Fostul președinte Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, că ieșirea Marii Britanii din UE înseamnă reducerea securității europene și a pieței comune, iar declarațiile președintelui SUA, Donald Trump, arată o divergență între Statele Unite și europeni.

Traian Basescu la RTVFoto: Captura RomaniaTV

"Ieșirea Regatului Unit înseamnă reducerea securității europene și reducerea pieței. Înseamnă ceea ce nimeni nu vrea să însemne și nu au curaj să admită. UE este în stiuația în care o țară s-a desprins și procesul de integrare nu este ireversibil. Dacă azi a ieșit Regatul Unit, mâine poate ieși o altă țară. Toate declarațiile președintelui Donald Trump sunt în favoarea ieșirii UK din UE, ceea ce înseamnă o divergență între europeni și SUA", a declarat președintele de onoare al PMP, Traian Băsescu, potrivit Mediafax.

Traian Băsescu a mai afirmat că denunțarea de către SUA a Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare lasă Europa vulnerabilă. "Un alt aspect care a ieșit de la Conferința de securitate de la Munchen este cel legat de Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare. Între Federația Rusă și SUA, acum mai bine de 20 de ani s-a stabilit un tratat care viza interzicerea folosirii rachetelor nucleare cu rază medie de acțiune, între 500 și 5.500 km. Asta a pus și Europa la adăpost. Din păcate, pe bună dreptate, SUA au denunțat acest tratat. Denunțarea tratatului lasă Europa vulnerabilă. Federația Rusă își poate instala oricând astfel de rachete pe frontiera de vest, la fel ca și în Crimeea", a spus fostul președinte, la lansarea candidaților PMP pentru alegerile europarlamentare.

În acest context, senatorul care deschide lista candidaților a declarat că PMP va susține în Parlamentul European crearea unei armate europene, dar cu condiția să fie complementară cu cea NATO.

"Una din probleme este problema de securitate, drept pentru care s-a dispus creearea armatei UE. Armata europeană o vom susține în PE, dar să fie complementară NATO, deoarece SUA sunt singurii care pot descuraja orice intenție de a lovi un stat membru UE. Este esențial dialogul cu SUA, menținerea parteneriatului transatlantic", a spus Băsescu.

Referitor la problema imigranților economici care ajung în UE, Traian Băsescu susține că cei care vor să lucreze în Uniune sunt bineveniți, dar că cei care vor să trăiască din ajutoare sociale, pot fi trimiși în statele de origine, unde este nevoie de forță de muncă. "UE trebuie să aibă o legislație care să-i trateze pe migranți în interesul UE. Migranții veniți din zone de război. Sunt protejați de legislația internațională și trebuie să le asigurăm mijloacele de subzistență, locuri de cazare și în măsura în care este posibil locuri de muncă. Migranții economici, aici trebuie să facem o selecție consistentă pentru că sunt cei care au invadat Europa. Nu văd altă atitudine care să dea cetățenilor UE speranța și convingerea că este capabilă să rezolve problemele decât un proces de analiză. Cei care au o meserie, sunt bineveniți. Cei care învață o meserie și se integrează în societatea europeană sunt de asemenea bineveniți, dar cei care vor să trăiască din ajutoare sociale, nu avem altă soluție decât, pe un program bine determinat, să-i trimitem înapoi în țările lor, că și acele țări au nevoie de forță de muncă", a afirmat Traian Băsescu.