Mama constructorului Castelului Peles din Sinaia, Regina Maria a fost printre primele persoane publice care a pozat pentru reclame publicitare. In cateva imagini, cea care ajucat un rol foarte important in istoria romanilor este infatisata facand reclama merelor aurii “Star”.

Fotografiile au fost facute in Saint Luis, Missouri si, dupa cum sustin specialistii istorici, a fost destul de greu convinsa sa pozeze. Se spune ca in cele din urma s-ar fi decis dupa ce a gustat din mere si dupa ce a vazut cum oamenii din suita regala savurau fructele.

Imagini inedite

Dupa o documentare de mai bine de sapte ani in arhivele romane si britanice, istoricul Ioana Mandache a reusit s-o descopere de regina in ipostaze inedite pentru noi. O inedita biografie in imagini a Reginei Maria a Romaniei, "Marie of Romania Images of a Queen".a fost lansata in Sala Lapidarium a Muzeului National de Istorie a Romaniei.

Reunind peste 200 de imagini selectionate din arhivele britanice si romanesti de cercetatorul Diana Mandache, cartea aparuta in limba engleza la Editura Rosvall Royal Books din Suedia, se inscrie in seria volumelor dedicate monarhiilor europene ca prima biografie in imagini a faimoasei regine.

Logodita inainte de majorat

Regina Maria s-a logodit la 16 ani cu printul Ferdinand de Hohenzollern, mostenitor al tronului Romaniei, iar casatoria a avut loc la 29 decembrie 1892. Maria a devenit regina in 1914, dupa care a inceput o serie de turnee internationale prin care promova interesele Romaniei, cel mai cunoscut fiind cel din SUA, din 1926.

Desi rolul femeilor in politica, in acea perioada, era cel putin redus, Regina Maria a fost sfatuitorul cel mai apropiat al Regelui Ferdinand, pana la decesul acestuia in 1927. In momentul in care fiul sau Carol a mostenit tronul, acesta a izolat-o complet de viata publica.

Regina Maria fost mama a sase copii: principele Carol, principesele Elisabeta si Marioara, principele Nicolae, principesa Ileana si principele Mircea. In 1936, Regina Maria se imbolnaveste si moare la Sinaia, la 18 iulie 1938, in varsta de 62 de ani. Corpul Reginei se afla inmormantat in biserica Manastirii Curtea de Arges, alaturi de sotul sau, Regele Ferdinand.

Fascinatia reprezentarii

Regina Maria a fost o persoana fascinanta, cu un stil propriu de viata. A colectionat si a creat lucrari artistice, si si-a decorat interioarele si exterioarele cladirilor in care a locuit, fiind unul dintre promotorii curentului Art Nouveau. A militat pentru interesele Romaniei in plan extern, fiind un adevarat ambasador al tarii.

De exemplu, in perioada Conferintei de Pace de la Paris, dupa primul razboi mondial, a avut intrevederi cu conducatorii Antantei, militand pentru recunoasterea internationala a Romaniei Mari.

Testament pentru romani

Dupa incoronarea de la Alba Iulia, in 1922, a efectuat vizite externe in care a facut cunoscuta cultura poporului roman. Un popor pe care l-a iubit si despre care spunea in testamentul sau: “Tarii mele si Poporului meu, cand veti ceti aceste slove, Poporul meu, eu voi fi trecut pragul Tacerii vesnice, care ramane pentru noi o mare taina.

Si totusi, din marea dragoste ce ti-am purtat-o, as dori ca vocea mea sa te mai ajunga inca odata, chiar de dincolo de linistea mormantului. Abia implinisem 17 ani, cand am venit la tine; eram tanara si nestiutoare, insa foarte mandra de tara mea de bastina, si am imbratisat o noua nationalitate m-am straduit sa devin o buna romanca.

Nimeni nu e judecat pe drept cat traieste: abia dupa moarte este pomenit sau dat uitarii. Poate de mine va veti aminti deoarece v-am iubit cu toata puterea inimei mele si dragostea mea a fost puternica, plina de avant: mai tarziu a devenit rabdatoare, foarte rabdatoare”.