Bartolomeu Anania nu are incredere in verdictele CNSAS ! Mitropolitul Clujului afirma ca nu va da socoteala de faptele sale decat in fata lui Dumnezeu si a enoriasilor. Afirmatia a fost facuta cu prilejul unei conferinte sustinute de Inalta Fata Bisericesca la Facultatea de Jurnalism din Cluj.

“Nu CNSAS ma judeca, ci Dumnezeu!” acesta raspunsul lui Bartolomeu la repetatele invitatii ale CNSAS de a se prezenta la audieri. Mitropolit al Clujului nu a fost la fel de transant in privinta colaborarii cu fosta securitate. Anania a afirmat ca pozitia sa nu va fi dezvaluita decat enoriasilor, in cadrul ceremoniei liturgice :

"Daca as fi in situatia in care as primi un verdict de colaborator, as primi verdictul si in prima duminica la Sfanta Liturghie as recunoaste daca am colaborat sau nu cu fosta Securitate"

Bartolomeu sustine daca va fi deconspirat ca fost colaborator al securitatii iar acest fapt i-ar afecta pe credinciosi, va parasi functia si se va retrage la manastirea Nicula.

Mitropolitul Bartolomeu Anania a fost chemat la CNSAS pentru audieri la inceputul lunii septembrie. Inaltul prelat a refuzat invitatia Consiliului deorece "acesta ar fi o inadmisibila imixtiune in treburile interne ale unei institutii autonome".

De asemenea Anania a considerat ca solicitatrea CNSAS semana izbitor cu procedura rechizitoriilor totalitare.

“Ca fost detinut politic, refuz sa cred ca „invitatia” CNSAS, care, practic, il someaza pe un om cu numeroase raspunderi publice sa se prezinte de urgenta pentru „audiere” la data precisa si ora fixa, poarta in ea rezonanta sinistrelor vremi cand puteam fi scos din celula oricand, ziua sau noaptea, si purtat prin besna ochelarilor negri spre a fi audiat de catre

anchetatorii Securitatii , se arata intr-un cominicat al Mitropolitului Clujului transmis in data de 3 septembrie”.

Printre politicieni, Gheorghe Funar a prezentat pozitii similare celor sustinute de Bartolomeu Anania. Senatorul PRM a solicitat public ca “institutia in afara legii numita CNSAS sa nu mai terorizeze membrii de frunte ai BOR”.