Daniel Meze: Recent v-ati prezentat raportul de activitate in calitatea de consilier municipal, ce ati puncta in mod deosebit in aceasta activitate?

Florian Pantea: Eu sunt la al doilea mandat de consilier deci pot sa spun ca am o oarecare experienta in Consiliul Local Oradea. Tot ce am incercat sa fac in exercitarea mandatului de consilier a fost sa reprezint in mod corect interesele majoritatii oradenilor, eu am urmarit ca hotararile adoptate in consiliul local sa vizeze interesele majoritatii oradenilor.

Am incercat impreuna cu colegii mei sa veghem la folosirea cat mai chibzuita a banului public, aprobarea acelor investitii care reprezinta o prioritate si sunt oportune pentru municipiu. Nu am sa spun acum de cate ori am luat cuvantul sau cate amendamente am facut la hotarari, dar am incercat sa intervin, ma repet, ca banii publici sa se foloseasca cat mai corect.

Daniel Meze: Aveti semnale ca banii publici nu sunt cheltuiti asa cum ar trebui, ori ca exista o neglijenta in utilizarea lor, sau chiar mai mult o rea vointa in cheltuirea lor?

Florian Pantea: Nu as spune ca exista o rea vointa, dar poate dintr-o anumita graba sau o anumita scapare nu se foloseste intotdeauna banul public cum ar trebui. Eu nu stiu daca chiar acum era nevoie de acel centru de informare turistica sub forma de piramida, mai ales ca luam pentru acest centru si o parte din Parcul 1 Decembrie.

Parerea mea a fost ca nu este o prioritate la ora actuala sau in pregatirea investitiilor de infrastructura se pierd bani. Nu de putine ori astazi se face canalizarea, se asfalteaza, dupa doua luni venim cu alimentarea cu apa, iar peste un an venim cu gazul. Haideti sa gandim in mod unitar, cand atacam o strada sa facem tot nu sa spargem peste un an. De exemplu asa a fost cu strada Clujului.

Aici cred ca e loc de mai bine in sensul de a pregati mai bine investitiile si sa economisim bani.

Daniel Meze: Cu reabilitarea strazilor avem o problema. Contractul dintre Consiliul Local Oradea si firma care face lucrarile, Drumuri Orasenesti, nu ar corespunde normelor privind o concurenta loiala. Sunt voci care spun ca Primaria Oradea ar trebui sa scoata la licitatie lucrarile, iar o presiune in acest sens face si Prefectura Bihor care ameninta cu un proces in contencios administrativ.

Florian Pantea: Eu am spus de la bun inceput ca, eu primarie care investesc, eu sa imi dau lucrari mie. Mi s-a explicat atunci ca este in interesul primariei sa isi faca o firma in asociere cu Drumuri Orasenesti. Atunci s-a aprobat nu a fost nicio problema.

Realitatile s-au schimbat mai ales dupa adoptarea Ordonantei 34 mi se pare corect ca toti agentii economici sa aiba sanse egale de a participa la licitatii. Corect asa este. Juristii de la Drumuri Orasenesti spun ca contractul este legal, iar ordonanta nu s-ar aplica retroactiv. Eu am venit cu urmatoarea propunere.

Avand in vedere ca primaria a investit si nu bani putini ci zeci de miliarde in aceasta asociere si in capacitatea de productie, s-a facut o statie de mixturi asfaltice, mi se pare normal sa ma preocup de aceste investitii pe care le-a facut primaria. Atunci am spus hai sa dam Drumurilor Orasenesti la capacitatea ei de productie si restul sa scoatem la licitatie.

Sa nu dam posibilitatea ca Drumurile Orasenesti sa poata da lucrarile in subantrepriza, pana in anul 2009 cand expira contractul de asociere. Eu am simtit ca sunt si alte interese aici, trebuie sa recunoastem. Stiti la cine ma refer, e o firma care a luat Drumurile Judetene si vrea sa intre si in Oradea. Mi se pare corect ca prefectura sa ne de-a in judecata si daca va castiga ne vom conforma.

Daniel Meze: Am vazut ca primaria pregateste un program de atragere a marilor investitori prin acordarea unor facilitati. Multi oameni politici locali spun ca marii investitori ocolesc Oradea.

Florian Pantea: Din nefericire acesta este adevarul. In Oradea nu s-au facut mari investitii care sa creeze multe locuri de munca in afara de cateva mari supermarketuri. Sub acest aspect alte orase ca Arad, Timisoara, Cluj au facut mai mult. Este binevenit proiectul primariei si poate ca trebuia sa vina mai repede.

Accesul mai usor la terenuri sau anumite avize, aprobari care sa fie obtinute mai repede... multi au plecat cand au vazut cat de greu se obtin toate aceste lucruri... La Oradea s-a inchis fabrica de spirt, fabrica de bere, de lapte, fabrica de drojdie, fabrica de ulei, trebuie sa vina investitori care sa creeze fabrici cu noi tehnologii si sa ofere locuri de munca bine platite.

Daniel Meze: Cum vedeti dezvoltarea Aeroportului Oradea, liderii democrati si primarul Petru Filip au venit cu un plan de mutare pe un alt amplasament al aeroportului.

Florian Pantea: Din pacate am impresia ca si aici Oradea a pierdut trenul, eu cred ca aeroportul demult trebuia pus la punct, alte aeroporturi ne-au luat-o inainte. Noi putea folosi aeroportul si sa atragem cat mai multi turisti. Eu cred ca organele administratiei publice locale nu au depus toate eforturile ca sa puna la punct Aeroportul Oradea.

Se vorbeste de vreo 10 ani ca tot anul viitor, anul viitor... Ceva se intampla oricum eu cred ca nu a existat preocupare. Un coleg de-al meu din consiliul judetean, Vasile Garba mi-a aratat un studiu in limba maghiara, l-ati vazut si dumneavoastra, de dezvoltare a Aeroportului din Oradea. E nevoie de un aeroport international la Oradea.

Daniel Meze: Fostul prefect Ilie Bolojan se plangea de faptul ca Consiliul Local Oradea nu a aprobat un PUD cu privire la noul sediu al RAR Bihor care urmeaza sa fie construit la Oradea. Ce s-a intamplat?

Florian Pantea: Si eu am ramas surprins, din pacate se intampla ca anumite hotarari sa fie luate sub impact politic. Cand PD-ul si UDMR-ul vor ceva nu mai are importanta ceilalti consilieri pentru ca ei au majoritatea. Aici s-a intamplat ceva, o zic foarte deschis s-a platit ceva polita aici.

Daniel Meze: Se apropie alegerile va mai intereseaza sa candidati la Primaria Oradea? In 2000 ati fost la un pas de a castiga Primaria Oradea, dar din partea altui partid, din partea PSD.

Florian Pantea: Sincer cred ca nu, eu as vrea sa vina oameni mai tineri, competenti... Poate sa fie si un Felix Cozma sau profesorul Drecin.

Daniel Meze: Ce parere aveti despre candidatul PNG, Calin Raita?

Florian Pantea: Nu il cunosc foarte bine, dar prin ceea ce a facut, si a facut, arata ca este un om care stie ceva...

Daniel Meze: Candidatul Partidului Conservator, Traian Bodea?

Florian Pantea: Il cunosc, e patron de firma de constructii, mi se pare un om competent, oricand se poate lansa in lupta pentru fotoliul de primar...

Daniel Meze: Candidatul PSD la primaria Oradea Dan Matei.

Florian Pantea: Pe asta il are... ce se intampla la nivel local in PSD cam asa se intampla si la nivel central, adica incearca sa faca reforma, dar eu nu vad sa vina cu oameni noi. Chiar si oradeni asteapta politicieni mai noi ca de cei care sunt s-au cam saturat.

Daniel Meze: Credeti ca veti avea emotii sa atingeti pragul de 5%, in anul 2004 ati fost cam la limita.

Florian Pantea: Avand in vedere ce s-a intamplat pe scena politica si cum a fost guvernata tara oamenii isi dau seama ca tot am vorbit de schimbare, dar nu s-a schimbat nimic. Cred ca oamenii vor vota altfel. Am vazut ce s-a intamplat cu „Sa traiti bine!”.

Daniel Meze: Daca ati merge pe o insula pustie care ar fi trei politicieni locali pe care i-ati lua cu dumneavoastra si trei politicieni pe care nu ati dori sa ii aveti prin preajma.

Florian Pantea: L-as lua pe viceprimarul Mihai Groza, e un baiat cu mult bun simt, pe profesorul Magheru, presedintele PRM Bihor si nu pentru ca este presedinte ci pentru ca este un om foarte corect si l-as lua pe Mihai Bar de la PSD. Cred ca nu as fi compatibil pe aceea insula pustie cu presedintele Kiss.

Daniel Meze: Care este ultima carte citita de dumneavoastra?

Florian Pantea: Eu citesc foarte mult carti de management financiar si afaceri in domeniul constructiilor. Am citit o carte „Succesul in afaceri”. Incerc sa fiu la curent in domeniul de afaceri cu tehnologiilor noi si tot ce apare pe piata.

Daniel Meze: Cati regi a avut Romania si care au fost acestia?

Florian Pantea: Ultimul regele a fost Mihai, a mai fost regele Carol, Ferdinand...

Daniel Meze: A mai fost Carol al II-lea.

Daniel Meze: Cum apreciati administratia Filip din perioada 2004 - pana in prezent? Acordati o nota primarului.

Florian Pantea: Orice am vrea sa zicem eu spun deschis un lucru. Primarul Filip este un om care cunoaste administratie, a aplicat un management financiar bun si a facut foarte multe proiecte de dezvoltare. Ca sub aspect politic nu totdeauna au fost cele mai corecte. Dar sub aspectul administratiei lucrurile au mers pe o linie ascendenta. I-si acorda nota 8.

Daniel Meze: Cum apreciati administratia Kiss din perioada 2004 - pana in prezent? Acordati o nota presedintelui CJ Bihor.

Florian Pantea: La nivelul judetului lucrurile nu au mers la fel de bine. As da nota 7.