De departe, suprematia prestigiului, dar si a cheltuielilor, o detine Festivalul International de Teatru de la Sibiu (FITS). Pentru editia din acest an, care s-a desfasurat intre 24 mai si 3 iunie, FITS a inghitit nu mai putin de 3,5 milioane de lei. Directorul teatrului sibian, Constantin Chiriac, a declarat ca aproximativ doua milioane de lei au fost cheltuiti pentru onorariile artistilor.

Peste 2.000 de artisti, din 68 de tari au calcat pragul Capitalei Culturale, pentru a lua parte la unul din cele mai mari evenimente de acest gen din sud estul Europei. La numai o zi dupa inchiderea FITS, un alt festival a respirat, pentru prima data, aer de Capitala Culturala Europeana.

Este vorba despre Festivalul International de Film Transilvania (TIFF), organizat, anul acesta, in Cluj si in Sibiu. Succesul TIFF-ului sibian i-a determinat pe organizatori sa promita ca vor reveni.

La prima editie

Ne aflam in plina desfasurare a Festivalului Teatrelor Europene, cu aproximativ 20 de spectacole care sint prezentate aproape in fiecare seara, pina in 28 noiembrie. Marca a Teatrului National „Radu Stanca", festivalul e inclus in programul Sibiu 2007, puntea de lansare a oricarui eveniment cultural. Sibiu Dans 2007, festival de dans contemporan, a debutat si el anul acesta in Sibiu.

Organizatorii au incercat, din 17 si pina in 31 august, sa includa dansul printre preferintele sibienilor. Nu le-a prea reusit, in pofida sprijinului financiar de 172.000 de lei al Ministerului Culturii si Cultelor, la care se adauga aproximativ 40.000 de euro din partea companiei Petrom. In aceasta vara s-a mai nascut un festival. Tot de teatru.

Festivalul International de Teatru Liber a fost organizat de Casa de Cultura Sibiu si inclus in programul Sibiu 2007, prin care a beneficiat de un buget initial de 35.000 de euro.

Sprijin de la bugetul local

Trei zile de rock au zguduit, in iulie, Sibiul. Artmania a „rupt" Piata Mare de restul orasului si 754.000 de lei din bugetul local. Cea de-a 37-a editie a Festivalului de Jazz, organizat de Fundatia Pro Art Hermannstadt, a „trait" timp de noua zile. De la bugetul local, jazz-ul a primit 691.200 lei, mai mult decit Astra Film Fest care, pentru 2007, s-a ales cu 563.328 lei.

Aflat la cea de-a noua incarnare, Astra Film Fest va aduce 56 de filme documentare din 30 de tari, care vor fi difuzate intre 22 si 28 octombrie. Nu au lipsit nici festivalurile dedicate muzicii clasice sau populare si nici cel de poezie.

Filarmonica din Sibiu are trei festivaluri: Festivalul Artei Lirice, aflat la editia cu numarul sase, Festivalul American si Festivalul International de Interpretare Pianistica si Compozitie Carl Filtsch. Si Festivalul International George Enescu a poposit, pentru sase concerte, in Sibiul anului 2007.

Desenele animate au fost propuse de aniMOTION, intre 3 si 8 iulie, iar Zilele Culturii Maghiare, Ars Hungarica, i-au adus in Sibiu pe liderul UDMR Marko Bella si pe ministrul Laszlo Borbely.

Magnet pentru festivaluri

Teatrul Gong a venit cu doua oferte: Festivalul de Arta Neconventionala La Strada si Festivalul Sibiu Plays. Desi Consiliul Judetean nu a fost atit de generos in finantari, cele doua festivaluri au reusit sa-si formeze un public suficient de numeros. Nici traditiile nu au fost uitate.

„Vara, vara, primavara", Festivalul International al Traditiilor Populare, organizat de CNM Astra si Festivalul International de Folclor „Cintecele Muntilor" au rasunat si in anul Capitalei Culturale. Statutul pe care il are Sibiul in 2007 a fost motivul pentru care s-au „nascut" unele festivaluri la Sibiu, sau pentru care altele au fost „importate".

Festivalul arhitecturii

INtre/INtru CULTURI /// INside/INsight CULTURES, organizat de Fundatia Arhitext intre 4 si 7 octombrie, se desfasoara la Sibiu, Alba-Iulia si Dealu Frumos.

Festivalul propune atit specialistilor in arhitectura, cit si publicului larg numeroase expozitii, un mini-festival de film de arhitectura, dezbateri si mese rotunde pe teme de interes in domeniu, concerte de muzica digitala, folk si jazz, precum si cea de-a VIII-a editie a Premiilor Arhitext Design.