Eveniment

Biserica ortodoxa din Bekescsaba, incendiata

Biserica ortodoxa romana din orasul ungar Bekescsaba a fost incendiata luni seara, de persoane care nu au fost inca identificate, relateaza BBC News Online.

Incendiul a provocat pagube de peste peste 8.000 de euro, iar politia are indicii ca acesta a fost provocat intentionat.

In urma incendiului au fost avariate altarul bisericii, mai multe liturghiere si obiecte de cult. Bihor Online

Pacea de la Iara cu Bechtel

Compania Bechtel a ajuns la un acord cu protestatarii din Apuseni, iar utilajele vor tranzita in continuare drumurile judetene din zona Baisoara-Iara.

Reprezentantii comunitatilor locale din zona trebuie “sa inghita” traficul greu pe drumurile publice pana la terminarea tronsonului Savadisla-Turda al Autostrazii Transilvania, cand va fi deschis un pod peste raul Aries. Ziua de Cluj

Armistitiu de doua zile in Apuseni

Romania libera spune ca pacea este de fapt doar un armistitiu. Protestele motilor impotriva distrugerii drumului judetean care leaga Clujul de comunele Iara si Baisoara este pe cale sa reizbucneasca.

Primarii celor cinci comune ai caror locuitori au blocat ieri drumul cu pricina au fost de acord sa stea linistiti doar doua zile, timp in care prefectul de Cluj, Alin Tise, va incerca sa gaseasca o rezolvare pentru aceasta problema.

Comisie ministeriala in "cazul Borsa"

Scandalul celor 200 de lucrari identice la proba de limba si literatura romana a examenului de bacalaureat, inregistrate la Borsa, Maramures, este departe de a se fi incheiat.

La inceputul acestei saptamani, in Maramures a sosit o comisie numita de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului care reevalueaza lucrarile la limba si literatura romana provenite din centrul de examinare Borsa. Detalii in Evenimentul zilei.

Economic

Concedieri masive la Fabrica de carbura de siliciu din Turda

Administratorii societatii Casirom din Turda au anuntat saptamana trecuta ca vor opri productia. Motivul deciziei a fost costul ridicat al energiei electrice.

"Se vor efectua concedieri colective pentru reducerea la minim a personalului, astfel incat societatea sã functioneze ca persoana juridicã, conform legilor in vigoare”, a precizat presedintele CA, Alexandru Iancovschi.

In ancheta pe aceasta tema, publicatia turdeana Obiectiv prezinta modul in care patronii italieni au administrat si falimentat Casirom.

Mina Rodna din Bistrita-Nasaud va fi inchisa cu ajutorul specialistilor germani

Reprezentantul unei firme din Germania, Juergen Krumbein, a anuntat ca intentioneaza sa dea o mana de ajutor pentru inchiderea minei de la Rodna.

Firma germana a participat la inchideri de mina in Germania in anii '90. Solutia gasita atunci de nemti a fost incetarea exploatarilor miniere si transformarea lor in containere de reziduuri miniere, chiar introducerea unor caverne in circuitul turistic (intr-una s-a construit o sala de festivitati, la 650 de metri adancime!).

Guvernul Romaniei, in urma unui contract cu Banca Mondiala, a alocat acestei operatiuni circa 2 milioane de dolari. Mesagerul de Bistrita

Social

Spitalul Judetean Zalau a fost transformat in spital de urgenta

Spitalului Judetean Zalau se va numi de acum inainte Spital Judetean de Urgenta Zalau. Schimbarea denumirii s-a produs printr-un Ordin al ministrului Sanatatii Publice.

Nu va fi o vorba doar de o schimbare a titulaturii, ci presupune si schimbari fundamentale legate de obiectul principal de activitate al spitalului si de asigurarea corespunzatoare a serviciilor de urgenta pentru locuitorii Salajului. Salajeanul

Cultura

De ce marile concerte ocolesc Clujul?

In timp ce la Bucuresti au concertat in ultima perioada Rolling Stones sau Depeche Mode, la Timisoara Shakira, iar la Sibiu si chiar la Bacau, Julio Iglesias, in orasul de pe Somes nu se intampla mare lucru.

De ce este Clujul ocolit de marile concerte? Aflati in Evenimentul zilei.