Nu mor de foame, dar nici nu prea fac averi. Declaratiile de avere ale primarilor din orasele mici ale judetului ofera putine amanunte picante. Intr-un clasament al gospodarilor care cistiga bine, lider ar fi primarul Copsei Mici, iar codasul este edilul din Cisnadie.

Intr-un clasament ai celor mai instariti primari din orasele mici, lider este Tudor Mihalache, edilul din Copsa Mica. El are un salariu anual de aproximativ 22.000 de lei, dar se mindreste cu o avere bunicica. „Eu reprezint a patra generatie de comercianti din familia mea si am continuat traditia bunicului meu care a fost proprietar de hotel", a explicat primarul.

El detine un restaurant si trei magazine, pe care le administreaza chiar parintii lui. Sotia sa, care este director, aduce in casa aproape 10.000 de lei pe ani. Mihalache mai detine un teren forestier de 400 de metri patrati, un apartament de 98 de metri patrati, o casa ceva mai mare si un autoturism Ford achizitionat recent.

Ceva mai modesti

Urmatorul loc este ocupat de Traian Dur, primarul din Dumbraveni, care cistiga pe an 19.300 de lei. Spre deosebire de antecesorul lui, acesta este mai modest cu achizitiile. Se plimba cu o Dacie veche de 11 ani si nu si-a declarat alte proprietati. „Medalia de bronz" ii revine lui Radu Curcean, primarul din Agnita, care are un venit anual de apropae 19.100 de lei.

Este si proprietarul unui Opel Vectra fabricat in 1992, locuieste intr-un apartament de 120 de metri patrati si a mostenit un teren agricol. In schimb, sotia primarului care ocupa ultimul loc pe podium lucreaza in invatamint si cistiga anual doar 6.400 de lei. Curcean recunoaste ca o majorare salariala nu i-ar prinde deloc rau.

„Nu sint chiar foarte multumit de cuantumul salariului, ultima marire, mai degraba modica, avind loc anul trecut", sustine edilul. De curind, era sa si piarda niste bani, intr-un proces lung, dar care s-a finalizat pozitiv pentru imaginea sa. „Puteam sa primesc o amenda de 100 de milioane pe motiv ca nu as fi pus in aplicare legea 247.

Era aberant, trebuia sa lucrez cam o jumatate de an ca sa o pot plati daca nu as fi cistigat procesul", arata primarul.

Se putea si mai bine

Locul patru este ocupat de Ioan Baltes, de la Ocna Sibiului. Acesta se poate lauda cu un autoturism Skoda Octavia fabricat in 1997, cu o casa mare achizitionata acum patru ani si cu un teren. Salariul anual al primarului este de aproape 16.100 de lei. vechi. Dar a renuntat la Dacie, care nu mai „dadea" bine in declaratia de avere.

„Dacia este pe numele meu, dar de fapt am vindut-o de curind, insa actualul proprietar nu a platit pentru actele masinii, si de aceea apare tot pe numele meu. Eu nu o mai folosesc, prefer Skoda ca e mai estetica", spune Baltes. Nici sotia sa, care lucreaza ca functionar la Trezoreria Ocna, nu sta rau la capitolul „finante". Contribuie la bugetul familial cu aproximativ 10.000 de lei.

Codas pe hirtie

Cel mai putin bogat dintre primari este Johann Krech, primarul Cisnadiei. Acesta se plimba cu un Matiz fabricat in 1994, locuieste intr-o casa de aproape 114 metri patrati si mai detine un alt spatiu de aproape 80 de metri patrati. Dar, din salariul de la Primarie, Krech nu aduce acasa decit 14.000 de lei pe an.

Cu 1.000 de lei mai putin decit consoarta si aproape de trei ori mai putin decit primarul Sibiului.