Esential

Cluj - Control steril la primarul spagar din comuna Jucu. Cu o luna inainte ca primarul comunei Jucu, Petre Coste, sa fie arestat pentru luare de mita, Corpul de Control al Prefecturii Cluj a inceput un control la Primaria Jucu si nu a descoperit nicio neregula.

Ancheta efectuata a vizat exact dosarul de retrocedare al unui teren care a stat la baza negocierii dintre primarul arestat si denuntator.

Prefectul judetului Cluj, Alin Tise, a declarat ca a trimis corpul de control la primaria din Jucu pentru a verifica dosarul de revendicare al unui locuitor, Pavel Lazar, si ca nu s-a descoperit nimic suspect.

Terenul lui Pavel Lazar a stat la baza tranzactiei imobiliare in urma careia a fost arestat primarul Coste in urma unui denunt facut de Adrian Muntean. EvZ Transilvania

Iasi - Sediul TVR, in mana judecatorilor. Judecatorii au amanat cu o saptamana decizia finala in procesul dintre Mitropolia Moldovei si Bucovinei (MMB) si Societatea Romana de Televiziune (SRTV) privind terenul de 6.000 de metri patrati si cele trei cladiri din strada „Lascar Catargi“, nr 33.

Magistratii trebuiau sa se pronunte, ieri, cu privire la recursul facut de juristii SRTV la decizia de retrocedare a proprietatii din Copou catre Mitropolia Moldovei si Bucovinei.

Batalia in cazul sediului TVR Iasi se da, de fapt, pentru Palatul donat in 1919 de catre principesa Sturdza Societatii Nationale a Femeilor Ortodoxe din Romania. EvZ Moldova

Timis - Escrocherie imobiliara "girata" de justitie. Octavian Dumitrescu, de 59 de ani, s-a trezit in urma cu 2 ani ca nu mai este proprietarul locuintei in care traia. In vara lui 2005, barbatul a plecat la rude in Moldova, iar cand a revenit in Timisoara a aflat cu stupoare ca apartamentul, situat pe strada Teatrului nr. 4, i-a fost vandut.

Timisoreanul pagubit s-a adresat justitiei si a cerut anularea contractului de vanzare-cumparare. Mai mult, o expertiza criminalistica dispusa in cauza a scos la iveala, fara dubiu, ca actul de identitate folosit la tranzactie era fals.

Judecatoria Timisoara i-a dat castig de cauza lui Octavian Dumitrescu si a constatat nulitatea absoluta a contractului. Cauza a ajuns, insa, in recurs la Tribunalul Timis, unde situatia s-a schimbat radical.

Pe considerentul ca noii proprietari au fost cumparatori de buna credinta, judecatorii au ignorat efectiv probele care demonstrau fara echivoc falsul. Romania Libera, Editia de Transilvania-Banat

Dolj - Noul Rast, ras de vijelie. Dupa ce ca sunt construite fara autorizatie, casele sinistratilor sunt facute de mantuiala, cu tavane ce pica si tigle ce le ia vantul.

Mai mult, furtuna de duminica, ce nu a ocolit localitatea Rastul Nou, a smuls efectiv acoperisurile caselor, iar peretii dependintelor pe care oamenii se apucasera sa si le ridice au fost culcate la pamant, sub privirile ingrozite si neputincioase ale sinistratilor stramutati de doar cateva luni.

Oamenii spun ca de vina pentru starea deplorabila in care se prezinta casele sunt firmele ce au executat lucrarile de constructie, afectate fiind atat cele construite de ANL, cat si cele ridicate prin Primaria Rast, cu bani de la Guvern. Editie Speciala de Oltenia

Sibiu - Descoperire senzationala. Arheologii Muzeului National Brukenthal au realizat o descoperire epocala, scotand la iveala mormantul complet al unui print dac, datat anul 100 i. Hr.

Echipa de arheologi a Muzeului National Brukenthal, impreuna cu specialistii Universitatii „Lucian Blaga” din Sibiu si in colaborare cu Muzeul Castelul Corvinilor au descoperit recent mormantul unui print dac ingropat impreuna cu armele sale. Ziarul de Sibiu

Economic

Eveniment

Economiile pe stil socialist, blocate la CEC. Persoanele care au depus bani la CEC inainte de ’89 si nu i-au retras pana acum pot sa-si pastreze libretele ca amintire, pentru ca angajatii CEC nu le returneaza cele cateva mii de lei vechi.

Drept compensare, deputatul independent de Cluj, Mircia Giurgiu, sustine ca va solicita modificari legislative, astfel incat posesorii de asemenea librete sa primeasca actiuni la Fondul Proprietatea. EvZ Transilvania

Constanta - Somaj in scadere. Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Constanta (AJOFM) organizeaza, pe 28 septembrie, bursa locurilor de munca pentru absolventi. Constanta, Mangalia si Medgidia au fost alese sa gazduiasca evenimentul, care se pare ca va suferi de o lipsa acuta de persoane interesate de forta de munca.

Rata somajului a scazut de la 2,2%, cat era in iunie, la 2%. Ziua de Constanta

Companii

Arad si Timis - "Smithfield" vinde porcii din fermele neautorizate. Compania "Smithfield" a inceput luni depopularea a patru ferme de porci din judetul Arad, care nu au autorizatie sanitar-veterinara, in vederea sacrificarii animalelor intr-un abator propriu, din judetul Timis.

Reprezentantii Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Arad spun ca porcii ar fi sanatosi si ca depinde de firma unde si cum alege sa ii comercializeze.

Subprefectul de Arad, Levente Horvath, a declarat ca in cadrul Comitetului Judetean Antiepizootic, membrii au luat decizia de a le interzice "Smithfield" sa repopuleze locurile ramase libere cu alti porci, pana cand vor intra in legalitate.

Romania Libera, Editia de Transilvania-Banat

Iasi - Kaufland deschide al treilea hypermarket. Iesenii isi vor putea face cumparaturile, de maine, la un nou hypermarket Kaufland.

Noul centru comercial pune la dispozitia clientilor peste 15.000 de produse alimentare si nealimentare si o parcare de 300 de locuri. „Inaugurarea este programata pentru ziua de 29 august la ora 12.00. EvZ Moldova

Brasov - Majorare de capital la Romradiatoare. Actionarii companiei Romradiatoare SA Brasov, au decis majorarea capitalului social cu 21,2 milioane lei, pina la 30 milioane lei, prin aport in numerar si in natura, conform datelor din Monitorul Oficial.

Majorarea se face prin subscrierea de noi aporturi in numerar si in natura, de catre actionarii societatii, in special de catre SIF Transilvania SA Brasov si Organe de Asamblare SA Brasov. Monitorul Expres

Cluj - Terapia si UPC, In topul tranzactiilor. Preluarea Rompetrol este a doua tranzactie cu capital romanesc, dupa BCR-Erste Bank (3,75 miliarde euro) si peste tranzactia Mobifon-Vodafone (2,5 mld. $).

In top se mai afla tranzactiile Petrom-OMV (1,5 mld. euro, Electrica Muntenia-Enel (820 milioane euro), Romtelecom-OTE (675 mil. $), salariati BCR-Erste (543 mil. euro), Astral-UPC (407 mil. $) sau Terapia-Ranbaxy (324 mil. $). Ziua de Cluj

Bursa

Sibiu - Miei cotati la Bursa in Germania. Oile din Hamba vor da nastere unor unor miei ce vor fi cotati la bursa din Germania.

Pretul carnii acestei rase este stabilit de catre Bursa de la Berlin. In aceasta saptamana, pretul in viu al unui kilogram de carne este cuprins intre 1.80 si 2.00 Euro, dar este in continua crestere. Ziarul de Sibiu

Banci-Finante

Cluj - Acord Grawe - Banca Transilvania. Grawe Pension Services (GPS) Broker de Pensii Private va distribui unitatile fondului de pensii private Vital, administrat de BT Aegon Cluj, in baza unui acord intre cele doua parti.

“Decizia incheierii acestui parteneriat a avut la baza faptul ca GPS face parte din grupul Grawe, care detine pe piata romaneasca o companie de asigurari de viata, Grawe Romania Asigurare, precum si o companie de investitii imobiliare, Grawe Consulting & Development”, arata Grawe Romania.

Ziua de Cluj

EuROfonduri

Bacau - Plan de atragere a banilor europeni. Prima intilnire a grupului consultativ in domeniul absorbtiei de fonduri structurale a avut loc ieri, 28 august, la Prefectura Bacau.

Pentru a venit in ajutorul primarilor din judet, s-a stabilit ca acestia sa poata pune intrebari punctuale legate de fondurile structurale.

S-a stabilit sa se realizeze intilniri lunare in cadrul carora sa se dezbata problemele care apar si sa se identifice posibilitati de finantare pentru diferiti beneficiari. Ziarul de Bacau