Sustinatorii proiectului Rosia Montana i-au huiduit pe invitatii fundatiei Soros care au participat la inaugurarea unui centru de informare

Principesa Margareta, presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, Renate Weber si presedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc, au fost huiduiti sambata la Rosia Montana, cu prilejul inaugurarii unui centru de informare apartinand Fundatiei Soros.

Aproximativ 300 de sustinatori ai proiectului "Gabriel", adunati in centrul comunei, la numai cativa metri de locul in care reprezentantii Fundatiei Soros inaugurau sediul, au huiduit, au intonat cantece patriotice si au scandat sloganuri impotriva maghiarilor.

Huiduielile au inceput cand a aparut Bogdan Olteanu. El a coborat din masina si s-a indreptat spre cei care il huiduiau, pe care l-a intrebat ce doresc. Oamenii au fost descumpaniti in prima faza si s-au oprit. Apoi, presedintele Camerei Deputatilor s-a indreptat spre centrul de informare ce urma sa fie inaugurat.

Cea care a vorbit prima a fost principesa Margareta. "Eradicarea saraciei nu poate fi facuta cu pretul distrugerii mediului si dislocarii oamenilor din casele lor (...) Acum este timpul sa reconstruim, nu sa continuam distrugerea. Romania este suficient de bogata ca sa raspunda nevoilor fiecaruia.

Dar Romania este destul de libera pentru a refuza lacomia cuiva", a spus principesa Margareta, dupa care au inceput fluieraturile. Cu un zambet pe fata, principesa si-a continuat discursul, in paralel cu huiduieile.

Nici Bogdan Olteanu nu a scapat. Pe parcursul discursului presedintelui Camerei Deputatilor, protestatarii, imbracati in tricouri galbene, au inceput sa strige lozinci nationaliste. "Ardealu’ ii a nost! Ungurii sa n-aiba treaba", i-a strigat un barbat lui Olteanu.

"Traim intr-o tara, nu intr-o comuna, traim intr-o tara si nu intr-un judet, de aceea toata lumea ar trebui sa aiba ceva de spus despre acest proiect. Nu ungurii vor sa salveze Rosia Montana, asa cum nu romanii vor sa o distruga" a spus Olteanu.

Cand a vorbit reprezentantul Arhiepiscopiei de Alba Iulia, oamenii au inceput sa cante imnul national si cantece patriotice. "Daca ati stii pe cine huiduiti, ati pleca acasa. Este aici principesa Margareta", le-a spus parintele Iosif Zoicas.

Dupa discursuri, Bogdan Olteanu a avut o discutie in plina strada cu Yanis Roditis, seful pe Romania al companiei "Gabriel Resources". "Scandarile nationaliste nu sunt normale. Trebuie sa aveti grija", a spus Olteanu. Roditis si-a cerut scuze pentru ceea ce au scandat sustinatorii proiectului.

Manifestatia impotriva evenimentului organizat de fundatia Soros a fost oficial doar un eveniment cultural organizat de sindicatul din cadrul Companiei si doua organizatii favorabile investitiei: Pro Rosia si Pro Dreptatea. Acestea au organizat o expozitie de arta in aceeasi piata, insa imediat ce au inceput discursurile in fata noului centru de informare, adunarea s-a transformat in miting.

Grupul "pro" si grupul "contra" investitiei au fost despartite de un cordon de jandarmi.