​​Tema supraimpozitării unor venituri a fost repusă pe tapet de președintele PSD, Marcel Ciolacu. Și președintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, admite că discuția există la nivelul Coaliției.

Klaus Iohannis, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă la CotroceniFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

Deocamdată însă, nu se știe cine și cât ar urma să fie impozitat în plus. Se vorbește despre pensionarii speciali care s-au reangajat la stat, dar nu e clar că doar acestia sunt vizați. Clar pare a fi pragul: venitul pe care îl are președintele României.

Câți români au salariul mai mare decât președintele

Statistica oficială, valabilă la jumătatea anului trecut, arată că 30.574 de români au un salariu de bază brut mai mare decât al șefului statului. Președintele României avea o indemnizație brută corespunzătoare funcției de 24.960 de lei, conform informațiilor publicate de Administrația prezidențială.

Potrivit datelor oficiale ale Ministerului Muncii, 30.574 de români care lucrează cu normă întreagă au salarii brute în intervalul 24.961 lei - 200.000 de lei.

Care este cel mai mare salariu din România

Peste 60% dintre salariații care lucrează cu normă întreagă în România au un salariu de bază brut de până în 4.000 de lei. Dintre aceștia, o treime au salariul minim, potrivit datelor Ministerului Muncii, valabile la data de 15 iunie 2022. Cel mai mare salariu brut din România, aferent unui contract de muncă cu normă întreagă era, aportat la data de referință, de 192.649 de lei.

Nivelul salariilor de bază lunare brute în România și numărul de contracte, valabil la 1 iunie 2022:

Pe cine vrea să supraimpoziteze Ciolacu

Marcel Ciolacu, a declarat, marţi, că la nivelul coaliţiei de guvernare sunt în discuţie două variante referitoare la veniturile mari de la stat: interzicerea cumulului pensie - salariu de la stat şi impozitarea suplimentară a venitului care depăşeşte salariul brut al preşedintelui ţării, menţionând că în opinia sa abordarea corectă este zona de impozitare.

„Dacă este constituţional, vom merge pe varianta legislativă pentru a nu fi cumul. (...) Eu cred că abordarea corectă este zona de impozitare, pe praguri, nu pe taxe suplimentare, nu dublă impozitare şi aici va veni Ministerul de Finanţe şi o să ne prezinte cum sunt veniturile, câte persoane depăşesc salariul brut al preşedintelui ca să putem să ne facem o idee. Nu putem să facem cumul de trei pensii cu componentă specială. Există şi astfel de situaţii. Nu sunt corecte. Zona de privat nu a fost discutată, este vorba de veniturile numai de la statul român”, a spus Ciolacu.

Ce spune Ciucă

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, marţi, că în cadrul coaliţiei de guvernare s-a discutat şi despre o propunere referitoare la impozitarea acelor salarii care sunt mai mari ca ale preşedintelui ţării, însă nu s-a luat nicio decizie în acest sens şi se aşteaptă o analiză a Ministerului de Finanţe cu privire la acest subiect.

„Nu comentez până ce nu vine Ministerul Finanţelor cu o măsură, este adevărat şi foarte onest vă spun că aseară (luni seara, n.r.) am discutat şi am zis care sunt posibilităţile prin care putem să rezolvăm aceste măsuri şi, sigur, s-a discutat inclusiv de o propunere, dar propunerea respectivă trebuie transpusă într-o măsură care se va concretiza în decizie după ce avem toate documentele pe masă. Şi nu discutăm despre supraimpozitare, ci discutăm despre impozitarea anumitor venituri", a afirmat Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă este vorba despre impozitarea bugetarilor care au salariul mai mare ca al preşedintelui, Ciucă a spus „ideea de bază aceasta a fost, a celor care au salariile mai mari ca preşedintele ţării".