Soferii si pietoni indisciplinati au dejucat „norma" politistilor si au facut ca o campanie de amploare, cum este cea care are drept scop reducerea numarului de accidente, sa ajunga in pragul esecului. Ignorarea legislatiei rutiere este la ordinea zilei.

Asa se face ca in acest an, incepind cu data de 1 mai, de cind a fost derulata campania nationala „Stop accidentelor! Viata are prioritate! - 2007", numarul accidentelor grave, dar si al victimelor, a crescut ingrijorator, in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, a recunoscut subcomisarul Lucian Muntean, comandantul Inspectoratul de Politie al Judetului Sibiu (IPJ).

Zero toleranta

In aceste conditii, politistii relanseaza campania. Noua regula: toleranta zero. „Mesajul nostru pentru soferi, si nu numai pentru ei, este urmatorul: toleranta zero, fata de orice fel de abateri. Si asta pentru ca viata unui om conteaza mai mult decit orice sanctiune", a avertizat Muntean. Apoi a venit nuantarea.

„Oamenii trebuie sa inteleaga faptul ca noi nu avem un plan de amenzi pe care trebuie sa-l executam. Politistul nu sta cuu radarul pe sosea, sau in intersectie pentru a-i agasa pe participantii la trafic, ci pentru a-i opri pe aceia care, ignorind regulile, pun in pericol vieti.

Campania acesata nu se reduce la statistici sumbre sau la planuri care trebuiesc respectate, ci incercam doar sa salvam cit mai multe vieti, sa oprim sirul singeros al accidentelor rutiere. Pentru aceasta trebuie sa-i facem pe oameni sa constientizeze care sint pericolele, si sa respcecte legea, pentru a le evita", a explicat seful IPJ Sibiu.

Complex de factori

Totodata, Muntean anuntat ca va mobiliza toate fortele disponibile, in incercarea de a opri „masacrul" care se petrece pe sosele. Cu toate acestea, oamenii legii sint constienti de faptul ca succesul nu depinde doar de ei.

Accidentele se petrec atit din cauza soferilor si a pietonilor ignoranti, cit si din cauza soselelor de proasta calitate, a „relaxarii" legislatiei rutiere in ultima perioada, precum si a maririi semnificative a parcului auto. Astfel, in 2007, vinzarile de autoturisme au crescut cu 20% fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar vinzarile de motociclete si mopede au crescut cu 60%.

Aceasta in conditiile in care conducatorii de vehicole pe doua roti reprezinta un segment semnificativ in rindul participantilor la trafic implicati in accidente rutiere din cele mai grave.

Statistici singeroase

De la demararea campaniei de prevenire a accidentelor rutiere si pina in prezent, in judetul Sibiu s-au petrecut 46 de accidente grave, soldate cu 19 morti si 38 de raniti grav, mai mult cu 10 accidente, un mort si 9 raniti grav mai mult decit in aceeasi perioada a anului trecut.

Majoritatea accidentelor e petrec intre orele 14 si 22 (20 de accidente soldate cu 6 decese si 16 raniti grav), in general lunea si simbata. Cele mai multe accidente se produs pe DN 1 si pe DN 7, precum si in municipiul Sibiu. Cauzele principale sint, in ordine, viteza excesiva, depasirile neregulamentare si neacordarea de prioritate.

Se confirma

Aseara, chiar seful Politiei municipiului Sibiu, comisarul Liviu Macavei, a fost implicat intr-un accident rutier. Masina sa a fost tamponata pe strada Malului, din imprudenta altui sofer.

Tot ieri, o sibianca de 66 de ani a fost accidentata grav pe Calea Gusteritei, iar un barbat de 67 de ani a ajuns la spital in stare grava, in jurul orei 13, dupa ce a fost lovit de o autoutilitara pe trecerea de pietoni de la intersectia strazii Rahovei cu bulevardul Vasile Milea.