Nicolae Ciucă și-a depus oficial mandatul de premier desemnat, marți dimineață, printr-o scrisoare trimisă președintelui Klaus Iohannis și conducerii Parlamentului. Reamintim că astăzi era programată audierea miniștrilor în comisiile parlamentare, iar miercuri ar fi urmat să aibă loc votul de învestitură pentru guvernul minoritar condus de Ciucă. Premierul desemnat a anunțat luni seară că își depune mandatul, în condițiile în care nu a reușit să strângă o majoritate parlamentară.

Nicolae CiucaFoto: Agerpres

Adresa a fost înregistrată marți la Parlament, astfel că audierile și votul de învestitură au fost anulate.

De asemenea, Ciucă i-a trimis o scrisoare și președintelui Iohannis, în care motivează că îşi depune mandatul ”având în vedere poziţionările în timpul consultărilor şi declaraţiile publice ale celorlalte partide parlamentare, prin care au transmis că nu vor susţine un guvern minoritar PNL - UDMR” şi ”considerând că menţinerea incertitudinii cu privre la învestirea noului Guvern ar putea crea un blocaj instituţional la nivelul puterii executive guvernamentale”.

Luni, cu o zi înainte de audierea în Parlament a miniștrilor propuși, premierul desemnat Nicolae Ciucă a anunțat că renunță la mandat, după o ședința fulger a conducerii PNL. Decizia are loc în contextul în care liberalii nu au reușit să obțină sprijinul parlamentarilor pentru Guvernul minoritar propus de Nicolae Ciucă.

Florin Cîțu a anunțat că s-a hotărât în Biroul Executiv flexibilizarea mandatului, astfel încât liberalii vor începe negocieri "cu toate forțele democratice din Parlament" pentru formarea unei majorități. Practic, prin această decizie se redeschid negocierile cu PSD și USR, iar potrivit surselor HotNews.ro, PSD este cotat cu cele mai mari șanse de a intra la guvernare.

Reamintim că PSD le-a transmis liberalilor că sunt dispuși să intre la guvernare cu premierul desemnat Nicolae Ciucă. Potrivit surselor HotNews.ro, liderii PSD le-ar fi spus liberalilor, la negocierile de la Vila Lac, că își doresc opt ministere, printre care unul care să fie avizator (Finanțele).

Totodată, USR a transmis într-o primă reacție după ce Nicolae Ciucă și-a depus mandatul de premier desemnat că reiterează mesajul că „soluția pentru ieșirea cea mai rapidă din actuala criză politică este refacerea coaliției PNL-USR-UDMR”.

De menționat este că PNL e scindat între cei care susțin intrarea la guvernare a PSD și cei care doresc refacerea Coaliției cu USR. Liderii de organizații urmează sa fie consultați marți în ședința Biroului Național în legătură cu opțiunea cooptării la guvernare a PSD sau USR.

Potrivit surselor citate, balanța înclină pentru intrarea PSD la guvernare pentru că președintele Klaus Iohannis și apropiații acestuia cer acest lucru. Printre liderii PNL care doresc o guvernare cu PSD s-ar afla Emil Boc, Gheorghe Falcă, Gheorghe Flutur, Virgil Popescu și Daniel Buda.

De altfel, președintele Klaus Iohannis le-a solicitat luni liderilor PNL să flexibilizeze mandatul lui Nicolae Ciucă și să permită acestuia negocierea pentru un Guvern majoritar. Aceiași solicitare a făcut-o și săptămâna trecută la întîlnirea de la vila Lac dar Florin Cîțu și apropiații acestuia au refuzat motivând că PNL va negocia cu fiecare parlamentar în parte susținerea unui guvern minoritar.

Sursele HotNews.ro susțin că Nicolae Ciucă ar urma să fie nominalizat a două oară pentru funcția de premier cu larga susținere a organizațiilor din Transilvania. În schimb, Florin Cîțu și apropiații săi (Dan Vîlceanu, Alina Gorghiu) se tem că Nicolae Ciucă vor confisca partidul, iar Ciucă va deveni liderul de facto, dacă va deveni premier cu o majoritate confortabilă.

Luni s-au împlinit două luni de la declanșarea crizei politice în România, odată cu demiterea ministrului Stelian Ion, urmată de ieșirea USR de la guvernare.