Cei cu venituri trebuie sa plateasca pe 5 ani

Persoanele fara venituri sau cu venituri mici vor beneficia de asistenta medicala gratuita daca platesc asigurarile de sanatate pentru 6 luni

Ministrul Sanatatii a modificat Legea asigurarilor sociale de sanatate, insa nu in forma anuntata. Eugen Nicolaescu a declarat de mai multe ori ca legea va fi modificata astfel incit toti cetatenii Romaniei care sint obligati sa contribuie la fondul asigurarilor de sanatate sa fie inclusi in sistem dupa ce platesc timp de 6 luni consecutiv.

Potrivit directorului executiv al Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Cluj, dr. Mircea Morosan, legea a fost modificata, insa doar pentru persoanele care nu au venituri sau au venituri foarte mici.

„Romii, agricultorii si alte categorii de persoane care au venituri foarte mici vor avea calitatea de asigurat daca platesc pe 6 luni, retroactiv. Restul persoanelor asigurate, care au venituri, vor avea calitatea de asigurat daca au platit contributia timp de 5 ani consecutiv“, a declarat dr. Mircea Morosan.

180 de lei in loc de 2.700

Dr. Morosan a precizat ca persoanele care intra in categoria celor care trebuie sa plateasca asigurarile doar pe 6 luni vor avea nevoie de un formular tipizat de la Directia de Finante. „Aceste persoane vor trebui sa plateasca practic 180 de lei, suma ce reprezinta contributia la fondul asigurarilor de sanatate pe o perioada de 6 luni si care cuprinde inclusiv penalitatile.

Dupa ce vor plati aceasta suma, persoanele vor fi asigurate si ca sa nu piarda aceasta calitate vor trebui sa achite lunar 25 de lei“, a declarat dr. Mircea Morosan.

Directorul CAS Cluj spune ca pentru persoanele fara venituri sau cu venituri mici, modificarea legii este benefica. Daca vor plati suma de 180 de lei vor fi asigurati si nu vor fi nevoiti sa scoata din buzunar, pentru o operatie, pina la 4.000 de lei.

Vestea proasta vine, insa, pentru persoanele care realizeaza venituri, dar care nu pot face dovada ca au platit asigurarile de sanatate pe o perioada de 5 ani fara intrerupere.

Acestia vor trebui sa plateasca fie diferenta pe care o au pina la 5 ani, fie pentru intreaga perioada. Plata pentru 5 ani consecutiv, cu penalitati cu tot, se ridica la 2.700 de lei noi.

Dr. Morosan spune ca, la aceasta ora, 550.000 de clujeni au calitatea de asigurat validata, in timp ce peste 100.000 nu pot face dovada ca au contribuit la fondul asigurarilor de sanatate timp de 5 ani consecutiv.