Locuiesc cu bunicii sau cu rude apropiate. Aceasta este viata copiilor care au parintii plecati la munca in strainatate. Se uita la fotografiile lor si pling, dar zimbesc atunci cint primesc bani sau dulciuri de la ei. Cind dorul este prea mare, iar parintii au posibilitatea sa-i tina alaturi de ei, acestia ii transfera la o scoala din localitatile unde lucreaza.

Ideea ii bucura pe unii dintre ei, insa psihologii spun ca aceste schimbari majore pot avea un impact negativ asupra copiilor, mai ales a adolescentilor, care sint atasati de prieteni, colegi sau chiar rude.

Potrivit informatiilor oferite de conducere ISJ Sibiu, in aceasta vara, au fost circa 6 cereri de la fiecare scoala din judet, pentru transferul copiilor la o forma de invatamint similara din Italia sau Spania.

Multe transferuri

Cererea mare de transferuri la o scoala din strainatate nu mai reprezinta ceva inedit pentru directorii de scoli din judetul Sibiu. S-au obisnuit ca, in fiecare an, citiva parinti sa depuna cereri pentru a-si lua copilul alaturi de ei. Acestia spun ca, pe de-o parte, e bine, deoarece au parte de caldura parinteasca, insa se tem ca tinerii sa nu uite limba romaneasca.

„Au fost circa 5-6 cereri de transfer in fiecare scoala, ceea ce inseamna aproape 400 de elevi care vor pleca in strainatate in tari precum Spania sau Italia", spune Robert Dietrich, inspector general adjunct in cadrul ISJ Sibiu.

Departe de parinti

Potrivit statisticilor oferite de Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sibiu, aproape 900 de copii cresc departe de parinti. Dintre acestia, 50 sint foarte mici. Au virste cuprinse intre citeva luni si 2 ani. Alti 200 au virste cuprinse intre 2 si 7 ani. Cei mai multi, 420, sint in categoria de virsta 7-14 ani, iar 224 sint mai mari.

Profesori romani

In curind, elevii care pleaca impreuna cu parintii in strainatate vor avea posibilitatea sa invete materiile de baza in limba romana. Astfel, pentru copiii romanilor cu contracte de munca in Spania, Franta si Italia, Ministerul Educatiei promite sa angajeze profesori care sa le predea limba romana, geografia si istoria Romaniei.

Selectarea cadrelor didactice pentru catedrele din strainatate a inceput in luna ianuarie 2007, iar MEdC si-a asumat obligatia, dupa un semestru de scoala, de a realiza un proiect legislativ, in baza caruia, elevii romani plecati cu parintii in strainatate (Spania si Italia) vor primi manuale gratuite pentru clasele I - X.

Vulnerabil

Dragostea parentala nu poate fi inlocuita.

Aceasta este parerea psihologului sibian, Eniko Gall, care spune ca, in aceste situatii, multi copii pot suferi de o sanatate psihica instabila, viata si relatiile lor fiind marcate de acea deprivare de care ar fi trebuit sa beneficieze la momentul potrivit „Si mai grave sint situatiile in care copiii nu primesc nicio veste de la parintii/parintele plecat, moment in care acesta se simte

abandonat. Pe linga toate acestea, copiii sint mai vulnerabili fata de consumul de droguri si a altor substante toxice. Pot de asemenea sa apara diferite probleme comportamentale - absenteism scolar, furt -, sau pot fi o prada mai usoara traficantilor de copii sau a celor ce agreseaza sexual minorii", explica Eniko Gall.