Profesorilor de la scoala din Balcaciu, sat care apartine de comuna Jidvei, le-a ajuns cutitul la os si ameninta ca vor da in judecata Primaria Jidvei, pentru a-si recupera banii care li se cuvin prin lege. Cadrele didactice de la Balcaciu vorbesc deschis despre situatia lor, dar prefera sa o faca sub protectia anonimatului, de teama sa nu isi piarda posturile obtinute cu greu.

De ani de zile

Profesorii povestesc ca situatia persista de ani de zile si ca in ultimii ani li s-a asigurat, doar din cind in cind, plata a jumatate din abonament, cu toate ca legea spune ca pentru cadrele didactice care merg de la oras la tara, transportul se deconteaza integral.

De asa ceva nici macar nu a fost vorba, ba dimpotriva, in multe cazuri nu li s-a decontat absolut nimic, iar un abonament lunar pe ruta Blaj - Balcaciu costa cam 150 lei. La un moment dat, Primaria Jidvei a incheiat contract cu o firma de transport, in baza caruia cadrele didactice ar fi urmat sa achite jumatate din costul abonamentului, iar primaria cealalta jumatate.

Profesorii si-au platit partea, dar dupa spusele acestora firma a sistat activitatea pe aceasta ruta dupa numai doua luni, deoarece nu si-a primit banii de la primarie.

“Respect” pentru profesori

“Pina in luna iunie 2006, cind s-a sfirsit anul scolar, am facut naveta cu firma de transport SC Arion, care insa nu intra in satul Balcaciu, de la soseaua principala parcurgind cei 5 kilometri pe jos sau cu masini de ocazie.

Cu toate ca exista un microbuz al Primariei Jidvei care transporta atit cadrele didactice din Jidvei, cit si elevii din Balcaciu la liceul din Jidvei nu ne era permis sa urcam in acest microbuz, deoarece domnul primar dorea sa ne dea o lectie pentru ca am incercat sa facem cunoscuta situatia in care ne aflam.

Microbuzul intra gol in satul Balcaciu dupa elevi, de multe ori trecea in viteza pe linga cadrele didactice care mergeau pe jos cei 5 kilometri, insa eram lasati sa parcurgem pe jos acest drum fara a ne putea urca in acest mijloc de transport”, a declarat una dintre profesoarele de la scoala din Balcaciu.

Ea a mai spus ca li s-a perceput abonamentul integral chiar daca de Pasti au fost o saptamina in vacanta, banii fiind ceruti tot integral si profesorilor care mergeau la scoala 2-3 zile pe saptamina, iar cind au cerut explicatii li s-a spus ca primaria nu lucreaza in pierdere.

Demersuri esuate si promisiuni

Profesorii spun ca au facut numeroase demersuri pentru rezolvarea situatiei lor, atit pe linga conducerea Grupului Scolar Industrial Jidvei, de care apartine scoala, la Primaria Jidvei, la Prefectura Alba si la Inspectoratul Scolar Judetean. Reprezentantii inspectoratului le-au spus ca nu au alta solutie decit sa se inteleaga cu primaria pentru decontarea abonamentelor.

La inceputul acestui an scolar, oamenii l-au instiintat pe primar ca sint hotariti sa dea in judecata primaria pentru a-si obtine drepturile. La scurt timp, s-a gasit o solutie, dar contra cost. Mai precis li se cere sa isi faca abonamente de 70 lei lunar.

Directorul adjunct al scolii din Balcaciu, Aurel Dancu, a confirmat faptul ca profesorii se pregatesc sa dea in judecata primaria si ca a fost transmisa o adresa inclusiv la inceputul acestui an scolar. Dupa ce apele au inceput sa se agite, se pare ca primaria ar fi raspuns in cursul zilei de vineri ca va deconta abonamentele. “Vineri ne-au dat un raspuns ca ne-ar deconta.

Dar eu pina nu vad banii nu mai cred”, a declarat Aurel Dancu. El a spus ca in aceasta situatie se gasesc doua invatatoare, doua educatoare si sapte profesori care fac naveta. Inclusiv el se afla in aceasta situatie, facind naveta de la Blaj la Balcaciu cu masina. “Cadrele didactice mi-au spus ca daca nu se misca treaba au de gind sa dea in judecata primaria.

Cind ne-au dat ceva, ne-au dat doar jumatate. Ne-au jecmanit. Eu ii sustin pe oameni, ca nu se poate asa perpetuu sa fim luati de fraieri. Fraieri cu diplioma (...) Problema este ca sint primarii mult mai sarace, care cer bani din doua in doua luni pentru functionare si tot au dat banii la dascali. Si Primaria Jidvei se face ca n-are”, a completat Aurel Dancu.

Nu exista bani prevazuti in buget

Directorul Grupului Scolar Industrial Jidvei, Maria Sabadus, care este si consilier local independent, spune ca a propus, in momentul in care s-a facut bugetul, sa fie prinsi si bani pentru decontarea abonamentelor profesorilor, ceea ce nu s-a intimplat. Cu alte cuvinte, primaria nu va avea cum sa deconteze banii pentru profesori, pentru ca nu are buget pentru asa ceva.

Ea a declarat ca desi exista un mare contribuabil la bugetul local, SC Jidvei SA, bugetul nu este suficient de mare pentru a acoperi toate nevoile si a dat ca exemplu plata ajutoarele sociale, in localitatea Veseus, 87% din populatie fiind formata din rromi.

Maria Sabadus a mai spus ca atit in calitate de consilier, cit si in calitate de director a facut adrese catre Consiliul Judetean Alba, pentru a cere suplimentare de buget pentru decontarea transportului profesorilor.

Instanta, singura solutie

Inspectorul scolar general al judetului Alba, Cornel Sandu, a declarat ca, in cazul profesorilor care vin de la oras la sat, legea spune clar ca trebuie sa li se deconteze transportul.

In ciuda numeroaselor incercari de a vorbi cu conducerea primariei Jidvei, nici una din persoanele abilitate sa dea relatii pare sa nu fie disponibila. Primarul si-a schimbat numarul de mobil, iar “momentan lipseste din primarie”, viceprimarul este liber, iar secretarul primariei nu este.

Acestea sint raspunsurile primite si vineri si ieri de la doamna care a raspuns la telefonul Primariei Jidvei.

Cornel Sandu

“Si daca vin cu autoturismul personal trebuie sa li se deconteze combustibilul. Din pacate, noi nu putem interveni asupra primarilor. Exista o lege care spune ca trebuie sa li se deconteze, iar daca nu se intimpla acest lucru vor trebui sa se adreseze instantei (...) Noi nu mai avem nici o putere.

Am facut un efort si unde am dat microbuze am creat si norme pentru soferi, tocmai ca sa nu depinda de primarii. Primaria e obligata doar sa asigure bani pentru combustibili.