PSD a făcut o plângere la Biroul Electoral de circumscripţie al Municipiului Bucureşti în care reclamă că preşedintele Klaus Iohannis transmite din nou mesaje electorale în favoarea PNL. De asemenea, a fost reclamat la BEM și primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, sesizarea fiind făcută de social-democrați în urma întâlnirii de sâmbătă dintre Iohannis și Dan.

Iohannis si Nicusor DanFoto: Presidency.ro

PSD face referire la mesajul lui Klaus Iohannis, după întâlnirea de sâmbătă cu Nicuşor Dan la Palatul Cotroceni, în care vorbeşte de necesitatea colaborării Guvernului cu Primăria Capitalei pentru a fi rezolvate problemele bucureştenilor.

"Mesajul politic antereferit, aşa cum vom arăta în continuare, este de natură a încălca în mod grav normele imperative ce disciplinează campania electorală, reprezentând în esenţă o susţinere ilicită a Partidului Naţional Liberal şi a candidaţilor săi, realizată după momentul temporar permis de legiuitor”, susține PSD într-un comunicat de presă, potrivit News.ro.

Social-democraţii solicită BEM să constate că "discursul preşedintelui (...) se referă în mod direct la Partidul Naţional Liberal (în sens pozitiv) – fiind utilizată asocierea cu susţinătorul din campania electorală al acestei entităţi politice (Primarul General Nicuşor Dan), este utilizat după închiderea oficială a campaniei electorale, are obiectiv electoral declarat (câştigarea alegerilor parlamentare de către Partidul Naţional Liberal) şi depăşeşte în mod clar obiectivul de informare a publicului”.

De asemenea, PSD susţine că mesajul public al preşedintelui Klaus Iohannis "în sensul că problemele Bucureştiului pot fi rezolvate doar în condiţiile în care Primarul General Nicuşor Dan va găsi în următorul Guvern un «partener solid şi un sprijin solid», în contextul în care acesta din urmă şi-a exprimat în mod public adeziunea faţă de campania promovată de PNL şi candidaţii săi, declarând în repetate rânduri, în mod public, opţiunea în sensul votării acestei formaţiuni politice, depăşeşte graniţa unui simplu mesaj politic realizat în sfera atribuţiilor constituţionale şi se converteşte într-o susţinere ilicită a unei anumite formaţiuni politice”.

În 25 noiembrie, social-democraţii i-au făcut plângere la Consiliul Naţional al Audivizualului (CNA) preşedintelui Klaus Iohannis pentru discursul pe care l-a susţinut cu o zi înainte. PSD a motivat atunci că declaraţia şefului statului a fost difuzată într-o emisiune informativă, şi nu una electorală, iar materialul acestuia nu a prezentat activităţi ale preşedintelui, ci mesaje electorale directe pentru şi în favoarea PNL.

PSD a solicitat o decizie de îndrumare către radiodifuzori prin care intervenţiile lui Iohannis la organismele de radiodifuziune din timpul campaniei electorale să fie calculate corespunzător în cadrul timpului de emisie acordat PNL. PSD spune că Iohannis are un mesaj denigrator la adresa unui alt competitor electoral, iar acest lucru "încalcă în mod flagrant atât ordinea constituţională cât şi legislaţia audiovizuală”.