Chiar daca Sibiul a fost ferit de avertizarile cu cod rosu sau portocaliu, ultimele zile de canicula au crescut puternic consumul de energie electrica. Astfel, acum doua zile Electrica Sibiu a inregistrat un nou record la consum - 120 de megawati.

Vechiul record era de 100 de megawati in 24 de ore, in conditiile in care municipiul Sibiu are o medie de consum de energie electrica ce se invarte in jurul a 80-90 de megawati pe zi.

Canicula a determinat, insa, ca aparatele de racire - ventiloare, frigidere sau aparatele de aer conditionat - sa functioneze la capacitate maxima, ceea ce a dus la o crestere a consumului cu aproape 40 la suta.

„Este un nou record inregistrat la Sibiu. Au fost si niste probleme din aceasta cauza, unele retele mai vechi au cedat, dar echipele de interventie au lucrat toata noaptea pentru rezolvarea problemelor. Consumul de energie in municipiul Sibiu a crescut in mod evident in aceasta perioada”, a declarat Iacob Blagu, directorul Electrica SA Sibiu.

Investitii de 20 de milioane

Pentru anul 2007, Electrica SA Sibiu si-a propus un plan de investitii de 20 de milioane RON si un plan de lucrari de reparasii de 16 milioane de lei. Cea mai mare investitie estea sistemul de automatizare a distributiei, a carei valoare depaseste 2,28 milioane de lei. Lucrarea este finalizata in proportie de 90 la suta si va conduce la scaderea la jumatate a duratei intreruperilor accidentale.

O a doua investitie majora o reprezinta modernizarea statiei de 110/20 kv Dumbrava / Sibiu, un proiect in valoare de peste un milion de lei noi. Aceasta lucrare este necesara in contextul cresterii consumului de energie electrica si consta in montarea inca unui transformator nou si inlocuirea echipamentelor de medie si inalta tensiune.

Investitii in curs sau in pregatire mai sunt la Saliste, Gura Raului, Talmaciu, Racovita, Salcau, Cisnadie si Cristian.

In ceea ce priveste reparatiile, in primele cinci luni ale anului, cei de la Electrica au executat lucrari de reparatii si revizii in valore de peste 5,5 milioane de lei.

Curent in Cartierul Tineretului

In acest an, SC Electrica SA lucreaza si la extinderea retelelor din cartierul Tineretului - Sibiu. Peste 2,6 milioane de lei sunt alocati acestui proiect care presupune executarea a trei posturi de transformare si realizarea unei retele de 1,5 kilometri medie tensiune si cinci kilometri de joasa tensiune.

Electrica. Cifre si date

Sucursala de distributie si furnizare a energiei electrice (S.D.F.E.E.) Sibiu, pe numele intreg, are ca obiect de activitate distributie si furnizarea energiei electrice pentru aproximativ 180.000 de consumatori din judet. Din acest numar de consumatori, 12.309 sunt agenti economici - 230 fiind agenti economici mari -, iar alti 167.417 sunt consumatori casnici.

SDFEE Sibiu gestioneaza 400 de kilometri de linii electrice de inalta tensiune, 1.887 de kilometru de linii electrice de medie tensiune si 2.700 de kilometri de linii electrice de joasa tensiune. Bransamentele masoara alti 1.984 de kilometri.

In cel mult doi ani si jumatate, retelele de iluminat public vor trece in administrarea primariilor, aminteste Iacob Blagu (foto medalion) directorul Electrica Sibiu.