Obligatii fara termene limita

Tunul imobiliar, pe care firma, la care este asociat presedintele Consiliului Judetean Prahova, Florin Serghei Anghel, a fost dat in vara acestui an. Prin HCL nr. 16 din 14 mai 2007, s-a aprobat caietul de sarcini al licitatiei pentru vanzarea unui teren de 68,87 hectare de pasune si concesionarea a 30,9 hectare de padure. Este vorba nici mai mult, nici mai putin, decat de versantul unui munte.

Scopul acestei tranzactii l-a constituit construirea unui sat de vacanta, cu o investitie minima de 15 milioane de euro. Potrivit caietului de sarcini, investitorul trebuie sa construiasca pe muntele pus in vanzare 50 de vile, un hotel cu 30 de camere, un motel cu 10 camere si un teren de sport cu baza sportiva aferenta.

Interesant este faptul ca singurul termen impus de autoritatile locale a fost pentru amenajarea unui bazin de inot si a unui patinoar in 10 ani de la semnarea contractului de vanzare-cumparare. Celelalte obiective, mult mai importante si costisitoare, nu au termen limita, ceea ce poate practic anula prevederile din actul de vanzare cumparare, dupa cum sustin specialistii in domeniu.

Si daca Anghel tot este seful Consiliului Judetean, s-a ingrijit ca deja aproximativ 14 miliarde de lei vechi, din banii publici, sa ia calea Secariei, ca o prima etapa pentru... imbunatatirea drumurilor din zona.

Castigatorul este... FIBEC Holding

Asadar, pretul de pornire al licitatiei a fost stabilit la suma de 150.000 de euro, adica 0,22 euro pentru un metru patrat de teren, cu un pas de 5%. La licitatie s-au inscris trei firme, toate din Campina: FIBEC Holding, Protelco si Cirex, prima fiind declarata castigatoare dupa o singura strigare.

Potrivit datelor furnizate de Registrul Comertului, actionariatul societatii Fibec Holding este urmatorul: Florin Anghel - 44,2%, presedintele Consiliului Judetean Prahova si presedintele Partidului Conservator Prahova, Emil Dima - 27%, Claudiu Bara - 20%, Maria Bara, 7,8%, Victor Bara, 0,2% si Rica Impuscatu - 0,8%.

Un munte la valoarea unui apartament

Practic, in urma aceste licitatii, firma controlata de Florin Anghel a cumparat un munte cu 150.000 de euro, cam cat un apartament cu patru camere din centrul Ploiestiului. Aceasta in conditiile in care in comuna Secaria preturile terenurilor variaza intre 20 si 35 de euro pe metrul patrat. Dar asta nu e tot.

Potrivit anuntului de atribuire a contractelor de concesiune publicat de Primaria Comunei Secaria in Monitorul Oficial nr. 596 din 22 iulie 2007, firma sefului Partidului Conservator si al Consiliului Judetean Prahova, FIBEC Holding SA Campina, a mai concesionat si 30,9 hectare de padure pentru 49 de ani, in schimbul unei redevente totale de 40.000 de euro.

Asta inseamna o redeventa anuala in valoare de... 26,4 euro pe hectar, adica imensa suma de 0,00264 euro pe metru patrat, pe an. Este mult, este putin sau cat de morala este aceasta afacere, va lasam pe dumneavoastra sa stabiliti.

Concesiune cu handicap

Pretul caietului de sarcini a fost marit de la 20 de lei la 8.000 de lei, iar garantia de participare la licitatie de 3.000 de lei a fost inlocuita cu o taxa de participare la licitatie de 7.000 de lei. In total, un investitor interesat de cele 30,9 de hectare de padure a trebuit sa verse in conturile Primariei Secaria nu mai putin de 150 de milioane de lei vechi.

Inmultind aceasta suma cu trei, numarul firmelor care au depus oferte urmare ultimului anunt, rezulta ca Primaria Secaria a incasat nu mai putin de 450 milioane de lei vechi (12.800 de euro), adica circa o treime din suma finala obtinuta pentru concesionare.

Cand are interesul organizatorul unei licitatii sa perceapa taxe atat de mari? Poate doar cand exista un aranjament prealabil si nimeni altcineva sa nu apara la licitatie sa strice „combinatiile”...

Cu toate acestea, cea mai ciudata prevedere din anuntul de participare la licitatie este cea prin care „castigatorul licitatiei de cumparare a terenului de 68,87 ha teren va obtine un bonus de 20 puncte”. Adica avem de-a face cu o licitatie in care competitorii nu pleaca toti cu sanse egale.

Intamplator sau nu, cel la care ajung ulterior cele 30,9 hectare, a „furat startul” cu 20 de puncte. Ce intelegeti dumneavoastra din acest lucru?

Dintre cei trei ofertanti, Protelco SA este, de departe cel mai interesant. Pe site-ul www.protelco.ro, la sectiunea mobila, SC FIBEC SA figureaza la capitolul dedicat celor mai importanti clienti. De asemenea, pe acelasi site, www.protelco.ro, la sectiunea cadastru, printre clientii de referinta figureaza SC FIBEC Holding SA.

Daca mai spunem ca Protelco SA Campina este castigatoarea mai multor licitatii organizate de Consiliul Judetean unde presedinte este Florin Serghei Anghel, printre care Planul Urbanistic Zonal al cartierului de la Tatarani, proiect 100% initiat si sustinut de liderul Partidului Conservator, puteti sa realizati care a fost rolul acestei firme campinene in licitatia de la Secaria.