Acum, la mai bine de trei ani de la plantarea acestora, marea majoritate a sustinatorilor lui Stavarache dinainte de iunie 2004 au prosperat considerabil pe seama unor tunuri date, iar altii sunt luati in colimator de diverse institutii ale statului din cauza ilegalitatilor la care s-au dedat.

In 2003, Romeo Stavarache&Comp. erau niste no-name pentru marea majoritate a bacauanilor, intr-un partid minuscul, PUR, condus de Dan Voiculescu. Ajutat in proportie de 90 la suta de trustul media al lui Voiculescu, dar si de scrisorelele sale plasate in cutiile postale ale bacauanilor dar si de grupul de aplaudaci din partid, Romeo Stavarache a reusit in cele din urma sa cistige alegerile.

Nu pentru ca bacauanii au fost atit de incintati de omul Stavarache, cit mai degraba au vrut sa dea un vot negativ fostului primar si, in lipsa unei alternative, si-au incredintat voturile actualului edil.

Care, la mai bine de trei ani de cind a cistigat primaria continua sa se bazeze pe indicatiile pretioase ale celor care au pus umarul la campania electorala, dar ii si protejeaza politic si nu face altceva decit sa se lanseze in noi si noi promisiuni, poate poate va reusi cindva sa le si onoreze.

Mai mult chiar, persoane din anturajul sau care i-au facut campanie in 2004, au lipit afise si l-au aplaudat in desele sale iesiri prin cartierele orasului, au ajuns acum sa-si imparta halde intregi din municipiul Bacau sau din marile societati, cindva emblematice pentru oras.

Numai citeva nume din grupul lui Stavarache credem, pot fi relevante: Codrin Lungu, Lucian Ciubotariu, Petrisor Botezatu, Gabriel Corodeanu, V. Umbrarescu, Corneliu Pricope, Claudiu Serban, Marius Danciu, Ionut Chiriloi, Claudiu Nastase, Ionel Palar, si exemplele ar putea continua.

Aflindu-se sub umbrela tatucului Stavarache, normal ca eforturile multora dintre ei trebuiau rasplatite. Si nu asa, cu una cu doua. Daca unii au primit pe tava locuinte sociale ANL, la repartitia din decembrie 2005 (Gabriel Corodeanu sau Umbrarescu), altii au fost propulsati in parlament pentru a asigura protectia gruparii Stavarache (Ionel Palar), altii au fost infipti in pozitii cheie (Claudiu Serban-Sport Club, Codrin Lungu-CET, Ionut Chiriloi- Primarie).

Ionel Palar, si el un necunoscut pentru opinia publica a ajuns intre timp deputat si patron al SC Luxor SRL Bacau, societate care se ocupa printre altele de comercializarea echipamentelor frigotehnice, dar detine si o clinica.

Cit despre constructia viitoarei clinici Luxor, chiar in buricul tirgului, dar mai ales a modului in care Ionel Palar a intrat in posesia terenului, vom vorbi intr-unul din numerele viitoare. Colac peste pupaza, prieteni de-ai primarului si colegi de partid cu Romeo Stavarache detin agentii imobiliare si au devenit intre timp adevarati de terenuri importante in municipiul Bacau.

Liberali plombati in posturi cheie

Un prim astfel de exemplu ar fi Codrin Lungu. Acesta, considerat ciinele de casa al lui Romeo Stavarache a fost propulasat rapid dupa alegerile din 2004 in postul de director marketing la CET Bacau (in locul actualului prefect Gabriel Berca) si mai apoi, din cauza ca nu si-a indeplinit planul de management, a devenit consilierul personal al directorului general, Vasile Dragusanu.

Codrin Lungu nu a stralucit atit de tare in activitatea sa profesionala de la CET, ba mai mult, a atras atentia opiniei publice bacauane si a mass-media prin scandalul provocat de achizitionarea unui autoturism Opel Vectra, in conditii cel putin suspecte. Considerindu-se ca acesta consuma foarte mult, mai marii-CET au decis sa-l vinda la un pret derizoriu, adica 6.000 de Euro.

La licitatia organizata nu s-au prezentat decit reprezentantii firmei AMC Profesional SRL Bacau, unde care figurau ca actionari Catalin Ghiba si Cornel Eligiu Lemnic, doi prieteni de-ai lui Codrin Lungu. Prieteni care, la scurt timp, i-au vindut masina amicului sau. Dupa ce a servit interesele personale si ale grupului din care provine, Codrin Lungu a fost impins la SC Bere Lichior Margineni unde a stat o buna buicata de vreme ca director comercial.

Nici aici nu a stralucit in functia in care a fost investit, ba mai mult, a impins societatea in numeroase procese, Vinalcool aflindu-se la acea vreme in proces de lichidare. Lungu chiar a fost implicat si in organizarea unor licitatii, cel putin dubioase, privind scoaterea la vinzare a unor active din cadrul societatii.

Bere Lichior Margineni si Vinalcool devenise intre timp fieff-ul liberalilor bacauani, ba mai mult, in conducerea SC Vinalcool fiind propulsat, Lucian Ciubotariu, un cunoscut si contestat om de afaceri liberal.

Spuneam ca Lungu nu prea a stralucit in postul de director comercial al SC Bere Lichior Margineni, desi s-a chinuit sa rebrenduiasca berea Margineni, dar nu a reusit, asa incit, pentru a i se pierde urma, a fost "exilat" la Bucuresti pe postul de consilier al sefului Comisariatului National al Garzii de Mediu. Dar si aici, surse din mass-media bucuresteana sustin ca Lungu ar mai mult interesat de afacerile personale si ale colegilor de partid.

Salvatorul Ciubotariu a vrut de fapt Vinalcoolul pentru el

Ulterior plasarii lui in postul de director general la SC Vinalcool, Lucian Ciubotariu a incercat, prin diverse mijloace, in complsicitate cu unii membri din Consiliul de administratie sa vinda terenurile din cadrul societatii.

Desigur, pentru multi dintre bacauani, situatia de la Vinalcool este inca neclara, asa incit zilele trecute am solicitat opinia Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) care, prin purtatorul de cuvint Daniel Poiana ne-a declarat ca "pentru intirzierea initierii ofertei publice de preluare, prin Ordonanta CNVM nr.27/15.01.2007, dl Ciubotaru Lucian a fost sanctionat cu avertisment avind in vedere faptul ca nu a respectat prevederile art. 203, alin. 1 din Legea nr. 297 cu modificarile si completarile ulterioare.

Potrivit acestora, o persoana care, urmare a achizitiilor sale sau ale persoanelor cu care actioneaza in mod concertat, detine mai mult de 33% din drepturile de vot asupra unei societati comerciale, este obligata sa lanseze o oferta publica adresata tuturor detinatorilor de valori mobiliare si avind ca obiect toate detinerile acestora cit mai curind posibil, dar nu mai tirziu de 2 luni de la momentul atingerii respectivei detineri.

In baza Deciziei CNVM nr. 43/15.01.2007, a fost aprobat documentul de oferta publica de preluare obligatorie a SC VINALCOOL S.A. Bacau initiata de catre dl Ciubotaru Lucian, avind perioada de derulare 23.01.2007-12.02.2007.

In urma inchiderii ofertei publice de preluare obligatorie, dl Ciubotaru Lucian detine 71,74% din totalul actiunilor emise de S.C. Vinalcool S.A. Bacau". Dealtfel, impotriva lui Ciubotariu si a CNVM exista in momentul de fata o plingere penala adresata de Baroul Bacau catre DNA sub aspectul savirsirii infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor si neglijenta in serviciu si prin care se cere verificarea modului in care acesta a reusit sa puna mina pe respectivele actiuni, in concurs cu Consiliul de Administratie.

CNVM ascunde neregulile de la Bacau

Solicitati sa se pronunte asupra plingerii penale depuse de Baroul Bacau, reprezentantii CNVM se fac ca ploua si, prin vocea purtatorului de cuvint, Daniel Poiana afirma ca "C.N.V.M. nu are cunostinta despre vreo eventuala sesizare penala".

Interesant, nu, din moment ce presedintele CNVM este Gabriela-Victoria Anghelache, apropiata a premierului Calin Popescu Tariceanu, dar si PNL.