Acum isi duc viata in localitati ce apartin de municipiul Aiud a carui administratie isi aduce aminte de ei o data la patru ani. Este vorba de peste 2.000 de oameni care locuiesc in cele trei sate insirate pe marginea Vaii Girbovei.

In urma cu citiva ani administratia orasului a hotarit ca a venit vremea ca Aiudul sa devina municipiu. Cum nu avea destui locuitori pentru asta, primaria a pornit o campanie in satele din imprejurimi. Le-a promis oamenilor ca daca renunta la comuna si trec in administrarea municipalitatii vor avea parte de o gramada de avantaje.

In schimb daca nu erau de acord, oamenii au fost informati ca vor ramine fara transport local, politie si bani la buget. De frica sau de bucurie, satenii au mers la un referendum si au votat propunerea. S-au ales cu disparitia de pe harta pe care o folosesc edilii. Oamenii din Girbova de Jos, Girbovita si Girbova de Sus nu mai au acum dispensar, politie, drumuri si nici cui sa se plinga.

Cum sa traiesti fara un medic

Cu o populatie care are probleme de sanatate, cele trei localitati au mare nevoie de servicii sanitare. “Nu am mai avut de la Revolutie. Ii foarte greu. Cind ai nevoie de un medicament ceva, fugi la Aiud si pe unde poti. Cind nu poti mai rabzi. Is vreo 8,9,10 kilometri pina acolo. Cum sa fie usor cind nici nu ai cu ce mere si n-ai nici bani de cursa”, spune Maria Onea.

“Ar fi bun un dispensar pentru ca la noi in sat majoritatea oamenilor is batrini. Ca sa mergi pina la Aiud ii cam departe si cind te duci acolo nu gasesti doctorul si pierzi toata ziua. Is niste lucruri gresite, ca nu trebuia sa se strice de la capul locului”, o completeaza Aurel Stan. “Murim aici. Aia facem. Io am avut doua operatii de m-o dus moarta din casa.

Nu mai avem aici medic si dispensar de vreo 10 sau 20 de ani. Ar fi bun da’ cine sa il faca ca nu ii doare capul de noi. Fiica mea ii asistenta si o vrut sa vie aici in sat dar daca nu are unde ce sa faca?”, se intreaba Lucia Ciungan.

“Io am un copil de un an. De multe ori mi-o facut febra si noaptea si o trebuit sa apelez la cineva sa sun la un taxi ca sa il duc in oras. Cu atita febra unde sa mergi cu un copil micut? Sintem multi oameni cu copii mici. Dar un dispensar ar fi bun pentru toata lumea si pentru cei mici si pentru batrini, pentru toti”, spune si Codruta Stan.

Cine le poarta de grija?

Oamenii spun ca o data la patru ani delegatiile conduse de candidatii la primarie vin in zona si le promit cite in luna si in stele. Demersul nostru si incercarea de a-i ajuta le-a adus aminte ca se apropie din nou alegerile. “S-o desfintat si cui sa mai ceri. Ca si primaria atita sa intereseaza cit... pina murim tati”, isi aminteste Maria Onea despre fostul dispensar.

“Daca am avea un dispensar ar fi bine. Da’ daca nu ii? Ce sa facem noi ca sintem batrini? Ii departe orasul da merem pe jos ca doar cu ce?, se plinge si Iosif Onea. “Am avut acolo unde o fost primaria dar de cind nu am mai avut primarie nu s-o mai folosit nici cladirile si s-o stricat de tot. Cind ai probleme mergi la Aiud.

Cine poate merge, cine nu mai ramine”, povesteste resemnat Aurel Stan in vreme ce Milica Trandafir isi aminteste si el ca au avut cindva un dispensar. “O fost dispensar dar s-o stricat. Acuma cind trebe mergi la Aiud daca poti. Daca ii boala grava mergi ca doara ce sa faci? Mergi pe jos vreo 7 kilometri.

Ii greu pentru mine ca am 70 de ani sa merg atita ca sa intimpla cind nu ai nici bani si atunci nu ai ce face”, spune suparat omul.

Probleme mai importante

Am constatat ca oamenii, desi ajunsi la virste inaintate, nu vorbesc prostii. Primarul Aiudului este mai mereu plecat in teren, iar solutiile pentru toate problemele oamenilor sint discutate si vor fi aplicate in cel mai scurt timp. Ca o ironie, “cel mai scurt timp”, coincide cu campania electorala care sta sa inceapa.

“La nivelul administratiei publice locale se cunoaste doleanta localnicilor din Girbova de Jos si de Sus. Spatiile in municipiul Aiud sint tot mai putine, ele fiind retrocedate fostilor proprietari. Vom avea in vedere sa asiguram spatii pentru infiintarea unui punct sanitar.

Avind in vedere ca legea s-a modificat si acum fiecare apartine de un medic de familie vor trebui consultati si acestia in vederea deschiderii unor puncte sanitare”, a dat asigurari Ecaterina Birlogeanu, secretarul municipiului Aiud, in locul edilului plecat cu treaba.

Acum sau la Sfintul Asteapta?

La fel au patit oamenii si cu drumul. In 2004, in plina campanie electorala, au beneficiat de asfaltarea unei portiuni de aproximativ 500 de metri. Dupa aceea administratia i-a uitat dar vina a fost a celor care nu aloca bani pentru finalizarea lucrarilor. Probabil, de data aceasta, de vina vor fi medicii de familie care nu vor sa profeseze in zona.

Cert este ca oamenii regreta acum faptul ca Girbova nu mai este comuna. “Platim la oras si stam la sat. Cind avem probleme nu ne baga nimeni in seama. Aici ne dam unu’ la altu’ in cap, aici murim, aici ne inmormintam unul pe altul. Cind se fac aia patru ani vine cineva si ne face recensamintul ca atunci le trebuie voturi.

In rest, Dumnezau cu mila!”, mai adauga cu obida unul dintre sateni, dar se sperie imediat de ce ar putea pati si ne roaga sa nu ii pomenim numele.