Dupa ce a distrus un tau alpin protejat de lege, fostul primar borsean, Gavrila Grec, refuza respectarea deciziilor forurilor de mediu, care il obliga la refacerea zonei. Culmea, el este sprijinit de cei de la Agentia de Mediu, care dezaproba masurile impuse de Academia Romana.

Gheorghe Voinescu, fostul sef al APM, face jocul lui Grec, sustinand ca o interventie la Taul Siol ar afecta echilibrul natural.

In 2002, primarul de atunci al orasului Borsa a distrus un tau alpin, aflat in Parcul National Muntii Rodnei. Taul Stiol, asa cum este cunoscut, e inscris in lista monumentelor naturii, fiind o arie protejata de lege. Cu de la sine putere si fara a avea avizele legale, Gavrila Grec a dispus inlaturarea unei buze a taului si ridicarea unui dig, tripland suprafata lacului.

Grec intentiona sa amenajeze taul pentru a-l transforma intr-o atractie turistica, afaceristii borseni urmand a ridica pe mal cateva moteluri. Numai ca in Parcul National nu se intra cu buldozerul, ci cu un set de avize din partea institutiilor abilitate. Practic, Grec s-a facut vinovat de incalcarea mai multor legi, printre care si cea penala.

A fost amendat (nu el personal, ci Primaria Borsa) de catre Garda de Mediu Maramures, care a dispus si readucerea taului la starea initiala. Amenda a fost platita din banii Primariei Borsa (desi Grec era vinovatul), dar despre refacerea zonei, nici pomeneala. A fost cercetat si Grec a primit NUP.

In toamna anului trecut, in urma atacarii solutiilor procurorilor, judecatorii au decis redeschiderea dosarului datorita faptului ca urmarirea penala nu a fost completa. Iar de atunci... pauza.

Grec contesta Academia Romana

Recent, institutiile de mediu au reluat problema Taului Stiol. Reprezentantii mai multor astfel de institutii de profil (cum ar fi Doina Jauca, directorul Administratiei Parcului National Muntii Rodnei; Mircea Verghelet, seful Serviciului de Arii Protejate din cadrul Regiei Nationale a Padurilor Romsilva) s-au deplasat la Taul Stiol, in incercarea de a gasi solutii pentru refacerea zonei.

In prezent, aceasta e asaltata de masini de teren (al caror acces a fost facilitat de drumul construit de Grec) si de turisti care distrug fara ingradire flora din jurul lacului. Unii isi intind corturile, altii fac foc de tabara din jnepenii taiati de pe malul taului, altii lasa in urma mizerii de tot soiul. Fiecare face ce vrea intr-un parc national, o zona protejata de lege.

In paralel, a avut loc si o intalnire cu reprezentanti ai autoritatilor locale din Borsa (inclusiv cu Gavrila Grec, la aceasta ora consilier local). Insa borsenii au lasat impresia ca nu doresc refacerea zonei si, implicit, nici respectarea deciziilor Academiei Romane.

Trebuie amintit faptul ca inca din 2005, exista un proiect de refacere a zonei, intocmit de specialisti in domeniu, si avizat de Comisia Monumentelor Naturii. El prevede aducerea Taului la forma si starea initiala. Insa vinovatii (Grec, in principal, si Primaria Borsa, in subsidiar) nici ca se sinchisesc sa respecte deciziile Academiei Romane.

Voinescu da cu flit legii

La intalnirea respectiva mai marii protectiei mediului maramuresean au discutat cu reprezentantii institutiilor care stiu ce inseamna distrugerea mediului. Scopul discutiilor, Taul Stiol.

Doina Jauca a facut o trecere in revista a celor intamplate in ultimii 5 ani si a expus proiectul propus de Comisia Monumentelor Naturii (a Academiei Romane), iar Mircea Verghelet a prezentat mai multe imagini surprinse la fata locului cu o zi inainte, precizand ca in zona s-a intervenit brutal, s-a distrus un monument al naturii, s-a facilitat accesul masinilor de teren, s-a construit un dig

care nu va rezista mult la infiltratiile din tau, zona e afectata de gunoaie si de distrugerea florei etc. In mod paradoxal, fara a avea pregatirea necesara si dand dovada de necunoasterea problemei, Teodor Pop, delegat din partea Societatii de Gospodarire a Apelor, a afirmat ca digul nu are o inaltime prea mare si ca in zona nu ar trebui intervenit pentru ca se va strica echilibrul natural (!).

De parca nu Grec a distrus un echilibru ce data de milenii! In ajutorul lui Pop a venit un alt habarnist, voinicul Gheorghe Voinescu, ceva sef de serviciu la APM, care a facut galagie, ca zona nu trebuie afectata de lucrari, sa se mai aduca variante, ca mai trebuie cautate solutii. O atitudine de adevarat „ecologist”. Evident, bazaconii greu de inteles.

Si pe care nici ceilalti oficiali nu le-au inteles. Mircea Verghelet a fost singurul care a luat atitudine fata de afirmatiile lui Voinescu, intrebandu-l de ce nu a respectat hotararea luata de Garda de Mediu in 2003, care prevedea refacerea zonei, pe vremea cand Voinescu era directorul APM. In plus, i-a reamintit ca exista o decizie a Comisiei Monumentelor Naturii ce trebuie respectata.

In final, s-a ajuns la concluzia ca din moment ce nu exista un aviz dat de Inspectoratul in Constructii, orice lucrare este ilegala, deci si lucrarile de la Taul Stiol trebuie inlaturate si zona refacuta. In acest sens, Inspectoratul in Constructii trebuie sa emita un act din care sa reiasa ca nu si-a dat girul pentru buldozereala lui Grec si ca zona trebuie refacuta, asa cum prevede legea.

Ce va urma ramane sa vedem, lucrurile continuand sa se tergiverseze, iar masurile imediate la Taul Stiol lasandu-se in continuare asteptate.

Din culise

Organizata “impecabil”, intalnirea de la Mediu a fost prezidata de Victor Iancu, directorul APM, care a intarziat la propria sedinta mai bine de ora. In acest timp, cei prezenti s-au apucat sa spuna bancuri, sa isi ia micul dejun sau sa injure printre dinti. Plictisiti de asteptare, unii au parasit sala. Ba pentru o tigara, ba pentru a pleca de tot.

Cand, in sfarsit, Iancu si-a facut aparitia (evident, fara scuzele de rigoare), a fost apostrofat de Iuliu Szekely, directorul SGA, care i-a spus ca mai bine venea mai devreme si iesea mai repede. Buna poanta, insa nu pentru lipsitii de umor si obraz precum Iancu.

Vizita oficialitatilor la Taul Stiol a fost una deloc placuta pentru borseni. Gavrila Grec, in disperare de cauza, a apelat la ajutorul unui... preot, care a insotit grupul la lacul alpin din Rodnei. Acesta a incercat sa pledeze cauza penalului Grec, intervenind in discutii (in ce calitate, nu intelegem).

Tandemul Grec - Voinescu

“Gavrila Grec nu doreste refacerea zonei pentru ca ii este frica de faptul ca o sa trebuiasca sa plateasca. De aceea se tot opune, desi lucrarile nu au legatura cu el. Pentru ca noi incercam sa gasim o finantare in acest sens. Desi, conform Garzii de Mediu, aducerea la starea initiala revenea Primariei Borsa. Cat despre atitudinea lui Gheorghe Voinescu... Ce pot sa spun.

Cand avem un aviz dat de Comisia Monumentelor Naturii, nu mai exista pareri. Nici ale APM-ului, nici ale lui Voinescu, nici ale mele. Trebuie respectata decizia forului superior. Insa Consiliul Local Borsa si APM se opun proiectului”. - Mircea Verghelet, reprezentant Arii Protejate, Romsilva