Senatorul Gheorghe Funar a inventat prima de descalecare. Singura probleme este ca descalecarea nu va avea loc asa cum spera Marko Bela in Romania ci in Ungaria. Nemultumit de discursul electoral al presedintelui UDMR, Funar a pregatit un proiect de lege menit sa-i ajute pe etnicii maghiari sa plece din Romania.

Cetatenii romani de etnie maghiara care nu recunosc unirea din 1918 si efectele acesteia sunt invitati de Gheorghe Funar sa plece in Ungaria. Mai mult, acestia vor beneficia de o serie de prime acordate de catre statul roman. Doritorii trebuie sa se grabeasca deoarece oferta este valabila doar pana in 2009.

“Am tinut cont de dorinta de descalecare a unora dintre cetatenii Romaniei de etnie maghiara care nu recunosc Marea Unire si statul national unitar roman. Ei sunt ajutati sa paraseasca definitiv Romania si sa se stabileasca in tara-mama. Sper sa plece toti cei care beneficiaza de legitimatie de maghiar",, a afirmat senatorul PRM.

Proiectul de lege a lui Funar prevede acordarea a 1000 de euro pentru fiecare maghiar care paraseste definitiv tara. Senatorul PRM sustine ca a stabilit acesta suma folosind un etalon international: "intamplator, suma este egala cu prima de plecare din Italia a tiganilor din Romania".

Acesta este cel de al doilea proiect de lege prin care Funar incerca sa domesticesca comportamentul minoritatilor. Senatorul PRM a mai inaintat parlamentului un proiect prin care fondurile acordate minoritatilor erau conditionate de depunerea unui juramant de loialitate.