Parlamentarii USR vor vota, săptămâna viitoare, pentru ridicarea imunităţii senatorului Florin Cîţu, aşa cum cere DNA, iar Vlad Voiculescu va rămâne în continuare pe lista partidului pentru alegerile europarlamentare, pentru că „este o victimă”, a declarat vineri liderul USR, Cătălin Drulă. „Este un evident atac politic, o acţiune judiciară aberantă”, a spus Drulă, afirmând că decizia de achiziţionare de vaccinuri anti-Covid a aparţinut atât Guvernului, cât şi preşedintelui Klaus Iohannis.

Catalin Drula, presedintele USR Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
  • „Aici nu este nicio discuţie. Noi dintotdeauna am spus că imunitatea parlamentară se referă la declaraţii politice. Deci, fiecare cetăţean, fie că este parlamentar sau nu, răspunde în mod egal în faţa legii.
  • Deci vom vota „pentru”, aşa cum am vota în orice fel de caz", a declarat Drulă, după ce a participat la o dezbatere organizată de USR şi grupul Renew Europe, conform Agerpres.

Întrebat dacă mai rămâne valabilă candidatura lui Vlad Voiculescu pe listele USR pentru europarlamentare, el a spus că fostul ministru „este o victimă”.

  • „Absolut. Rămâne valabilă (candidatura - n.r.) şi, mai mult de atât, acum pentru că este o victimă, un om inocent, un om care timp de trei luni s-a luptat pentru vieţile din această ţară, hărţuit în mod mizerabil el şi familia lui, el este un simbol acum pentru lupta pe care o ducem în România, şi are toată susţinerea noastră.
  • Şi le spun că, şi dacă ne iau unul câte unul, o să rămânem în picioare", a subliniat liderul USR.

El a acuzat „un evident atac politic, o acţiune judiciară aberantă", spunând că decizia de achiziţionare de vaccinuri anti-Covid a aparţinut atât Guvernului, cât şi preşedintelui Klaus Iohannis.

„Reţele de control în justiţie funcţionează / Am fost avertizaţi că, dacă facem polul de dreapta şi nu ne potolim o s-o păţim”

  • „Reţele de control în justiţie funcţionează. DNA-ul a deschis o acţiune complet aberantă. Acele vaccinuri au fost cumpărate în cadrul unui mecanism european, cu alocare proporţional cu populaţia pentru fiecare ţară, cu posibilitatea de a primi cât mai repede cât mai multe vaccinuri pentru a salva oameni.
  • Aduceţi-vă aminte că era o situaţie în care voiam să vaccinăm în fiecare zi oameni, pentru că asta însemna vieţi salvate şi economie deschisă mai repede. Este o decizie care a aparţinut premierului de la acea vreme, lui Florin Cîţu, care a aparţinut preşedintelui Klaus Iohannis, care a participat la Consiliul European, şi există minutele în care a agreat acest mecanism. (...). Se pot găsi minutele pe site-ul Comisiei europene, dar, mai mult de atât, această decizie este o decizie de oportunitate a unui Guvern", a explicat Drulă.

El a susţinut că se doreşte de fapt împiedicarea formării unui pol de dreapta în România:

  • „Domnul procuror de la DNA nu poate veni să conducă ministere. Reţelele SRI de influenţă din justiţie, coloneii SRI acoperiţi din ministere nu pot conduce în locul unei puteri civile în România. Am fost avertizaţi că, dacă facem polul de dreapta, şi nu ne potolim, şi dacă luptăm cu actuala putere ca opoziţie democratică, o s-o păţim.
  • Asta se întâmplă în aceste zile. Şi Partidul Mişcarea Populară este hărţuit, şi domnului Eugen Tomac i se pregătesc nişte dosare. Sunt disperaţi pentru că au distrus economia, au prăduit bugetul şi după 2024 ştiu că nu vor mai fi acolo şi nu vor mai guverna.
  • Ne întoarcem mai rău decât în epoca Năstase, când făcea Rodica Stănoiu dosare de la partid. Mai rău, pentru că atunci aveam parteneri externi care erau mai atenţi la ce se întâmplă în România. Acum atenţia este sub acoperirea războiului din Ucraina, îşi permit să distrugă statul de drept bucăţică cu bucăţică în România (...) Trăim cel mai periculos moment pentru democraţia românească din ultimii 25 de ani”, a mai spus preşedintele USR.

PSD: Conducerea USR face şi de această dată scut în jurul penalilor

PSD îl acuză pe Cătălin Drulă că, în loc să convoace de urgenţă forurile statutare pentru a-i exclude pe „USR-iştii penali”, „calcă în picioare independenţa Justiţiei” cu atacuri politice „directe” la adresa procurorului de caz şi a Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

„PSD condamnă dublul standard practicat fără ruşine de conducerea USR, după ce mai mulţi lideri marcanţi ai acestui partid au devenit 'penali cu acte în regulă', potrivit propriei lor terminologii. În loc să convoace de urgenţă forurile statutare ale partidului pentru a-i exclude pe USR-iştii penali, aşa cum cerea altor partide în situaţii similare, preşedintele USR calcă în picioare independenţa Justiţiei cu atacuri politice directe la adresa procurorului de caz şi a Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Este un act grosolan de subminare a statului de drept şi a instituţiilor din Justiţie şi e cu atât mai grav cu cât cei anchetaţi sunt acuzaţi că au produs cel mai mare prejudiciu înregistrat vreodată într-un dosar de corupţie din România", susține PSD într-un comunicat de presă.

Partidul condus de Marcel Ciolacu mai susține că nimic din ceea ce invocă USR în cazul altor politicieni cercetaţi penal nu se aplică în cazul „penalilor din propriul partid”:

„Nicio demisie de onoare, niciun îndemn către cei anchetaţi să facă pasul în spate până îşi demonstrează nevinovăţia în instanţă, nicio delimitare politică a partidului faţă de proprii penalii! Conducerea USR face şi de această dată scut în jurul penalilor, la fel cum a procedat şi în cazul primarului Sectorului 1, Clotilde Armand. Sloganul 'Fără penali în funcţii publice!' trâmbiţat de USR în campaniile electorale devine astfel cea mai mare minciună politică şi cel mai dezgustător act de trădare a electoratului. Ruşine USR!”.

Florin Cîțu află săptămâna viitoare dacă rămâne fără imunitate parlamentară, așa cum a cerut DNA

Biroul permanent al Senatului a trimis, vineri, Comisiei juridice solicitarea DNA referitoare la începerea urmăririi penale în cazul fostului premier Florin Cîţu, acuzat de abuz în serviciu în dosarul vaccinurilor ant-COVID.

Comisia juridică are termen până miercuri, 29 noiembrie, pentru formularea unui punct de vedere care va fi transmis plenului, cel în măsură să încuviinţeze sau să respingă solicitarea DNA.

„Am primit la Senat o solicitare din partea Ministerului Public. Am pus-o pe ordinea de zi a Biroului permanent al Senatului cu celeritate, iar hotărârea adoptată în unanimitate de Biroul permanent a fost acela de a transmite către Comisia juridică în vederea întocmirii raportului până miercuri, 29 noiembrie. (...) Biroul permanent a adoptat o soluţie de adoptare cu celeritate a acestei solicitări. Astăzi este vineri, 24 noiembrie, iar miercuri, 29 noiembrie, este un termen foarte rapid, având în vedere şi aceste zile libere de Ziua naţională", a afirmat vicepreşedintele Senatului Sorin Cîmpeanu, citat de Agerpres.

Întrebat dacă este posibil ca miercuri solicitarea DNA şi raportul Comisiei juridice să intre în plenul Senatului, pentru dezbatere şi vot final, Cîmpeanu a confirmat: „Este posibil”.

Acuzațiile DNA în dosarul achiziției de vaccinuri anti-COVID, în care procurorii cer urmărirea penală împotriva lui Cîțu, Voiculescu și Ioana Mihăilă

DNA a cerut joi încuviințarea Parlamentului și Președinției pentru începerea urmăririi penale în cazul fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă pentru achiziția vaccinurilor anti-COVID în timpul pandemiei, au declarat pentru HotNews.ro surse judiciare. Conform anunțului oficial al DNA, cei trei sunt acuzați că ar fi cumpărat în plus față de cantitatea existentă și necesară peste 52,8 milioane de doze de vaccin Pfizer și Moderna, în valoare de peste un miliard de euro.

DNA a anunțat joi printr-un comunicat de presă că a transmis procurorului general, în vederea sesizării președintelui României și Senatului, referatul pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale față de trei persoane, pentru infracțiunile de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, forma participației penale fiind autoratul și, respectiv, complicitatea.

În comunicatul DNA nu este precizat niciun nume, menționându-se că este vorba despre trei persoane care făceau parte din Guvernul României.

Surse judiciare au declarat pentru HotNews.ro că este vorba despre Florin Cîțu și foștii miniștri ai Sănătății Ioana Mihăilă și Vlad Voiculescu. În cazul lui Florin Cîțu, Senatul este cel care trebuie să încuviințeze ridicarea imunității, iar în cazul foștilor miniștri USR ai Sănătății este nevoie de încuviințarea președintelui României.

Conform procurorilor, deși dozele de vaccin contractate anterior datei de 1 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea a peste 23 milioane persoane, ar fi fost achiziționată în plus cantitatea de 52.805.690 doze de vaccin, în valoare totală de 1.005.498.687 euro, la care se adaugă TVA, sumă care constituie un prejudiciu adus bugetului statului.

Contactată de HotNews.ro, Ioana Mihăilă, fost ministru al Sănătății, spune că nu a fost informată oficial de DNA și că a aflat această informație de la reporterul HotNews.ro, ea urmând să revină cu o reacție în spațiul public în cazul în care va primi o informare oficială în acest sens.

„Persoane din Guvernul României ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin anti-COVID, cu încălcarea legii și fără a face o analiză privind necesitatea”

Ce spun procurorii DNA:

  • „La data de 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării și distribuției vaccinurilor împotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziția unor opțiuni viabile de vaccinuri și care a presupus negocierea de către Comisia Europeană a unor acorduri de achiziție anticipată cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre.
  • Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcție de numărul populației, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populație revenea statelor membre.
  • De precizat este faptul că statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de "opt-out", astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuție pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite.
  • În prezenta cauză, în contextul menționat mai sus, sunt cercetate aspecte legate de modalitatea în care, în perioada ianuarie - mai 2021, persoane din Guvernul României, cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției, ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer și Moderna), în condițiile în care numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane.
  • Concret, deși dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane, două dintre cele trei persoane față de care se solicită formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale, beneficiind de ajutorul celei de a treia, ar fi tranzacționat și ordonanțat la plată achiziția în plus a cantității de 52.805.690 doze de vaccin, în valoare totală de 1.005.498.687 euro, la care se adaugă TVA, sumă care constituie un prejudiciu adus bugetului statului.
  • La solicitările transmise au fost atașate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, precum și dosarul de urmărire penală, în copie, compus din 27 de volume.
  • Prezentele demersuri în vederea efectuării urmăririi penale intră sub incidența prevederilor art. 2941 și art. 305 alin. (4) din C.pr.pen., cu referire la procedura reglementată în Legea nr. 115/1999, republicată, privind responsabilitatea ministerială.
  • Persoanele față de care s-a solicitat sesizarea Președintelui României și Senatului României pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale beneficiază de prezumția de nevinovăție”.

Florin Cîțu (PNL) a fost premier între decembrie 2020 și noiembrie 2021. Ioana Mihăilă a ocupat funcția de ministru al Sănătății între aprilie și septembrie 2021, ea venind pe acest post după Vlad Voiculescu (decembrie 2020, aprilie 2021).

DNA a anunțat în 21 septembrie 2021 că a fost înregistrat un dosar penal privind modalitatea de achiziționare a dozelor de vaccinuri anti-COVID, iar urmărirea penală se desfășoară cu privire la faptă (“in rem”), respectiv abuz în serviciu. Surse judiciare declarau atunci pentru HotNews.ro că procurorii s-au sesizat din oficiu în acest caz și că este verificat fiecare contract pentru achiziția de vaccin.