USR-PLUS anunţă că preşedintele Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, Liviu Mălureanu, a propus ca toate concursurile pentru ocuparea posturilor de funcţionari publici să se desfăşoare după modelul EPSO, agreat la nivel european, care testează o serie de competenţe generale necesare pentru ocuparea unui loc de muncă, scrie news.ro. Testele ar urma să fie generate în mod aleatoriu, de o aplicaţie informatică.

Liviu MalureanuFoto: Hotnews

„Gata cu concursurile aranjate la stat! Una din reformele importante din PNRR va fi profesionalizarea administraţiei publice. În acest sens, Liviu Mălureanu, preşedintele Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, a propus ca toate concursurile de funcţionari publici să se desfăşoare după modelul EPSO. Nu se va mai testa capacitatea candidaţilor de memorare şi reproducere a zeci de acte normative, ci se vor testa abilităţile generale (raţionament, limbi străine, IT) şi se va realiza evaluarea competenţelor specifice pentru fiecare post”, a transmis, sâmbătă după amaiză, USR-PLUS pe Facebook.

În postare se precizează că dacă propunerea va fi implementată, testele vor fi generate în mod aleatoriu, de o aplicaţie informatică.

„Astfel, vor înceta practicile prin care unii candidaţi aflau subiectele înainte de concurs. Vrem să ne asigurăm că doar cei mai buni candidaţi vor lucra în instituţii publice, iar procesul de recrutare este unul transparent”, mai scriu reprezentanţii formaţiunii politice.

Conform lui Mălureanu, implementarea metodei se va face etapizat, pe categorii de funcţionari publici, iar în anul 2022 vor fi recrutaţi prin concurs naţional primii funcţionari publici debutanţi.