Daniel Meze: Domnule Raita cum vi se dezvolta afacerile, vi se pun piedici, sunteti sabotat, recent vi s-a inchis santierul de vile de la Paleu? Ce s-a intamplat?

Calin Raita: In momentul de fata lucram pe mai multe santiere, avem deschise mai multe puncte de lucru, in Oradea construim trei blocuri, la Paleu avem doua cartiere de case.

Stadiul lucrarilor la blocul de pe strada Robert Owen din Oradea se apropie de sfarsit, s-au terminat finisarile, urmeaza ca primaria sa ne lege la apa, pe Gheorghe Doja la finalul anului vor fi gata cele trei imobile de lux, iar la sfarsitul lunii septembrie vom finaliza lucrarea de pe strada Henrik Ipsen cele 25 de apartamente.

Aici o garsoniera are 65 de metri patrati, apartamentul cu doua camere de la 85 la 125 metri patrati, iar apartamentul cu trei camere intre 107 si 136 metri patrati. Pretul apartamentelor de este 750 euro metrul patrat la cheie. Avem finisari de lux, aer conditionat, vana cu hidromasaj, lift hidraulic din inox, balustrada de inox pe casa scarii si locuri de parcare subteran si suprateran.

La cele doua locatii de case de la Paleu am finalizat primele 13 vile, pe care le-am si predat acum o doua luni. Ne vom ocupa de lucrarile de la Paleu II unde intentionam sa construim 200 de case intr-un cartier rezidential care eu cred ca va fi unul dintre cele mai frumoase din Romania.

Vom construi o statie proprie de epurare pentru cele 200 de case, video interfoane, vom avea canalizare, gaz, apa, va fi un cartier rezidential inchis. Problemele care au fost la Paleu au intrat pe un fagas normal, eu cred ca in cel mai scurt timp vom da drumul la lucru.

Inspectia de stat in constructii a fost la noi, si-a facut datoria, ei si-au exprimat punctul de vedere, noi am pus la punct tot ce ne-au cerut si cred ca in zilele urmatoare vom fi pregatiti sa dam drumul la lucru.

Daniel Meze: In Oradea ati gasit un mediu prielnic pentru investitii? Multi politicieni locali acuza ca marii investitori nu vin la Oradea pentru ca primaria nu le ofera facilitati.

Calin Raita: Oradea este inca un teren virgin, unde se pot face mari investitii. Ca sa atragi aceste investitii trebuie sa acorzi unele facilitati. Eu consider ca este loc pentru toti constructorii pe piata din Oradea, fiecare isi vede de treaba lui, din punctul meu de vedere nu am nimic cu nimeni, fiecare isi face treaba cum stie el mai bine.

Toti cei care investim si construim in Oradea am putea face o asociatie prin care am putea altfel sa ne miscam. Ar fi foarte bine daca primaria ar face acest lucru, eu chiar as dori sa fim mai uniti si este loc pentru fiecare.

Daniel Meze: Este foarte interesanta propunerea dumneavoastra. Sa va amintesc o declaratie mai veche de-a dumneavoastra. „In spatele controalelor care mi se fac sta un om disperat (Beniamin Rus - n. red.) care nu isi va putea vinde frumoasele apartamente la pretul de 1000 euro pe metrul patrat”.

Calin Raita: Aceasta declaratie a fost data atunci, astazi am o alta viziune, chiar vreau sa facem aceasta asociatie, acum vad lucrurile cu totul altfel. Stiti dumneavoastra, febra tineretii, acum vin dupa un concediu sunt foarte degajat, relaxat, nu sunt stresat.

Daniel Meze: Ce se intampla cu cartierul Primaverii care a fost respins de consiliul local?

Calin Raita: Nu a fost respins, noi vrem sa construim acolo intre 3000 si 4000 de apartamente. Acest proiect ni s-a returnat pentru a aduce cateva modificari la PUZ si la utilitati: trecerea peste calea ferata, acordul de mediu si de la drumurile nationale. Cu siguranta ca pana la finele acestui an ne vom apuca de aceste apartamente.

Tin sa va reamintesc ambitia noastra de a construi apartamente cu o camera la un pret de 20.000 de euro si la doua camere la 30.000, firma noastra va mentine aceste preturi si avem in jur de 3.000 - 4.000 de cereri pentru acest cartier. Eu spun ca la finalul lunii august vom pune pe masa consiliului local o noua propunere de PUZ.

Domnul Luncan s-a aratat interesat de acest proiect, am inteles problemele pe care mi le-a ridicat, desi atunci eram putin suparat, am inteles temerile dansului si ii dau dreptate.

Daniel Meze: Pe ce bani faceti aceste investitii, sunt banii dumneavoastra sau sunt banii clientilor care doresc aceste apartamente?

Calin Raita: Noi avem mai multe variante, clientii au un avans, iar restul banilor sunt obtinut prin imprumut ipotecar de la banca. Noi ridicam constructiile cu banii proprii, avansul pe care il primim poate ca nu acopera nici valoarea terenului. Noi ridicam blocurile si vilele pe banii nostri, nu mergem pe ideea sa avem prima data clientul si dupa aceea sa incepem lucrul.

Avem zero datorii la bugetul local, la toate firmele mele nu am nici un leu datorie la stat. Daca acum fac aceste blocuri, asta nu inseamna ca acum doi sau cinci ani nu puteam sa le fac, dar nu era atunci momentul potrivit.

Daniel Meze: Sunteti si un om politic, presedintele PNG Oradea, va mai intereseaza sa candidati la Primaria Oradea?

Calin Raita: In momentul de fata am meditat foarte mult, am fost in concediu, am stat la soare, memoria mi s-a resetat, ideea este urmatoarea. Degeaba vrei sa mergi daca cineva nu va sustine sau nu te propune. Pana in momentul de fata nu am primit nicio propunere, cand voi primi, o voi analiza cu staff-ul meu.

Nu vrem sa facem figuratie, nu vreau sa fiu un candidat in plus, probabil ca vor fi vreo 20. Daca mergem ne batem de la egal la egal cu orice candidat cu sanse. Vor fi doi-trei candidati cu sanse, iar restul vor fi iepurasi, gonaci, pentru altcineva. Viceprimar nu vreau sa fiu sub nicio forma, eu daca as fi primar Oradea, dupa patru ani, ar arata altfel fata de cum arata astazi.

As vrea ca dupa mandatul meu sa spuna oamenii ca in patru ani s-au facut mai mult decat in toti cei 17 ani. Sa nu credeti ca Oradea arata rau, dar nu s-au facut anumite investitii. Domnul primar a facut lucruri frumoase, dar nu este suficient, ar trebui multe alte lucruri. Sunt un om ambitios, daca as lua decizia de a candida si as pierde am sa ma las de politica.

Eu consider ca daca oamenii nu te vor, nu trebuie sa mai candidezi, avem exemple multe cu oameni care candideaza de trei-patru ori.

Daniel Meze: Sa va reamintesc alta declaratie de-a dumneavoastra. „Daca voi ajunge primar am sa termin cu mafia din primarie”.

Calin Raita: Depinde din ce punct de vedere vorbim despre mafie. Mafie poate sa insemne si birocratie. Poate este un cuvant prea greu, mafie. Circuitul actelor este prea greoi. Nu cred ca cei de la primarie nu si-ar dori ca in maxim 30 de zile sa ai o autorizatie de constructie.

Nu sunt de acord sa merg la un ghiseu sa platesc o taxa, sa merg la alte trei ghisee sa i-au niste foi, sa merg sus sa fac nu stiu ce. Traim intr-un secol in care viteza cu care circula actele ar trebui sa fie alta, mers la un singur ghiseu de unde sa fiu servit cu toate aceste chestii. La asta ma refeream, nu ma refeream la spaga, la o mafie a birocratiei.

Daca acest lucru se va rezolva va castiga cetatenii pentru ca ei sunt cei care platesc taxe si sustin bugetul local.

Daniel Meze: La un moment dat ati spus ca doriti sa cumparati echipa de fotbal FC Bihor. Daca ati fi primar cu ati face cu aceasta echipa?

Calin Raita: Eu am dorit sa cumpar clubul FC Bihor, am depus si mai multe scrisori de intentie, la ora respectiva mi s-a spus ca nu era facut auditul. Eu considera ca este un lucru incheiat pentru mine, intrucat nu sunt dispus sa investesc trei milioane de euro pentru a cumpara de fapt nimic. Clubul si terenul sunt concesionate, propriu zis cumperi niste jucatori.

La vecinii nostri de la Arad, domnul Marius Vizer a vandut o echipa de Divizia A cu 800 sau un milion de euro. Era aproape de a cumpara echipa Olimpia Satu-Mare, am spus ca voi investi in Oradea si Bihor.

Daniel Meze: Caracterizati cu primul cuvant care va vine in minte urmatorii politicieni locali.

Calin Raita:

Petru Filip - ambitios

Alexandru Kiss - a realizat ceva

Biro Rozalia - femeie de succes

Mihai Groza - capabil

Stefan Seremi - va face un briliant dintr-o zona turistica

Gavrila Ghilea - a realizat ceva in plan personal si profesional

Dan Matei - profesor care a condus cu succes inspectoratul

Traian Bodea - tanar de succes

Mircea Matei - se implica in sport