Pentru suprafetele de padure ale Casei Regale din Prahova, Directia Silvica Ploiesti se ocupa de paza, scoaterea la licitatie a masei lemnoase pe picior, de impaduriri, curatiri, combaterea daunatorilor, toate acestea intrand la capitolul “cheltuieli”. Diferenta dintre acestea si profitul obtinut din vanzarea lemnului se ridica la cateva miliarde de lei vechi.

“Contractul de administrare al padurilor dintre regele Mihai si Directia Silvica sunt confidentiale, dar de obicei, pentru cinci mii de hectare, se obtine un profit net anual de sase miliarde de lei”, ne-a spus Sorin Vintila, purtatorul de cuvant al institutiei. Fostul suveran urmeaza a fi pus in posesie cu inca 4.200 de hectare, in zonele Sinaia si Busteni.

Chiar si pana la punerea in posesie oficiala, ocolul silvic intretine si valorifica padurile, iar veniturile obtinute apartin de drept Casei Regale. Regele mai detine paduri si la Valea Doftanei si Secaria, totalul suprafetelor pentru judetele Prahova si Brasov ajungand la aproape 12 mii de hectare.

Regele Mihai mai are 8.000 de hectare si la Savarsin, in judetul Arad, totalul suprafetelor impadurite de pe urma carora fostul suveran incaseaza venituri ridicandu-se la aproape 20 de mii de hectare.

Un calcul simplu arata ca daca de pe cinci mii de hectare se obtin sase miliarde de lei vechi intr-un an, inseamna ca regele Mihai, vinde lemne, prin directia silvica sau operatorii privati, de aproximativ 24 de miliarde de lei vechi anual. Aplicand un curs al monedei euro de 3,4 lei, aflam ca in visteriile Casei Regale intra aproape 800 de mii de euro.