Premierul Marcel Ciolacu a anunțat miercuri că a primit deja un răspuns de la marile lanțuri de magazine la propunerea privind schema de reducere a prețurilor la alimentele de bază, respectiv o primă listă cu produsele vizate.

AlimenteFoto: Davide Bonaldo/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

  • „Aș vrea să încep cu o veste bună. Am primit deja răspunsul marilor lanțuri de magazine la propunererea nostră privind schema de reducere a prețurilor la alimentele de bază și vă pot spune că retailerii au transmis deja o primă listă cu produsele vizate.
  • Avem astfel toate condițiile pentru ca în perioada următoare să finalizăm un acord sau un act nomrativ și chiar aș dori să le mulțumesc pentru promptitudine și pentru această abordare.
  • Asta înseamnă o scadere garantată a prețului la unele produse de bază din gama celor indispensabile populației și aici ne referim la pâine, lapte, brânzeturi, carne, ouă, făina, malai, ulei, legume si fructe proaspete.
  • Vreau să subliniez foarte clar - va fi o scădere care nu va pune o presiune pe producătorii români.”, a declarat Ciolacu.

Ministrul Economiei: Producătorii din România nu vor fi obligați să-și limiteze adaosul comercial

În briefingul de presă care a urmat ședinței de Guvern, ministrul Economiei, radu Oprea a ținut să asigure că producătorii nu vor fi afectați de mecanismul de reducere a prețurilor, așa cum s-a întâmplat la lapte.

  • „Vreau să transmit un mesaj către proucători. Nu vor fi afectați, acest mecanism nu va afecta producătorii din România. Vom avea în foarte scurt timp definitivat acest mecanism fie prin OUG fie prin acord.”, a spus ministrul Radu Oprea.

Acesta a spus că mecanismul nu va presupune o plafonare a prețurilor.

  • „Nu intenționăm să plafonăm prețurile. Nu este vorba de un preț fix la un aliment, ci de o limitare a adaosului comercial într-o zonă de confort pentru cei care produc, pentru cei care vând și care distribuie. Este un lanț mai lung, dar producătorii din România nu vor fi afectați.”, a spus Radu Oprea.

Întrebat dacă producătorii din România vor fi obligați să-și limiteze adaosul comercial, Oprea a spus că nu.

  • „Dacă nu vor fi afectați, înseamnă că producătorii nu vor fi obligați să-și limiteze adaosul comercial. Este o fiormulă mai bună și dacă dialogul dă roade, de ce să nu venim cu o formulă mai bună?”, a mai declarat Radu Oprea.

Ciolacu l-a adus pe Adrian Chesnoiu, trimis în judecată de DNA, să rezolve cu retailerii „urgența maximă”

Premierul Marcel Ciolacu l-a adus marți, 20 iunie, la întâlnirea cu retailerii pe Adrian Chesnoiu, fostul ministru al Agriculturii, trimis în judecată de DNA, pentru a discuta schema de reducere a adaosurilor comerciale la produsele alimentare de bază, au declarat marți pentru HotNews.ro surse apropiate discuțiilor.

Lista de produse luată în calcul cuprinde: pâine, lapte și produse lactate, ouă, carne, ulei, făină, mălai, legume și fructe, dar momentan nu s-a ajuns la o soluție.

Potrivit surselor HotNews.ro, premierul Ciolacu a propus marți un acord voluntar de reducere a prețurilor, așa cum a fost agreat în cazul laptelui, iar în cazul în care nu va funcționa este luat în calcul și un act normativ.

Deși la discuții a participat și noul ministru al Agriculturii, Florin Barbu, mai vocal a fost Adrian Chesnoiu, care a preluat la un moment dat discuția după ce liderul PSD, Marcel Ciolacu, a plecat.

Cum a explicat Adrian Chesnoiu prezența la discuțiile cu retailerii

Contactat de HotNews.ro, fostul ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a confirmat infomațiile.

  • „Am participat la intalnire în calitatea mea de deputat în Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaților. Am fost invitat ca urmare a dialogului pe care l-am avut de-a lungul timpului cu reprezentanții retailerilor.”, a declarat pentru HotNews.ro Adrian Chesnoiu.

Ce spun retailerii

După mai bine de două ore de discuții, nu s-a ajuns încă la un acord, urmând să aibă loc o nouă întâlnire.

  • „Deocamdată nu s-a discutat pe cifre concrete, s-a făcut un sumar al produselor care putea să intre pe listă, în general produsele de bază, aşa cum sunt ele definite şi în codurile CAEN. Este vorba de carne, lapte, ouă, legume-fructe, panificaţie, nimic deosebit (...)
  • Încă nu am ajuns foarte departe, pentru că aceasta a fost, să spunem, o discuţie exploratorie, însă este important că decizia va fi luată pentru toţi operatorii de pe lanţul economic, deci nu se va limita doar la comercianţi sau în zona de procesare”, a declarat, la ieșirea de la discuții, George Bădescu, directorul Asociației Marilor Reţele Comerciale din România.

El a mai spus că soluția care va fi găsită va fi implementă pe o perioada limitată.

Potrivit acestuia, la următoarea şedinţă, care va avea loc „repede”, va fi „o discuţie pe concret” și „se va ajunge probabil la o listă de produse pentru care s-ar putea lua în considerare să existe anumite soluţii care să producă această scădere la raft a produselor de bază”.

Ce spune Guvernul după întâlnirea cu retailerii

După întâlnire, Guvernul a transmis un comunicat în care spune că discuțiile au fost axate pe stabilirea unui mecanism funcțional agreat între Guvern și mediul privat, pentru reducerea prețului la produse alimentare de bază.

  • "Mă bucură deschiderea mediului de afaceri de a agrea, urmare a dialogului nostru, un mecanism viabil, simplu și clar care, alături de măsurile guvernamentale, să ducă la reducerea inflației și la creșterea puterii de cumpărare a românilor. Guvernarea noastră este în primul rând pentru oameni, iar angajamentul ferm asumat este reducerea la o singură cifra a inflației, până la sfârșitul anului. Am convingerea că putem reuși acest lucru în parteneriat cu mediul de business", a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Șeful Executivului a menționat că la următoarea rectificare bugetară vor fi susținute în continuare investițiile.

La consultările de la Palatul Victoria au participat, alături de prim-ministrul Marcel Ciolacu, viceprim-ministrul Marian Neacșu, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, reprezentanți ai Consiliului Concurenței, ANAF, ANSVSA și ANPC.

Numele lui Adrian Chesnoiu nu este menționat de Guvern.

Ulterior comunicatului Guvernului, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a menționat pe Facebook faptul că „măsura vizează câteva categorii alimentare de bază, care trebuie să se regăsească în coșul de cumpărături al oricărui român: pâine, lapte și brânzeturi, carne, ouă, ulei, făină și mălai, legume și fructe proaspete”.