În ultimii trei ani, statul român a cheltuit peste 38 de milioane de euro pentru sisteme de supraveghere video cumpărate direct, fără licitație publică. Majoritatea dintre ele au ajuns la țară, scrie Panorama.ro.

Camere de supraveghereFoto: Inquam Photos / Casian Mitu

În ultimele 6 luni, am analizat achizițiile directe contractate prin Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), ca să înțelegem cât de răspândită este supravegherea stradală în România. Din 2019 și până în martie 2022, am găsit peste 8.300 de contracte directe, atribuite pentru sisteme de supraveghere video și camere CCTV care, în total, ajung la 38 milioane de euro. Statul a mai cumpărat sisteme de supraveghere și prin licitații publice, dar modul în care funcționează SEAP face dificilă identificarea lor cu exactitate.

Cea mai mare parte din bani, aproape 25 de milioane de euro, au venit de la primăriile comunelor de prin România. În topul celor 50 de instituții publice care au cheltuit cei mai mulți bani pe sisteme de supraveghere se numără 40 de comune. Inclusiv pe primele două locuri.

Fruntașă este comuna Găneasa, din județul Ilfov. A avut doar trei contracte, dar care au însumat peste 200.000 de euro. Sistemul de supraveghere a fost extins de trei ori, o dată în fiecare an. Din 2019 și până în 2021, au fost cumpărate 113 camere de supraveghere, adică 22 de camere la mia de locuitori din Găneasa. Banii au ajuns la aceeași firmă.

CITEȘTE CONTINUAREA PE PANORAMA.RO