In cadrul conferintei de presa, organizata la Turda, presedintele executiv al PLD a anuntat ca partidul este pregatit pentru obtinerea a patru locuri in Parlamentul European. „Eu coordonez echipa de campanie, iar obiectivul nostru este, pentru aceasta perioada, obtinerea a minim 10 % din voturi la alegerile din toamna.

Pentru prima data, ne simtim puternici si dorim sa ne masuram fortele la urne cu celelalte partide. In luna martie, am selectat 35 de candidati pentru alegerile europarlamentare. Candidatii nostri au ajuns pe liste in urma audierilor de la Bucuresti, dar mai ales in urma prezentarii unor programe viabile.

Lista va fi facuta publica luna viitoare si va asigur ca vom fi foarte exigenti cu candidatii nostri ”, a precizat Gheorghe Flutur.

Candidatii selectati de conducerea PLD provin din majoritatea judetelor tarii si acopera domeniile prioritare. Judetul Cluj este reprezentat de trei tineri, dornici sa acceada pe scena politica si sa convinga ca au un cuvant de spus pentru viitorul acestei tari. „Din Cluj au candidat oameni tineri, pregatiti pe domenii importante.

Unul din ei este specialist in drept comunitar, unul este economist si al treilea este un medic stomatolog, ale caror programe speram sa convinga. Organizatia Judeteana Cluj a PLD isi promoveaza tinerii, deoarece Romania are nevoie de oameni pregatiti pentru a face fata cerintelor Uniunii Europene.

Chiar daca, la alegerile din aceasta toamna, colegii nostri nu vor intra pe locuri eligibile, ei vor fi pregatiti pentru viitoarele alegeri”, a completat presedintele organizatiei PLD Cluj, Tudor Oniga.

Nu suntem satelitii lui Basescu

Presedintele executiv al PLD, Gheorghe Flutur, a tinut sa precizeze ca la alegerile din aceasta toamna vor conta voturile acordate partidului si mai putin candidatul. „Nu renuntam insa la ideea de avea vot uninominal la alegerile din 2008. Nu mai vrem alegeri de tip pausal, ci luptam pentru implementarea votului dat persoanei. Sper ca la alegerile urmatoare sa mergem pe votul uninominal.

De asemenea, trebuie sa spulberam pentru totdeauna zvonul cum ca noi suntem satelitii lui Basescu. Suntem o organizatie de sine statatoare, chiar daca am semnat un protocol de colaborare cu Partidul Democrat. Daca vom face o campanie electorala buna sunt sigur ca si rezultatele vor fi pe masura”, a mai precizat Flutur.

Agricultorii din Iara au aflat ca pot primi bani de la UE

Agricultorii din Iara au avut ocazia sa afle in ce fel vor putea accesa fonduri pentru dezvoltarea fermelor. Spre surprinderea lui, Flutur a aflat ca, la Iara, oamenii credeau ca tot el este cel care tine fraiele Agriculturii. Vizita a avut ca scop mediatizarea ghidului pentru atragerea fondurilor de dezvoltare a satului romanesc.

Flutur a profitat de vizita in zona pentru a avea si o intrevedere politica cu presedintii filialelor PLD din judetul Cluj, marea lor majoritate mici intrprinzatori in agricultura.

Fostul ministru al Agriculturii, Gheorghe Flutur, s-a aflat, vineri la Iara, la targul de tara, pentru a purta discutii cu agricultorii si fermierii din zona pe tema fondurilor europene pentru agricultura.

Fermierii din zona l-au luat cam la rost pe Gheorghe Flutur, de ce nu mai da subventii pentru agricultura si de ce nu ii ajuta sa acceseze fonduri pentru dezvoltarea fermelor agricole, crezand ca acesta inca mai detine functia de sef al Agriculturii. Fostul ministru a discutat cu oamenii veniti la targ despre avantajele pe care le au daca vor accesa fonduri europene.

El a punctat faptul ca in 2007, Romania va avea la dispozitie mult mai multi bani decat pana acum. Timp de 7 ani, agricultura si dezvoltarea rurala vor primi de la Uniunea Europeana peste 2 miliarde de euro, iar in 2007 se vor acorda circa 2 miliarde de lei. „Suntem ingrijorati ca au trecut 6 luni de la aderare si Romania nu a absorbit aproape nimic din fondurile puse la dispozitie de UE.

Nu se discuta nimic de strategia post aderare si de absorbtia fondurilor structurale. Romania trebuie pregatita pentru absorbtia fondurilor, care trebuie sa fie foarte puternica. Din pacate, Guvernul nu da nici acum semne ca se pregateste de accesarea de fonduri. Am venit la dumneavoastra pentru a va prezenta acest ghid care va ajuta sa accesati fonduri europene.

Sunt foarte multi bani care trebuie cheltuiti. Pe SAPARD, inainte de aderare ni se ofereau pe an 150 milioane euro, dar dupa 1 ian 2007 avem 2 miliarde de euro/an care trebuie utilizati. Trebuie sa facem ceva pentru a informa populatia rurala cu privire la ce o asteapta.”, a explicat Gheorghe Flutur.

Start la banii europeni

Fondurile europene pentru agricultura sunt impartite pe doi piloni: plati directe pentru agricultura si fondurile pentru investitii si dezvoltare rurala. Agricultorii din Iara au cerut fostului ministru sa le explice ce trebuie sa faca pentru a avea acces la banii europeni, mai ales ca sumele vor veni la finele lui 2007.

Gheorghe Flutur a vorbit oamenilor despre cele 7 masuri pe care se vor acorda fonduri: dezvoltarea satelor si conservarea mostenirii rurale, modernizarea exploatatiilor agricole, sprijin pentru zonele defavorizate (izolate), dezvoltarea activitatilor non-agricole si a microintreprinderilor, agricultura ecologica, achizitia de echipamente de prelucrare si procesare .

„Acestea sunt cateva din masurile pentru absorbtia fondurilor europene. Am decis sa le fac eu personal cunoscute, deoarece guvernantii nu fac nici un gest in acest sens, dimpotriva au intarziat nepermis cu mediatizarea si informarea agricultorilor. Vom ajunge in situatia ca in 2007 sa nu absorbim fonduri.

Lumea trebuie informata despre ce trebuie sa faca pentru a accesa fonduri”, a afirmat fostul ministru al Agriculturii.

El a recomandat agricultorilor sa tina cont de importanta reducerii poluarii si de masurile de mediu impuse de UE si se reorienteze in ceea ce priveste productia de porumb si cartofi si sfecla de zahar. „Aceste produse pot fi procesate in rafinarii moderne, specializate in producerea de combustibil vegetal, care dupa parerea lui este combustibilul viitorului in agricultura.

Agricultorii nostri nu mai trebuie sa fie dependenti de meteo (seceta n.r.). Trebuie sa utilizeze banii europeni pentru amenajarea de sere si montarea unor sisteme de irigare a solului, sa obtina finantari pentru deschiderea de parcuri agricole. Uniunea Europeana ne ajuta, dar trebuie sa facem si noi ceva pentru a obtine banii”, a mai completat Flutur.