Altii, insa, se imbolnavesc de dorul parintilor. „Pot sa apara diverse tulburari de comportament, in special cele legate de sfera afectiva, pot sa apara stari de anxietate, depresii, modificarea comportamentului scolar, etc.” ne-a spus directorul executiv al D.G.A.S.P.C. Prahova, Vasilica Florea.

Specialistii prahoveni considera ca lipsa parintilor duce la: neglijare fizica si emotionala (depresie, anxietate), supraincarcare cu roluri (gatit, menaj, spalatul hainelor, ingrijirea si cresterea fratilor mai mici), deteriorarea conduitei scolare (absenteism, risc de abandon scolar, scaderea performantelor scolare), risc de a dezvolta comportamente (pre)delincvente (intra in anturaje cu influente negative, comportament agresiv, consum de alcool), grad ridicat de vulnerabilitate: la abuz fizic, emotional si sexual, la exploatarea prin munca, la exploatarea sexuala si la traficul de copii.

De patru ori mai multi copii prahoveni abandonati

In Prahova, conform datelor detinute la ora actuala de Protectia Copilului, exista in evidente 1.931 de minori despartiti de cei care le-au dat viata. Cifra a devenit alarmanta fata de anul trecut, fiind de 4 ori mai mare, cand in Prahova ramasesera fara ocrotirea paterna putin peste 500 de tineri.

Printre localitatile care au inregistrat cei mai multi parinti emigranti se afla Ceptura, cu 90 de copii parasiti, Sirna - 85, Filipesti de Padure - 49, Baba Ana - 47 si Albesti Paleologu - 46. Majoritatea celor care au plecat in strainatate spun ca au facut-o pentru a le asigura copiilor lor un viitor lipsit de griji.

Si-au lasat pruncii in grija rudelor, mai precis 1.788 de prahoveni. Sunt insa si cazuri in care, in lipsa unor persoane disponibile, micutii ajung in centrele de plasament care se afla in subordinea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului sau in cele private, dar si la asistenti maternali profesionisti.

Fata de anul trecut cand in Prahova nu exista nici un astfel de copil aflat in grija statului, acum avem aproximativ 143. Dintre acestia 20 se afla in grija unor asistenti maternali, 19 sunt internati in centrele de plasament publice si 15 in cele private. Alti 89 de tineri se afla in grija unor simple cunostinte.

Potrivit celor de la Directia pentru Protectia Copilului acestia au ajuns direct de la parinti in grija statului sau a institutiilor private. Sistemul de monitorizare a copiilor lipsiti de ingrijirea parintilor, cat timp acestia se afla la lucru in strainatate, a fost emis in luna iunie 2006.

Potrivit ordinului, autoritatile locale trebuie sa identifice semestrial copiii, sa-i evalueze, iar daca se afla in situatii de risc, sa intocmeasca un Plan de servicii de prevenire a separarii copilului de familie.

Parintii ezita sa-si dea copiii pe mana statului

"Inca mai exista parinti care pleaca fara sa anunte autoritatile,” se plange sefa DGPC Prahova. Vasilica Florea propune si o modalitate de identificare a copiilor acestor parinti si anume, infiintarea in fiecare localitate de consilii comunitare consultative din care sa faca parte profesori, medici, politisti, preoti, reprezentanti ai organizatiilor nonguvernamentale.

Acestia ar trebui sa anunte autoritatile despre copiii cu parinti plecati la munca in strainatate si despre situatia lor. In Prahova, D.G.A.S.P.C. a acordat deja, asistenta pentru infiintarea unui numar de 82 de consilii comunitare consultative, din tot atatea comune. Dupa identificarea copiilor, urmatoarea etapa este includerea lor in centre de zi.

Din nefericire, la nivelul judetului exista numai 5 centre de zi, din care 4 apartin D.G.A.S.P.C. Prahova, 3 centre de zi pentru copii cu dizabilitati; 1 centru de ingrijire de zi, iar unul este al Primariei Ploiesti, insuficiente pentru a asigura protectia tuturor copiilor.

Autoritatile locale, respectiv primariile, mai ales acolo unde se inregistreaza un numar mare de copii cu parintii plecati la munca in strainatate, ar trebui sa se implice in infiintarea acestor centre de zi. Daca se constata ca exista motive temeinice de natura sa primejduiasca dezvoltarea fizica, psihica, intelectuala sau morala a copiilor, D.G.A.S.P.C. Prahova va institui o masura de protectie speciala pentru acestia.