Președintele Klaus Iohannis spune, întrebat despre oportunitatea organizării alegerilor parlamentare, că acestea trebuie să aibă loc, pentru că o democrație nu funcționează fără alegeri. Întrebat dacă regretă vreo decizie luată împreună cu Guvernul, Iohannis a afirmat: "Cred că s-au luat deciziile bune, dar o pandemie nu e o alegere politică şi o pandemie nu e un ghinion, e o catastrofă care a venit peste noi, cu care trebuie să trăim până găsim soluţiile în a avea un vaccin sau tratament".

Klaus IohannisFoto: Administratia Prezidentiala

Președintele a susținut din nou că scrutinul parlamentar trebuie organizat, spunând că o democrație nu funcționează fără alegeri și că "actul de vot nu e mai periculos decât mersul după pâine".

  • ”O democraţie nu funcţionează fără alegeri. Am pledat pentru organizarea alegerilor locale şi am văzut cu toţii că au funcţionat rezonabil de bine. E clar că dacă va creşte numărul de cazuri, campania se va desfăşura în condiţii mai speciale decât la locale, însă alegerile trebuie să aibă loc. Nu putem continua fără un Parlament cu puteri depline”, a spus Iohannis.

El a subliniat că mandatul actualului Parlament expiră în 20 decembrie, după care, dacă ar rămâne, nu ar mai putea da legi organice.

  • ”Acest parlament expiră pe 20 decembrie. Chiar dacă rămâne, nu mai poate da legi organice. Cu cât am putea amâna alegerile? Constituția spune maxim 3 luni. Nu cred că cineva îți imaginează că situația peste trei luni situația va fi net mai bună în iarnă spre primăvară. Condițiile sunt speciale, suntem în pandemie, dar trebuie să găsim o formă prin care facem campanie mai mult online și să mergem la vot. Actul de votare în sine nu e mai periculos decât mersul după pâine, spre exemplu", a mai afirmat Klaus Iohannis.

Întrebat, dacă se poate vorbi despre starea de urgenţă, având în vedere că sunt raportate aproape 3.000 de infectări pe zi şi dacă regretă vreo decizie luată împreună cu Guvernul, Klaus Iohannis a afirmat: "Cred că s-au luat deciziile bune, dar o pandemie nu e o alegere politică şi o pandemie nu e un ghinion, e o catastrofă care a venit peste noi, cu care trebuie să trăim până găsim soluţiile în a avea un vaccin sau tratament".

Iohannis a mai susținut că nu procesul electoral de la locale a dus la creşterea numărului îmbolnăvirilor, ci "e posibil să aibă legătură cu petrecerile de după alegeri".

Chestionat dacă numărul mare de îmbolnăviri are legătură cu alegerile locale, șeful statului a răspuns: "Nu cred că are legătură cu alegerile locale, e posibil să aibă legătură în unele localităţi cu petrecerile care s-au făcut după alegeri, ilegal. Au fost găsiţi şi amendaţi, dar probabil unii oameni au uitat din entuziasm că suntem în pandemie. Dar nu procesul electoral a dus la această creştere a numărului de infectări".