Kelemen Hunor acuză că printr-o decizie recentă a instanței supreme „este legiferat furtul din perioada dictaturii comuniste, iar dreptul de proprietate este pus sub semnul întrebării”. Liderul UDMR contestă hotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție privind retrocedarea de imobile către cultele religioase, pornind de la cazul Eparhiei Reformate din Ardeal, care a cerut în instanță retrocedarea bunurilor Colegiului Reformat Bethlen din Aiud.

Kelemen HunorFoto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Kelemen Hunor a reacționat pe Facebook, afirmând că statul de drept este compromis când dreptul de proprietate este pus sub semnul întrebării. El mai spune că va căuta o soluție în Parlament.

  • „Furtul din perioada dictaturii comuniste este legiferat, iar dreptul de proprietate este pus sub semnul întrebării printr-o decizie recentă a Înaltei Curți de Casație și Justiție!
  • Iar acolo unde dreptul de proprietate este pus sub semnul întrebării, însuși statul de drept este compromis! Protestăm vehement împotriva acestei situații și vom căuta o soluție în Parlament. Principiul trebuie să fie clar pentru toată lumea, inclusiv pentru cei care sunt de rea-credință: proprietatea trebuie restituită celui de la care a fost luată în mod abuziv!”.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a admis un recurs în interesul legii prin care spune că a unificat practica în ceea ce priveşte retrocedarea unor imobile care au aparţinut cultelor religioase din România, după ce a fost analizat cazul Eparhiei Reformate din Ardeal, care a cerut în instanță retrocedarea bunurilor Colegiului Reformat Bethlen din Aiud. Motivarea deciziei instanţei supreme a fost publicată în Monitorul Oficial, astfel că aceasta a devenit obligatorie.

Decizia a fost luată după ce s-a constatat o divergenţă de practică cu privire la interpretarea şi aplicarea legii în litigiile dintre Eparhia Reformată din Ardeal şi Comisia specială de retrocedare a unor bunuri care au aparţinut cultelor religioase din România.