Catedrala Eroilor Tineri „Inaltarea Domnului” din Ploiesti a fost, ieri, in sarbatoare. O icoana facatoare de minuni a fost adusa de la Manastirea Neamt, iar credinciosii nu au vrut sa rateze momentul. Desi obiectul de cult era asteptat sa soseasca la ora 10.00, enoriasii din zona s-au dus la biserica inca de la primele ore ale diminetii.

Cei mai multi ploiesteni care asteapta o minune sunt batranii bolnavi si.. candidatii la bacalareat.

Cateva sute de ploiesteni s-au inghesuit ieri la Catedrala Eroilor Tineri „Inaltarea Domnului” pentru a se ruga la copia “Icoanei Facatoare de Minuni a Maicii Domnului cu trei maini”, care zice-se, este folosita in special in vreme de calamitati. Obiectul de cult a fost adus de la Manastirea Neamt, si se numara printre cele mai importante din Moldova.

Varianta romaneasca dateaza din secolul al XVIII-lea, fiind adusa, in 1779 de la Muntele Athos. Povestea icoanei spune ca Sfantul Gherman, plecat in pelerinaj la Locurile Sfinte, ajunge si la Lida (665). Impresionat de sfanta icoana face o copie, in culori: pe o fata Maica Domnului, pe cealalta Sfantul Gheorghe.

In urma persecutiilor pornite impotriva icoanelor, Sfantul Gherman I, patriarh al Constantinopolului, trimite copia icoanei din Lida (739) la Roma. Aici, icoana ramane timp de 106 ani. In timpul patriarhului Metodie I Marturisitorul, ea este adusa de la Roma la Constantinopol, unde ramane timp de 555 ani. Icoana Sfanta a Maicii Domnului a fost gazduita de Mitropolia Sucevei pana in 1415,

cand Mitropolitul Ionut, impreuna cu Alexandru Musat Voda au daruit-o ei insisi Manastirii Neamt. Venerata de credinciosii romani, Sfanta Fecioara imparte daruri, vindecari si mangaieri tuturor acelora care cu credinta si evlavie ii ridica rugaciuni pentru mantuirea sufletelor lor.

Ploiestenii veniti ieri la Catedrala s-au rugat, in majoritate, pentru sanatate pentru ca, spun ei, “e mai buna decat toate”. “Sunt bolnava, sunt dependenta de medicamente. M-am rugat sa ma ajute Maica Domnului sa scap de boala”, ne-a declarat una dintre batranele care a asteptat cu sufletul la gura sosirea icoanei.

Printre cei care s-au mai rugat ieri la icoana s-au numarat si multi tineri care in aceste zile sustin examenul de bacalaureat. Ei spera ca Maica Domnului sa faca o minune si sa scape cu bine de examenul de maturitate.