Vizita la Sighisoara a ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, de vineri, 14 septembrie, si declaratiile facute de el in cadrul acesteia, au avut scopul de a risipi orice umbra de indoiala cu privire certitudinea realizarii celei mai mari investitii guvernamentale de aici din ultimii 30 de ani: construirea de la zero a unui nou spital municipal.

Un proiect drag ministrului Nicolaescu si sustinatorilor lui, si foarte necesar noua, sighisorenilor.

Ministrul Sanatatii ne-a asigurat ca fondurile necesare inceperii constructiei spitalului si lucrarilor aferente primului an de investitie au fost prevazute in bugetul ministerului pe anul urmator si ca in primul trimestru al lui 2008 va incepe constructia obiectivului.

Ba mai mult, cea mai mare parte a fondurile pentru lucrarile de infrastructura pentru viabilizarea noului spital, respectiv un pod peste Tarnava Mare, cale de acces, racorduri la utilitati, vor veni tot de la bugetul de stat prin transfer catre bugetul local...

Infrastructura de milioane de euro

Consiliului local Sighisoara, convocat vineri in sedinta extraordinara, a adoptat in prezenta si la recomandarea ministrului Eugen Nicolaescu, hotararea prin care se insusesc costurile estimate ale lucrarilor de infrastructura pentru viabilizarea noului Spital municipal.

Potrivit hotararii de consiliu este nevoie de circa 2,4 milioane euro pentru constructia unui pod rutier peste Tarnava Mare, a unui drum de legatura intre acesta si noul spital si a racordarii obiectivului la sistemele de canalizare si distributie a apei potabile, energiei electrice si gaze naturale.

Intrucat la nivel local aceste costuri nu pot fi suportate, Eugen Nicolaescu a recomandat consilierilor sa adopte aceasta hotarare care reprezinta baza legala prin care se va putea solicita la configurarea bugetului pe 2008 o serie de fonduri de la bugetul de stat, prin transferuri, care sa sprijine realizarea acestui obiectiv.

“Mi-am asumat angajamentul de a sustine la Ministerul Finantelor cuprinderea la bugetul de stat ca transferuri pentru bugetul local al Sighisoarei pe anul 2008 a sumelor necesare pentru realizarea acestor lucrari de infrastructura, astfel incat in anul viitor cand vor incepe lucrarile efective la constructia noului spital sa existe tot acest santier corelat”, a declarat ministrul in

cadrul conferintei de presa ce a urmat sedintei extraordinare a Consiliului local Sighisoara.

Din prezentarea facuta de catre arhitectul-sef al municipiului Sighisoara, Ioan Velicu, rezulta ca noul pod peste Tarnava va fi construit in apropiere de cel de cale ferata si va face legatura cu centrul orasului prin pasajul de trecere peste nivel cu calea ferata.

Mai mult, acest pod va mai avea avantajul ca toata circulatia rutiera a locuitorilor din cartierul Tarnava II (Baragan) va fi preluata de noua ruta spre centrul orasului, descongestionand astfel traficul de pe E60, foarte incarcat la ora actuala.

Insa o problema care nu a fost luata in calcul este ingustimea caii de rulare pe pasajul de peste calea ferata si pe drumul care face legatura cu aceasta.

Mai ales ca acest pasaj face legatura intre centrul orasului si strada Viilor in capatul careia se afla fabrica de caramida, o zona care deja are probleme mari cu traficul greu intens care ar putea intarzia ambulantele ce se deplaseaza la interventii.

Totodata, scoaterea traficului auto dinspre Baragan spre centru pe noua ruta ar putea accentua disconfortul produs de zgomot si vibratii caselor si locuitorilor de pe strada Gheorghe Lazar care deja sunt exasperati de traficul greu spre si dinspre fabrica de caramida si depozitele de materiale de constructii din zona...

Dar asupra acestor aspecte vom reveni intr-unul din numerele noastre urmatoare si intr-un alt context.

Termen fixat pentru demararea lucrarilor - trimestrul 2 al anului 2008

“Imi doresc ca primul spital din judet sa se construiasca la Sighisoara pentru ca acest oras il consider aproape de sufletul meu inca din tinerete” a subliniat ministrul Eugen Nicolaescu in timpul sedintei de consiliu. “Hotararea de guvern prin care s-au aprobat indicatorii tehnico-economici ai obiectivului reprezinta un nou pas pentru realizarea acestuia.

De acum incolo avem drumul deschis. Am demarat deja negocierea pentru contractul de proiectare tehnica a spitalului. Speram ca pana la sfarsitul anului vom incheia lucrarile de proiectare si vom putea demara licitatia pentru selectia constructorului astfel incat in trimestrul 2 al anului 2008 sa inceapa efectiv lucrarile la constructia acestui spital.

Eu deja am pregatit in bugetul ministerului pe anul 2008 sumele necesare aferente lucrarilor din primul an de investitii.

De aceea trebuie sa corelam actiunile noastre.” Ministrul a tinut sa multumeasca autoritatilor locale si factorilor implicati pentru operativitatea de care au dat dovada in finalizarea studiului de fezabilitate si a solictitat ca si atunci cand se vor demara lucrarile efective Primaria sa ofere tot sprijinul pentru obtinerea avizelor astfel incat lucrarile sa inceapa intr-un termen cat mai scurt.

Spital la standarde europene

Asa cum am aratat si in articolele anterioare pe aceasta tema, noul spital municipal va fi construit pe o suprafata de 4,3 hectare in zona cartierului Tarnava II (Baragan).

In ciuda faptului ca in acest moment accesul in zona este dificil din cauza celor doua mari obstacole care izoleaza oarecum cartierul de restul orasului - este vorba de raul Tarnava Mare si magistrala feroviara - s-a ales acea locatie pentru ca este zona cu cea mai mare aglomeratie de populatie a Sighisoarei si, prin urmare aria cu cea mai mare adresabilitate.

Cladirea noului spital va fi organizata pe 5 nivele si doua pavilioane: unul central si unul pentru sectiile TBC, infectioase si dermatologie ce trebuie sa aibe intrari separate si circuite de sine statatoare. Insa acest pavilion va avea o legatura de comunicare cu cel principal prin coridoare.

In pavilionul principal la demisol se vor afla fizioterapia, prosectura, dar si spalatoria, bucataria si cantina. La parter vor fi organizate cabinetele de primiri urgente, radiologia, banca de sange, sectia epurare renala si ambulatoriul de specialitate (policlinica).

La etajul I va functiona chirurgia, la etajul II obstretica si ginecologia, la etajul III pediatria, iar etajele IV -V sectiile medicale diabetologie, cardiologie, psihiatrie, neurologie. Noul spital de la Sighisoara este prevazut si cu centru heliport, astfel ca elicoptere pentru interventii medicale vor putea ateriza si decola de aici.

De altfel toate spitalele municipale vor avea heliport, spune ministrul Nicolaescu. Mai intai cele care vor fi construite de la zero, apoi si restul.

In ce priveste disconfortul acustic provocat de traficul feroviar din zona, spitalul este amplasat pe latura nordica, catre Tarnava, iar in fata s-au gasit solutii de ecranare, atat biologice (parc dendrologic, perdele verzi), cat si realizarea unui gard antifonic care va margini calea ferata. Suma necesara investitiei este deocamdata confidentiala, a precizat ministrul Sanatatii.

“Daca facem publica de pe acum suma estimata toti care se vor prezenta la licitatie se vor raporta la aceasta. Valoarea investitiei va fi facuta publica dupa licitatie. Exista o suma orientativa data de studiul de fezabilitate. Speram sa obtinem o valoare mult sub cea estimata.”

Intrebat daca exista posibilitatea abandonarii proiectelor de constructie a spitalelor daca se va produce o schimbare politica, fie prin alegeri anticipate, fie prin cele parlamentare din 2008, Eugen Nicolaescu a raspuns: “Orice este posibil. Nu pot sa va garantez ca daca vine un alt guvern va zice ca precis aceste investitii sunt cele mai bune si le vor continua.

Dar eu cred ca asa cum au fost planificate si fudamentate trebuie continuate indiferent cine vine la guvernare. Iar daca acest lucru nu se va intampla, ar insemna ca acel noul guvern este inconstient si ca nu respecta vointa cetatenilor...”

In 2008 sunt planificate inceperea lucrarilor la 10 noi spitale municipale, orasenesti si comunale numai in judetul Mures...