Președintele Comisiei Juridice, Laura Vicol, a anunțat în ședința cu scandal a comisiei că vor fi retrase toate amendamentele controversate și vor fi eliminate și modificările făcute de Senat. Mai exact, se va renunța la pragul de 250.000 de lei pentru incriminarea abuzului în serviciu, introdus într-un proiect votat săptămâna trecută la Senat.

Cătălin Predoiu, Nicolae Ciucă și Lucian BodeFoto: INQUAM Photos / Octav Ganea

17:52 Laura Vicol a susținut, la finalul ședinței Comisiei Juridice, că s-a renunțat la amendament la solicitarea liderilor coaliției. „Am fost sunată de toți reprezentanții guvernului, care au cerut să rămânem la forma inițială trimisă de Ministerul Justiției.”

............

Liderii coaliției ar fi cerut să se revină la proiectul lui Cătălin Predoiu, în care nu era menționat niciun prag. Inițial, ei conveniseră un prag de 9.000 de lei, la propunerea lui Predoiu.

  • „În acest moment, coaliţia de guvernare îşi retrage toate amendamentele depuse astăzi în Comisia juridică şi vom vota eliminarea tuturor amendamentelor adoptate la Senat, inclusiv acel prag stabilit.
  • Propun un raport de adoptare pentru forma venită de la Guvern”, a spus preşedintele Comisiei juridice, Laura Vicol.

După ce a supus la vot aceste propuneri, Vicol a menţionat că pentru infracţiunea de abuz în serviciu nu mai există prag:

  • „A fost eliminat amendamentul votat la Senat, pentru că aceasta era problema societăţii civile, în primul rând.
  • Aşa cum a solicitat societatea civilă, în acest moment am respectat solicitarea. Forma venită de la Guvern a fost votată în majoritate în Comisia juridică”.

Deputații juriști vor întocmi un raport pe care îl vor prezenta plenului. Camera Deputaților este forul decizional, iar după ce va fi adoptat de plen, actul normativ va merge spre promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Reamintim că Senatul a adoptat săptămâna trecută un proiect de modificare a Codului Penal prin care se instituie un prag valoric pentru abuzul și neglijența în serviciu. Mai exact, dacă prejudiciul este mai mic de 250.000 de lei, adică 50.000 de euro, atunci nu mai vorbim de infracțiune. Este ceea ce prevedea OUG 13, care a scos sute de mii de oameni în stradă, numai că atunci pragul era de 200.000 de lei.

Amendamentul care prevede acest cuantum aparține PSD, PNL și UDMR și a fost cuprins în proiectul de lege adoptat miercuri de Senat cu 78 de voturi „pentru” și 25 „împotrivă”. Amendamentul depus de parlamentarii Coaliției a fost adus pe un proiect de lege înaintat de guvern care însă nu prevedea un prag valoric, ci doar precizarea că infracțiunea de abuz în serviciu și de neglijență în serviciu este dacă funcționarul public nu îndeplinește o lege, o ordonanță sau o ordonanță de urgență cauzând un prejudiciu sau o vătămare unei persoane.

Modificările propuse la codul penal în cazul infracțiunilor de abuz și neglijență în serviciu sunt justificate de mai multe decizii ale Curții Constituționale care preciza, pe de o parte, că trebuie precizate actele care nu sunt indeplinite adică legislație primară, iar pe de altă parte că e nevoie de un prag valoric.