Pelicula intitulata „Rosia Montana, un destin de «Sisif»“, semnata de Dan Chisu, a fost primita cu proteste la scena deschisa in Cluj. La final, vedeta TV s-a enervat si n-a mai vrut sa raspunda intrebarilor publicului.

Anti-„Chiciu“

Reprezentantii mai multor ONG-uri care militeaza impotriva proiectului minier de la Rosia Montana si-au facut aparitia la vizionarea de vineri, de la Cinema Victoria, a filmului lui Dan Chisu pregatiti pentru proteste in toata regula. Au venit cu pancarte pe care erau trecute mesaje cu referire la vedeta TV si la emisiunea culinara pe care acesta o realizeaza.

„Chiciu a facut filmul pilaf!“, „Chiciu sare la ciolan“, „Chiciu e de cacao“ sau „Chiciu iti sta in git“ sint doar citeva dintre replicile trecute pe coli mari de hirtie, fluturate la inceputul filmului si la finalul acestuia.

Vedeta TV nu a parut foarte ofensata si a lasat in mare sa vorbeasca filmul pentru el, de multe ori sustinind ideile prezentate in pelicula.

Film documentar sau publicitar?

„Rosia Montana, un destin de «Sisif»“ prezinta mai multe exploatari miniere din lume care folosesc aceleasi tehnologii pe care ar urma sa le foloseasca si compania Rosia Montana Gold Corporation in Romania. Prima exploatare prezentata a fost cea din localitatea Ovacik, Turcia.

Cu toate ca deja functioneaza de o buna bucata de timp, oamenii care stau in apropierea minei sustin ca cel mai mult ii deranjeaza detonarile de explozibil, folosite in procesele tehnologice. A urmat mina din Waihi, Noua Zeelanda, singura mina de pe Glob care functioneaza in mijlocul unui oras, oras care, de altfel, traieste de pe urma acestei mine.

A treia exploatare prezentata a fost cea din mijlocul desertului Nevada, Statele Unite ale Americii, mina de la Elko. Exploatarea de aici, cu toate ca e una dintre cele mai performante din zona, se afla la circa 20-30 de kilometri distanta de orice asezare umana, astfel ca impactul asupra populatiei e unul cit se poate de insignifiant.

Ultima mina prezentata a fost cea din Spania, de la Rio Nancha, o mina care cit de curind se va inchide. Dilema celor prezenti in sala a venit, insa, la final, cind lumea nu stia cum sa numeasca filmul vizionat, documentar sau publicitar.

Intrebari fara raspuns

Imediat dupa terminarea peliculei, publicul l-a luat la intrebari pe realizatorul acestuia. Una dintre intrebari se lega de neprezentarea unei realitati relativ recente, dezastrul ecologic de acum citiva ani de la Baia Mare. Cu toate ca si-a expus parerea personala de la bun inceput, Dan Chisu s-a vazut de citeva ori in imposibilitatea de a raspunde la intrebarile celor prezenti.

Una dintre intrebari facea referire la depozitele de substante chimice rezultate in urma proceselor biologice, depozite care nu apareau in nici unul dintre cazurile prezentate. „Daca Gabriel nu se va tine de cuvint si nu va lucra in concordanta cu normele de mediu, sa fiti siguri ca voi fi primul care va trage un semnal de alarma“, si-a incheiat Dan Chisu discursul de final.

Seria de intrebari a fost intrerupta de catre vedeta TV, care a refuzat sa mai dea raspunsuri.

Dan Chisu:

„Am fost acuzat ca nu am colaborat cu proiectii de la Festivalul DaKino si de la Noaptea Devoratorilor de Publicitate pentru o editie FinFest pentru ca nu ar fi platit destul. In realitate, ei m-au mai contactat pentru asta, am fost de acord, insa au renuntat“.

Dan Chisu: „Am primit amenintari cu moartea“

A CONSEMNAT FLORENTINA TATAR

Proiectia documentarului „Rosia Montana, un destin de «Sisif»“ a stirnit controverse si reactii aprinse la toate prezentarile de pina acum. La Cluj, autorul acestuia, Dan Chisu, a prezentat, la citeva ore dupa proiectie, citeva din motivatiile si justificarile implicarii intr-o asemenea actiune.

— Cum ati fi dorit sa fie reactia publicului la prezentarea documentarului? De ce credeti ca a fost atit de virulenta?

Dan Chisu: Mi-am asumat chestia asta de la inceput. Nu cred ca a fost o reactie virulenta, doar ca intrebarile nu au avut legatura cu produsul. Era vorba despre mineritul modern. Pe de alta parte, publicul de la Cluj a fost mai civilizat decit la Bucuresti, acolo nu s-a prins finalul din cauza agitatiei.

— Va asteptati sa vi se reproseze ca ati fost platit sa faceti propaganda?

Eu nu mi-am pus asa problema. Am primit o comanda, ca vrem sa aratam cum arata mineritul modern in alta parte, iar singura mea conditie era ca la sfirsit sa imi pot exprima parerea personala. Daca Gabriel va incepe exploatarea - si am convingerea ca asta se va intimpla - si lucrurile nu se vor dovedi asa cum sustin ei, eu voi trece automat in rindul activistilor.

— Cum vi se pare abordarea problemei de catre ONG-urile opozante?

Patetismul meu a fost motivat printr-un text. Toata campania lor a fost legata de bucatarie, pentru ca acum ma ocup si de asta, ignorind tot ce am facut intr-o cariera de 18 ani. Altfel, campania a fost desteapta, i-am si felicitat pentru asta... Pe de alta parte, am primit amenintari cu moartea, am mesaje in telefon in care mi se spune ca ma vor mort sau bolnav si sarac...

Am fost injurat, se profereaza injurii si jigniri. Nu mi-as dori sa fiu coleg cu genul asta de absurditate, insa daca Gabriel va gresi voi fi nevoit sa fac asta.

— Credeti in varianta inversa, ca activistii ar fi platiti sa faca asta?

Am auzit de asta, insa chiar daca ei ma acuza pe mine ca as fi fost platit, fara sa aiba dovezi, eu nu i-as putea acuza pe ei fara sa pot proba.

— Cum ati face un film daca ati primi comanda din cealalta parte, a opozantilor proiectului celor de la Gabriel?

La fel. As cerceta si filma partile pe care mi le propun ei si la sfirsit mi-as spune parerea.

— Ce se va intimpla mai departe?

Va fi o proiectie la Alba-Iulia. Nu stiu cum va fi primit acolo. Eu nu am primit nici un ban ca sa fiu PR pentru Gabriel. E un produs care are, ca orice produs, si un beneficiu. Este ca si cum ai acuza un avocat ca apara un criminal, pe cind meseria lui e sa apere un punct de vedere. Nu cred ca la Rosia Montana se va face altceva decit minerit.

Cit timp acolo este aur, cineva il va dori si il va avea, fie ca este Gabriel sau alta companie.