociale ale tarii.

Nu exista viata economica in sine, pentru ca noi nu producem in sine, producem sa schimbam putin marasmul in care traim. Si care e saracie, nemultumire, faradelege si lipsa de speranta. Eu as vrea viata economica reala. Noi nu putem face acum ce s-a facut in alte timpuri. Trebuie sa se vada ce facem acum.

Rep.: Ce parlamentar sibian v-a facut o buna impresie in Parlament?

A. P.: Ii cunosc pe toti. Si am o parere buna despre toti, nu fac clasamente. Si ai nostri social democrai, si liberali si liberal democrati, cum e noua componenta a PLD.

Rep.: Raluca Turcan.

A. P.: Nu. Eu nu dau niciun nume, ca sa nu nedreptatesc pe cineva. A fost presedinta Comsiei de Cultura a Camerei Deputatilor. Nu am o speciala pretuire sau invers, dispretuire, fata de cineva.

Rep.: Ce situatie politica credeti ca vom avea in 2008, dupa alegeri?

A. P.: Nu pot sa stiu. Nu as vrea sa nu mai continue confuzia. Este cel mai rau, mi se pare, pentru conditia umana, sa se intalneasca mereu cu ceata. Mie nici apa nici gheata nici frigul, nici gerul nu-mi spun cine stie ce. Ceata ma descurajeaza si ma umileste. Noi traim in ceata. Totul e confuz.

Se incearca in plina epoca a redescoperirilor libertartii, se incearca mutarea in culise a judecatilor si deciziilor politice. Nu e bine Noi nu stim sa ne bucuram de libertate si de statul de drept.