Stiau din timp ca nu vor avea ce sa puna pe masa de sarbatori. Unii dintre pensionarii din judetul Sibiu au ales sa imprumute diferite sume de bani de la CARP. Altii au cerut ajutorul Casei, desi stiau ca nu au de unde inapoia banii. Din fondurile proprii, conducerea a acordat in aceasta luna 100 de ajutoare nerambursabile in valoare totala de 3.000 de lei.

„CARP are circa 15.000 de membri, dintre care 300.000 au pensii sub 350 de lei. Am acordat 100 de ajutoare ocazionale in valoare de 30 de lei acestor persoane. Sumele nu sint foarte mari, dar le dam in limita posibilitatilor noastre celor care au nevoie, dupa ce efectuam o ancheta sociala la cel care ne-a solicitat ajutorul.

Alte 100 de persoane au primit cite una jutor de 30 de lei inainte de Paste. Aceste sume le putem acorda oricind, dar am zis ca e mai bine inainte de sarbatori", a spus Marius Roman, presedintele CARP Sibiu.

Datori vinduti

A venit anotimpul rece, si odata cu el si facturile mai mari la gaz si curent electric. Pentru a putea face conditiilor grele, pensionarii fac imprumuturi la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Sibiu. Potrivit directorului Roman, septembrie si octombrie reprezinta lunile de virf in ceea ce priveste imprumuturile.

„Numai in luna septembrie am avut 700 de cereri, in valoare totala de 5 miliarde de lei vechi. Imprumutul mediu a fost in jur de 1.200 de lei. Aceste luni sint cele in care imprumuturile ating cotele maxime, deoarece cresc facturile, iar oamenii se imprumuta si pentru a-si pune provizii pentru iarna", precizeaza directorul CARP Sibiu.

Isi dreg oasele

Singura alinare a pensionarilor care s-au inscris in CARP este ca beneficiaza de anumite gratuitati. Astfel, pentru a putea deveni membri CARP, pensionarii trebuie sa cotizeze lunar cite un procent din pensia pe care o au, indiferent de suma. Pe linga acesti bani, ei trebuie sa contribuie cu inca 3 lei pentru ajutorul de inmormintare.

Din banii pe care-i depun lunar, batrinii au si o serie de beneficii. In primul rind, primesc reducere sau chiar gratuitate la unele servicii medicale precum fizioterapie, stomatologie, oftalmologie sau masaj. Mai mult, batrinii isi pot schimba „look-ul" la pret redus, ei platind doar jumatate din costul unui tuns.

Fac foamea

Tot la CARP, batrinii vin si isi povestesc unii altora bucuriile, dar si greutatile. De pilda, nenea Avram a fost paralizat timp de 3 luni din cauza ca a cazut dintr-un copac. Ceilalti batrini nu mai stiau nimic de el, din cauza ca nu mai venea la tratamente. Au crezut ca a murit. Acum sint bucurosi ca-l mai vad. Dar nu se stie pentru cit timp.

Cum zice batrinul, „pina-i va veni ceasul vrea sa mai vada lumea". „Am stat in spital, la neurologie. Apoi mi-au dat drumul acasa si mai venea o vecina pe la mine. Dar aveam zile cind nu trecea nimeni si faceam foamea", povestea nenea Avram, in timp ce cobora scarile de la CARP.

Imprumuturi mai mari

Indiferent daca au o pensie de doar 50 de lei sau una de 600 de lei, membrii CARP care-si platesc la timp cotizatia pot imprumuta o suma maxima de 6.000 de lei. Potrivit directorului CARP Sibiu, Marius Roman, pina acum, suma maxima pe care batrinii o puteau imprumuta era de 4.500 de lei. „A fost marit fondul de creditare de la 4.500 la 6.000 de lei.

Mai mult, daca pina acum membrii CARP trebuiau sa restituie suma imprumutata intr-un an, acum perioada de rambursare este de doi ani. Noi avem 15.000 de membri, iar circa 800 dintre acestia apeleaza lunar la noi pentru a se imprumuta. Majoritatea imprumuturilor sint medii, de circa 1.600-1.800 de lei.

Dobinda variaza intre 5 si 10 procente, iar suma totala imprumutata anual se ridica la 3.500.000 lei", explica Roman.