Tema remanierii guvernamentale a revenit pe agenda publică după ce numele lui Vasile Dîncu a apărut în presă ca remaniabil, iar liderii Coaliției urmează să lanseze oficial tema după ședința de miercuri de la Guvern. Cum arată discuțiile și calculele politice în interiorul PSD, PNL și UDMR referitor la remanierea guvernamentală?

Sedinta de guvern - Nicolae CiucaFoto: Guvernul Romaniei

Potrivit surselor HotNews.ro din Coaliție, PSD și PNL își fac propriile calcule politice și estimează că remanierea miniștrilor „se va face undeva în toamnă septembrie-octombrie, în funcție de evoluția evenimentelor sociale și modul în care populația își va manifesta nemulțumirile pe evoluția prețurilor”.

Ce miniștri PSD ar putea fi remaniați / Cine ar putea prelua portofoliul de la Apărare

Numele ministrului Apărării, Vasile Dîncu, se află pe lista scurtă a remaniabililor. Potrivit surselor din Coaliție, activitatea lui Vasile Dîncu în calitate de ministru al Apărării „nu ar fi satisfăcătoare pentru președintele Klaus Iohannis”. Pe lângă faptul că acestuia i se reproșează „slaba activitate de la minister și lipsa de implicare”, social democrații sunt nemulțumiti de faptul că acesta „nu a comunicat deloc cu partidul”.

„Vasile Dîncu a fost propus ministru de Radu Moldovan de la Bistrița, iar Marcel Ciolacu l-a acceptat cu noduri așa că o viitoare remaniere a acestuia este iminentă. Ciolacu va lăsa partidul să tranșeze această chestiune”, susțin surse din interiorul PSD pentru HotNews.ro.

De asemenea, în partid se vorbește despre o eventuală preluare a Ministerului Apărării de către europarlamentarul Mihai Tudose. Acesta și-a dorit portofoliul Apărării și în decembrie 2021, când s-a format Coaliția PSD-PNL-UDMR, dar nu a fost susținut de liderii locali.

Potrivit surselor citate, acesta își face lobby puternic, iar Marcel Ciolacu și-ar fi dat acordul cu condiția ca acesta „să-i convingă și pe liderii locali să-l susțină”.

Tot la PSD, pe lista posibililor miniștri remaniați s-ar regăsi si Florin Marian Spătaru, ministrul Economiei. Acestuia i s-ar reproșa „slaba activitate și lipsa vizibilității mediatice”.

De asemenea, PSD dorește, la nivel public cel puțin, plecarea lui Virgil Popescu de la Ministerul Energiei. Social-democrații sunt nemulțumiți de activitatea acestuia și nu au ratat ocazia de a declara și public acest lucru. De-a lungul anului, PSD l-a atacat constat pe ministrul Energiei reproșându-i slaba gestionare a problemei privind prețurile la energie.

Neoficial, social-democraților le convine ca Virgil Popescu să rămână pe funcție pentru a arăta cu degetul responsabilul pentru criza facturilor mari care va urma în lunile de toamnă-iarnă.

Liberalii fac calcule pentru securizarea poziției lui Ciucă / Ce miniștri PNL sunt remaniabili

La PNL, calculele politice privind remanierea miniștrilor se fac în jurul viitorului politic al lui Nicolae Ciucă. Mai exact, potrivit surselor HotNews.ro din interiorul PNL, lui Nicolae Ciucă i se pregătește scaunul de președinte al Senatului după ce în martie 2023 se va efectua rocada, iar PSD ar trebui să preia funcția de premier.

În prezent, interimatul la șefia Senatului este asigurat de către Alina Gorghiu iar liberalii nu știu exact dacă pot menține interimatul funcției până în martie anul viitor. Concret, PNL nu vrea să o numească cu mandat plin pe Alina Gorghiu în funcția de președinte al Senatului și caută soluții de rezervă. O parte dintre liderii PNL îl împing pe ministrul al Educației, Sorin Câmpeanu să accepte provizoriu funcția de președinte al Senatului până când Nicolae Ciucă va preda PSD-ului mandatul de premier.

În acest context, la bursa zvonurilor a fost dat numele lui Sorin Câmpeanu ca eventual remaniabil.

De asemenea, numele lui Virgil Popescu se află pe lista de remaniabili. Potrivit surselor citate, Virgil Popescu este susținut de către președintele Klaus Iohannis, dar în situația în care presiunea publică va fi mare din cauza prețurilor la energie, liberalii sunt dispuși să-l înlocuiască pentru a limita efectele negative asupra partidului.

Un alt nume de ministru remaniabil ar fi Constantin Daniel Cadariu de la Turism. Acestuia i se reproșează activitatea slabă de la minister.

UDMR forțat să propună un ministru pentru remaniere

În ceea ce privește UDMR, nu există vreo intenție de a-și remania miniștrii, dar partenerii de Coaliție PSD și PNL intenționează să ceară un nume remaniabil pentru scandalul generat de Viktor Orban. Sursele HotNews.ro susțin că ministrul Sportului, Eduard Novak, s-ar putea regăsi pe lista scurtă a miniștrilor care ar putea să plece din Guvern.

Discuțiile despre remaniere au fost reluate la nivelul Coaliției în contextul în care se așteaptă ca în următoarele luni să existe o presiune publică pe Guvern din cauza crizei energetice din Europa care va genera o criză economică.

Recent, președintele PSD, Marcel Ciolacu a declarat că este „ferm convins că se va face la un moment dat o remaniere”, dar spune că „în acest moment nu e luată o decizie cu prim-ministrul” în acest sens.

Declarația acestuia a fost făcută în contextul în care au existat mai multe informații de presă potrivit cărora se pregătește o schimbare la nivelul echipei guvernamentale.