Potrivit unui studiu realizat de Ministerul Sanatatii in colaborare cu Universitatea „Dunarea de Jos”, aproximativ 60% din totalul managerilor unitatilor sanitare declara ca se confrunta cu o lipsa de personal datorita faptului ca multi au plecat in strainatate.

"Directorii de spitale considera ca este nevoie de salarii mai mari pentru ca personalul sanitar sa nu mai plece la munca in alte tari si doresc crearea unui cadru legislativ in domeniu care sa vina in sprijinul rezolvarii problemelor existente”, ne-a declarat Dana Ionescu, presedintele Sindicatului Sanatatea Prahova.

2228 de asistenti si medici au parasit spitalele

In ceea ce priveste numarul salariatilor din Sanatate plecati in strainatate in perioada ianuarie-septembrie 2007, 2288 au abandonat spitalele din Romania. Dintre acestia, 339 au fost medici, 1835 asistenti medicali si 54 personal sanitar superior.

"Sunt si cateva sute de asistenti si medici din judetul nostru care au plecat sa lucreze in unitatile sanitare din strainatate, in special in Italia”, ne-a mai precizat Dana Ionescu. Sindicalistii prahoveni sutin ca ar putea fi luate o serie intreaga de masuri pentru stoparea plecarii cadrelor medicale din spitale.

Acestia spun ca ar trebui anulata reducerea contributiilor la bugetul asigurarilor sociale de sanatate si ca este necesara implementarea unor sisteme de compensare cu alte sisteme de asigurari de sanatate din statele in care lucreaza romani.

”Cerem cresterea salariilor cu 30% in 2008 si cu 75% pentru urmatorii doi ani si inlaturarea discriminarilor salariale dintre diferitele categorii de salariati din sistem”, ne-a declarat Dana Ionescu.

Diferentele mari dintre nivelul salariilor din Romania si celelalte state europene fac ca din ce in ce mai multi asistenti si medici sa paraseasca spitalele si sa se indrepte catre alte state unde sunt motivati financiar. Cei mai multi dintre salariatii din Sanatate aleg Italia.